BlankRace - eerste Blankenbergse clubrace

Blankenbergse clubraceHet was op 29 mei voor de organisatie een uitdaging in Blankenberge de mensen uit de startblokken te krijgen voor een wedstrijdje zeezeilen, beginnend op een zonnige zaterdagmorgen en eindigend in een voorspelde stevige windkracht 6 met stevige windstoten en buien.

Ondanks deze weervoorspelling en examens kwamen 21 gemotiveerde zeiljachten aan de startlijn voor de eerste Blankenbergse clubrace. Het fantastische aan de organisatie van de clubwedstrijden dit jaar in Blankenberge is de samenwerking van alle clubs tesamen, de VVW, VNZ en Scarphout met een gezamenlijk kalender.

De wedstrijd zelf, de parkoers werden reeds vooraf getekend, 16 in totaal echter telkens toevallig met dezelfde W-ton die tussen vrijdag en zaterdag op drift geslagen aangespoeld was iets voor Wenduine op het strand, wist het loodswezen niks van… gelukkig was er de alerte TIM van de Najade.

Op de valreep werd er een baan getekend naar wind en stroom zodat er een goed kruisrak was, een voordewinds en een reach rak … hetgeen achteraf dubbel en dik werd geapprecieerd en gesmaakt door de zeilers, misschien een must voor volgende editie ook.

De stroming stond bij quasi spring sterk en dus tactiek bleef heel belangrijk en elke fout werd al snel afgestraft. Bij de finish verloor de Rosto zelfs zijn eerste plek daar de stuurman de finishton net niet kon halen en zo met tegenstroom te kampen kreeg.

CR 1-2.
Een jonge dynamische en goedlachse schipper Jimmy geliefd door zijn vooral vrouwelijke bemanning en Rob VdB stuurde zijn Plume d’ange naar de overwinning gevolgd door de Ourios een Dehler 44 uit Zeebrugge en de Rosto een finngulf 41 op de derde plek en dit allemaal binnen 2 minuten verbeterde tijd.

De Klasse 3-4 werd overtuigend gewonnen door de Animo gevolgd door Granko.

In de klasse 5-6 won de High Spirit op 4 minuten verbeterde tijd gevolgd door de HullaBaloo, dient gezegd tactisch beiden de goede optie genomen met tegenstroom onder de kust te blijven, derde werd de Krisann.

In het clubhuis nadien hoorden we alleen toffe geluiden en werd alles met het nodige bier doorgespoeld en met de algemene belofte dat allen terugkomen voor de volgende editie onder de VNZ vlag voor de Blankrace editie 2 op 19 juni 2010 met als target minimum 30 boten aan de start.

Tekst: Stijn Reunis

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: