438 Voorinschrijvingen voor Ronde om Texel 2010

Ronde om TexelRuim een week voor de start van de Zwitserleven Ronde om Texel 2010 op zaterdag 19 juni staat de teller op 438 voorinschrijvingen. De kwalitatief sterke vloot vertegenwoordigt vijftien landen. 's Werelds grootste catrace maakt onderdeel uit van de Zwitserleven Zeilweek, net als de Grand Prix Slalom Windsurfing/Europeans 2010. Dit evenement vindt plaats onder de auspiciën van de International Funboard Class Association. Ruim vijftig surfers uit acht landen schreven zich tot nu toe in.Het definitieve aantal wordt de dag voor aanvang bekend.

De Zwitserleven Ronde om Texel kent eigenlijk twee competities. Die van de line honours, dus van eerste binnenkomst. En de strijd om de overall eindzege op handicap. In het eerste geval speelt materiaal een grote rol. De laatste jaren neemt de ontwikkeling een vlucht. Xander Pols kwam al tweemaal eerder als eerste door de finish. In 2009 legde hij het af tegen de extra brede M20 van William Sunnucks (GBR) en Simon Farren (GBR). Dus dit jaar verschijnt ook Pols met langere beams aan de start. Dat niet alleen, want de kromme zwaarden uit ondermeer de America's Cup doen nu echt hun intrede. John Moret en Danny Radelaar, in 2009 als derde binnen, doen gelijk gewapend een gooi naar de line honours.

Aanval op Ronderecord
De overall winnaar van 2006, Remco Kenbeek, zet volgende week samen met Paul Buyse zijn zinnen op de snelste binnenkomst. Dat doet het duo met een extra brede M20, maar met rechte zwaarden. 'Wij geloven dat de ontwikkeling van de kromme zwaarden nog niet klaar is, dus wij blijven bij het oude", aldus Buyse. Hij laat alvast weten dat zij van plan zijn om het vorig jaar gevestigde Ronderecord van Herbert Dercksen en Mark Bulkeley aan te vallen. Ook dat duo verschijnt met een bredere en aangepaste M20 aan de start.

Bouscholte terug in het harnas
Oud-Ronderecordhouder en winnaar van de line honours in 2004, Hans Bouscholte, zal zich wederom mengen in het voorhoedegevecht. De Technisch Directeur Topzeilen zet daarvoor de nieuwe Nacra carbon 20 met kromme zwaarden in. Hij vaart samen met zijn broer Ronald Bouscholte. Peter Vink en Sven de Laaf, line honours in 2003, zijn eveneens terug van weggeweest. Na een pauze van een paar jaar bundelen de mannen opnieuw de krachten op de Nacra carbon 20. Eerder dit seizoen kwamen ze bij de langeafstandsrace van Eurocat (FRA) met een straatlengte voorsprong over de finishlijn. Dit zijn de bekende wapenfeiten, maar wie weet wat er eventueel nog volgt.

Internationale top aast op eindzege
Een brede wereldtop biedt zich aan voor het gevecht om de eindzege op handicap. Hiervoor komen over het algemeen de F18 catamarans in aanmerking, vanwege een gunstigere rating. De meervoudig Tornado-, F18- en A-cat-werelkampioen Glenn Ashby (AUS) reist met landgenoot James Spithill af naar Texel. In februari won Spithill als stuurman van de 90-voet trimaran BMW Oracle Racing de prestigieuze America's Cup. Zij zullen geduchte tegenstand ondervinden van ondermeer Darren Bundock, met wie Ashby meerdere titels won en zilver pakte bij de Spelen van 2008.

Nederlandse hoop
De nummers vijf van de Spelen in China, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, houden van veel wind en horen in dat geval tot de favorieten. Dat geldt ook voor de Nederlandse F18 kampioenen Mischa Heemskerk (Lisse) en Bastiaan Tentij (Den Haag). De regerende wereldkampioenen Coen de Koning (Hoorn) en Thijs Visser (Amersfoort) zijn op hun sterkst als het wat minder waait. Voor het Scheveningse duo Gunnar Larsen en Jeroen van Leeuwen wordt het een eerste Zwitserleven Ronde om Texel als team. Beiden stonden al eerder op het podium van de befaamde Ronde. Van Leeuwen werd in 2008 samen met De Koning wereldkampioen in de F18. Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West (Bloemendaal), brons bij het WK F18 2009, gelden eveneens als kandidaten voor een top drie klassering. Daarnaast zijn er meerdere teams die voor verrassingen kunnen zorgen, zoals Vincent Huntelman en Herwin van der Kamp. Of Willem Geijssen en Rico van Capelle. Het nieuwe duo Oscar Zeekant en Karel Begeman is dit hele seizoen al behoorlijk op dreef.

Inschrijving tot 18 juni open
Het belooft dus een spannende Zwitserleven Zeilweek 2010 te worden. Die gaat aanstaande maandag 14 juni met het Internationale Nacra Kampioenschap van start. Op dinsdag trappen de windsurfers af en op woensdagmiddag begint het Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen 2010. De inschrijving voor de Zwitserleven Ronde om Texel blijft tot en met vrijdagavond 18 juni open.

Trace & Tracking
Dit jaar hebben de deelnemers de mogelijkheid om een GPS Tracker voor de Ronde om Texel 2010 te huren. Met de MYLAPS GPS Tracker zijn ze dan live via www.roundtexel.com te volgen en achteraf is de online replay van de race beschikbaar. De huurprijs bedraagt €20,- per boot. De tracker is via de Ronde-site te bestellen.

Over de Zwitserleven Zeilweek
De Zwitserleven Ronde om Texel breidde in 2009 uit tot de Zwitersleven Zeilweek. Dit vernieuwde watersportevenement bundelt verschillende spectaculaire activiteiten. Door de toevoeging van high performance zoals windsurfen en kitesurf- en skiffdemonstratiesporten wordt het evenement breder en uitdagender voor deelnemers en interessanter voor publiek.

Het programma bevat de volgende evenementen:

* GP Slalom windsurfing/Europeans, 15 t/m 19 juni 2010
* Nacra 2010 Int. Championship, 14 t/m 16 juni 2010
* Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen, 16 t/m 18 juni 2010
* TNG Short Track Races, vrijdagmiddag 18 juni 2010
* Recreatietochten, 17 en 18 juni 2010
* Zwitserleven Ronde om Texel, 19 juni 2010

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: