Lelystad host internationale zeilkampioenschappen Yngling/Splash/Flash 2010

Splash klasseLelystad host dit jaar de internationale zeilkampioenschappen in de Yngling-, Splash- en Flash-klassen. Van 15 tot en met 23 juli 2010 vinden daar de Yngling Open European Youth Championships, Yngling Open World Championships, Splash Open European Championships en de Eurocup Flash plaats.

Met deze unieke bundeling van kampioenschappen wordt zichtbaar invulling gegeven aan de profilering van 'Lelystad als stad aan het water'. De gemeente heeft zeilen als kernsport opgenomen in haar kadernota sport 2009-2012 Startschot.

'Deze World & European Championships Sailing vormen voor Lelystad een belangrijke eerste stap in de realisatie van de ambitie om tot een gerespecteerd zeilcentrum uit te groeien", aldus Bauke Boersma, voorzitter van het organisatiecomité. Momenteel staat de teller voor de oud-olympische Yngling op 61 voorschrijvingen. Ook bij de oer-Hollandse Splash- en Flash-klassen stromen de aanmeldingen binnen. In totaal verwacht de organisatie circa 280 boten aan de startlijn.

De Batavia Haven aan het Markermeer is als evenementterrein gekozen. Daar komt het zeildorp en een camping, waar de deelnemers kunnen kamperen. Het evenement wordt gesteund door de Provincie Flevoland en de Gemeente Lelystad.

Organisatie

Het gehele evenement is voortgekomen uit een samenwerking tussen de Yngling Club Holland (YCH) en de Splash Flash Klasse Organisatie Nederland (SKON) en wordt georganiseerd door de stichting Open Championships Sailing. De wedstrijden vinden plaats onder auspiciën van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek in samenwerking met Zeilvereniging Workum.. Daarnaast wordt alles georganiseerd in samenspraak met de International Yngling Association (IYA), Splash Class International Association (SCIA), Splash Flash Klasse Nederland (SKON), Yngling Club Holland (YCH) en het Watersportverbond.

www.championshipssailing.org

Over de Yngling

De driepersoons Yngling-kielboot had acht jaar lang de olympische status. De Nederlandse dames gooiden hoge ogen in deze klasse. Bij de Spelen van 2004 eindigden Annelies Thies, Annemieke Bes en Petronella de Jong op de vierde plaats. Vier jaar laten grepen Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen knap het olympische zilver. De Nederlandse heren kunnen er ook wat van in deze boot. Maarten Jamin, Menno Berens en Jaap Smolders prolongeerden vorige maand nog hun Europese titel. Tom Otte, Mark Haven en Floortje de Vries zijn de tweevoudige wereldkampioenen. Voor meer informatie, surf naar www.yngling.nl

Over de Splash

In de jaren tachtig werd de Splash, een eenmanszwaardboot, ontworpen voor de jeugd die de Optimist verliet. Voor de categorie zeilers van 12 tot en met 18 jaar was er geen passende vervolg boot. In 1991 kreeg de Splash een erkenning als nationale eenheids- en voorkeursklasse van het Watersportverbond. De internationale erkenning door de internationale zeilorganisatie ISAF is sinds 1999 een feit. Voor meer informatie, zie www.splashclass.org

Over de Flash

De Flash is de grote broer van de Splash. De romp en mast zijn gelijk aan die van de Splash. Het tuig van de Flash en daarmee de giek zijn groter. De Flash heeft een zeiloppervlakte van 7m2. Aan de Flash zijn geen leeftijdsgrenzen naar boven of beneden verbonden. Hierdoor ontstaat er een mix van leeftijden die tot een leuke en sportieve sfeer in de Flash-klasse leidt. Voor meer informatie, surf naar www.splashclass.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: