Weinig wind en nog minder wind tijdens de X-Yachts Benelux Cup 2010

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 07/06/2010 - 22:54

Lender X-4142 X-Yachts, een dikke 300 bemanningsleden (letterlijk eh, geen 300 dikke bemanningsleden!), verdeeld over 2 verschillende klassen zijnde de Family Class en de Racing Class. We zagen hoe in Wemeldinge de zaterdag volledig overvloeide met zon en hoe zondag van een beetje regen getrakteerd werd. Beide dagen werden gescheiden door een geweldig feest met een piekfijn gesoigneerde maaltijd. In beide klassen werd in zeer weinig wind deftig gestreden om de hoogste eer, maar er kan er maar 1 de beste zijn…

Zaterdag 5 juni

Een startlijn die er bewust schuin in lag vanwege de stroming, gaf vele zeilers de vraag van wat doen we? Gaan we voor de pin die dichter bij de eerste boei ligt maar waar er meer stroming tegen is? Of kiezen we de startboot? De racing class kon rustig de start van de family class bekijken en daaruit conclusies nemen. De beste start van de family class was voor de X-40 MMIX van Wilfried Eggermont, maar het was de “Ex-Leuver van Martijn Verhaegen die met de eerste plek ging lopen.

Opvallend op de Xiffe was de verschijning van Niels Jeppesen die de taak als stuurman op zich had genomen. Mister Jeppesen is de architect van X-Yachts, maar hij kon zijn voordeel er niet uithalen tegenover een oud Olympische kampioen. In de Racing Class ging zowel de start als de overwinning naar Luc Meersman van de Lender die zoals gewoonlijk gestuurd werd door zeil legende André Nelis (en als ik me niet vergis waren er nog 2 Nelissen aan boord…?).

Xiffé X-43Xiffé X-43

Het verschil tussen de eerste en de laatste boot in de Racing class bedroeg 57 minuten. Het verschil tussen de eerste en de laatste boot in de family class bedroeg 1 uur en 20 minuten. Dit om aan te tonen dat het gebrek aan meer dan 5kn (zee)wind zeilen hier de wedstrijd als een loterij weergaf.

Zondag 6 juni

De dag begon zeer zonnig en dit schrijf ik voor diegene die de nacht daarvoor de tent gesloten hebben, want dat waren degene die het laatst wakker waren en dus eigenlijk bijna geen zon meer gezien hebben (misschien maar beter ook…). Zondag zou overtrokken worden en alle boten (en bemanning) van een deftige spoelbeurt voorzien. De start werd uitgesteld daar de wind te Noordelijk stond voor de vooropgestelde baan. Een snelle actie van het comité zorgde ervoor dat iedereen een nieuwe baan kreeg.

In de Racing class regeerde wederom de X-41 van Luc Meersman, en op een knappe 2de plek de Exolist van de bekende Antwerpse apotheker Thierry De Heyn. Door wederom het gebrek aan wind moesten 5 boten opgeven, slechts 11 schepen behaalden de finish.

Maar dat is nog niks vergeleken met de Family class waar er slechts 4 boten de finishlijn behaalden! 23 Boten gaven op of moesten opgeven wegens wederom gebrek aan dat wat nodig is oom een zeilboot vooruit te krijgen… WIND! De eer vandaag ging naar de Nederlandse Wiper One van R.E. De Jong. En om het nog een beetje extra te peperen…, het verschil tussen de eerste en de 4de boot bedroeg 1 uur en 3 minuten!

De grootste en de kleinste deelnemer (Nerox en Black Magix)De grootste en de kleinste deelnemer (Nerox en Black Magix)

Eind uitslag top 3

In de Racing class gaat de eerste plek naar Luc Meersman en zijn X-41 Lender, gevolgd door de X-40 GeluXvogel van Bart van der Wal en op een 3de plek de X-362 Exolist van Thierry De Heyn.

In de Family class zien we op nr 1 de X46 Wiper One van R.E. De Jong, gevolgd door de X-412 Blue Hopper van Paul Vermeulen en op een 3de plek vinden we de X-412 van Jean Marie Bolle. Een speciale vermelding gaat naar Freddy Vandekerckhove van de Freja die de naam Family Class alle eer aan deed door met zowel zijn kinderen als kleinkinderen het water op te gaan.

FrejaFreja

Dit was een zeer goed georganiseerd event op alle vlakken waardoor het tekort aan wind niet eens heel erg opviel. Hierbij de complimenten van vele zeilers die hier aan mee gedaan hebben.

De definitieve X-Yachts Benelux Cup 2010 uitslag vind je onderaan in de bijlage.
Met dank aan Rita Heremans voor de foto's.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: