Negentigste Kaagweek met ruim vijfhonderd zeilers gestart

KaagweekNa de feestelijke vlootschouw van vrijdagavond 9 juli, ging de negentigste Kaagweek zaterdagmorgen met ruim vijfhonderd zeilers van start. Eind van de ochtend nam de wind iets toe tot kracht 2, waardoor de achttien klassen in actie konden komen. De Regenbogen verschenen met het recordaantal van vijftig boten op de lijn, verdeeld over twee groepen. Aan het begin van de avond stonden de eerste Holland-Friesland Teamwedstrijden van 2010 op het programma. De Hollanders maakten de verwachtingen waar en pakten beide zeges.

Vandaag waren de Kagerplassen weer even van de Kaagweek. Een kleine driehonderd boten in alle kleuren en maten vochten om de beste posities. Het parcours bracht de vloot in veel uithoeken van het vaarwater, wat unieke Hollandse taferelen opleverde. De sportieve strijd werd opgeluisterd door een varende band. De tekst 'Dit is ook de Kaagweek' sierde hun sloep. Het wedstrijdveld is een bijzondere combinatie van traditionele en nieuwe klassen voor jong en oud. De Kaagweek is dan ook al negentig jaar een familiefeest.

Holland-Friesland: 2-0 voor Holland
Rond 18.00 uur stroomde de Kaag vol met sloepen en andere vaartuigen gevuld met toeschouwers voor de traditionele Holland-Friesland Teamraces. Gehuld in oranjekleuren en gewapend met Vuvuzela's namen ze alvast een voorschot op morgenavond. Al decennia lang strijden vijf Friese en vijf Hollandse Regenbogen tegen elkaar. Dat gebeurt tijdens de Kaagweek en de Sneekweek, waarbij de teamscore telt. Het vijftal dat gezamenlijk het minste aantal punten verzamelt, wint de pot. Een eerste plek levert een punt op, een tweede twee, enzovoort. 'Het gaat erom hoeveel je de tegenstanders kunt hinderen. Hoe meer je dat kunt, hoe beter je teammaten vooraan kunnen finishen", aldus Alwin van Dalen, de tacticus van de Hollandse ploeg. Dat de Hollanders dit spelletje beheersen, bewezen ze door vijf jaar op rij te winnen. En ook vandaag troefden ze de Friezen tweemaal af.

'In de eerste race was het direct bekeken toen ze met vier boten vooraan lagen", blikte de Friese team captain Arjen Snoeck naderhand terug. 'Eentje van ons zat erbij, dus dan kun je weinig doen. De tweede wedstrijd was spannender." Bij de eerste bovenboei lag Holland één en twee, gevolgd door twee Friese Regenbogen. Snoeck: 'De Hollanders moesten zelfs terug om mensen van ons af te remmen. Dat doen ze dan weer zo goed. Ze krijgen er toch weer eentje tussen." Daarmee waren de eerste drie plekken voor Holland en dus ook de zege. Volgens Snoeck kunnen hun rivalen uit een grotere vijver van zeiltalenten vissen, waardoor ze een voordeel hebben: 'Teamzeilen is een ander spelletje. Als je zeilers hebt die de boot goed beheersen, helpt dat zeker. Bij ons begint dit ook te komen. Vier van de vijf bemanningen doen al voor het derde jaar mee. Morgen is een nieuwe ronde met nieuwe kansen."

Regenboog: Paaltje voor Mark Neeleman en Jan van Staveren
De bontgekleurde vloot in de Regenboog doet de naam van de klasse recht aan. Het was een prachtig schouwspel om het labyrint van deze klassieke kielboten over de Kagerplassen te zien racen. Met aan kop twee bekende gezichten. In het ene veld ging Jan van Staveren aan de leiding. In het andere was dat vijfvoudig olympiër Mark Neeleman. Zij streken uiteindelijk de eerste zeges op.

Van Staveren: 'Op de Kaag is het altijd een beetje een loterij met die winddraaiingen, maar we hebben ook goed gezeild. En zonder geluk, vaart niemand wel." Met zijn bijna 80 jaar is Van Staveren met recht een veteraan te noemen: 'Mijn zoon zei vorige week tegen me dat ik bij de Kaagweek mijn eerste prijs in 1949 won." Er volgde nog vele overwinningen, waaronder meer dan twintig nationale titels in de Regenboog en zes in andere klassen. Hoe vaak hij de Kaagweek op zijn naam schreef, weet hij niet meer. Wel dat dit 'zelfs' met twee dames aan boord lukte.

420: Goedhart en Van Stekelenborg op dreef
In de 420-jeugdklasse verschenen vijf boten aan de start. Onder hen ook de nieuwkomers Pieter Goedhart en Lars van Stekelenborg. Zij zijn bezig aan hun eerste seizoen als 420-team en debuteren in de Kaagweek. In juni gaven de tieners tijdens de Kielerwoche al hun visitekaartje af. Daar eindigden ze als zevende in een veld van de 149 boten. Ze kwalificeerden zich tevens voor het Jeugd EK 420 dat in augustus in La Rochelle plaatsvindt. 'Het gaat boven verwachting goed", aldus Goedhart. Vandaag gingen ze winnend door de eerste finish en werden ze daarna tweede: 'We lagen voor, maar Laurens en Maarten Edauw kregen net een vlaagje en waren toen weg." Daarmee staan beide teams op gelijke aantal punten aan kop.

Yngling: Team De Kler ongeslagen
De oud-olympische Yngling-klasse telt dertien deelnemers. Voor Reinier de Kler is het een wedstrijd op eigen water, want hij is al jaren lid bij KWV De Kaag. Vanochtend dreigde zijn eerste race al gelopen te zijn: 'We moesten twee Australische uitwisselingszeilers helpen met hun geleende Yngling, maar ze waren vertraagd. Uiteindelijk gingen we een minuut te laat over de lijn bij de pin-end (linkerkant) en draaide precies toen de wind naar links. Daardoor kwamen als derde boven en daarna hebben we ons verder naar voren gevaren. Daarbij helpt het als je de lokale condities kent." Na de middagrace reageerde De Kler nog enthousiaster: 'Mijn moeder van 85 zat op het terras en zag mij winnend finishen. Ze heeft de laatste tijd wat lichamelijke ongemakken, dus het was heel bijzonder dat ze er met mijn tweelingzus was."

Voor de volledige uitslagen in alle klassen, kijk op de website www.kaagweek.nl
Foto: Wim Haze

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: