Nederlandse teams beginnen sterk in de Tour de France à la Voile

Tour de France à la VoileNog nooit was de Nederlandse deelname aan de Tour de France à la Voile zo groot als tijdens de editie die zaterdag officieel van start ging in het Noord-Franse Duinkerken. Het team van de TU Delft dat al een aantal jaren succesvol aan de race deelneemt, heeft dit keer gezelschap gekregen van Mumma Duck en Brunel, beide teams waarin voormalige zeilers van 'Delft' ruim vertegenwoordigd zijn.

Net als die voor de wielrenners, begint ook de zeilende Ronde om Frankrijk traditiegetrouw met een proloog die bepaalt wie in de leiderskleuren aan de race mag beginnen. Dat gebeurt in elk van de drie categorieën waarin het deelnemersveld is verdeeld; een voor professionele teams, een voor de amateurs en een voor studententeams.
Na een enerverende inshore race voor de kust van Duinkerken was het Brunel dat de eerste leiderspinnaker bij de amateurs mocht ophalen. "Een enorme mentale opsteker, " noemde schipper Bart Verwerft het, om er dadelijk aan toe te voegen dat 'misschien nog niet alle concurrenten het achterste van hun tong hebben laten zien."
Ook de mannen van TU Delft mochten maandag de gewone witte spi in de zak laten. Zij begonnen hun Tour als snelste bij de studenten. Mumma Duck eindigde de proloog als 11e plaats in het algemeen klassement maar wijt dat volledig aan een ongelukkige start: 'aan de bootsnelheid mankeerde helemaal niets'.

Zondag stonden de eerste inshore races van het evenement gepland, maar lang zag het er naar uit dat er door windgebrek helemaal niet gezeild kon worden.Gelukkig kwam er uiteindelijk toch nog een ingekorte race. Brunel liet daarin opnieuw alle amateurs achter zich en houdt de blauwe spinnaker dus aan boord. TU Delft en Mumma Duck waren in de uiterst grillige lichte condities minder gelukkig.

Maandag volgen er meer inshore races voor de kust van Duinkerken. Daarna trekt de Tourvloot verder naar Calais en Dieppe.

www.tourvoile.fr
Tekst: Ruud Kattenberg

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: