Tour de France à la Voile halverwege

Tour de France à la VoileDe Tour de France à la Voile is in het Bretonse Lorient aangekomen. Op het halverwege punt van de Ronde maken de drie Nederlandse teams de balans op van twee weken zeilen. Allemaal kenden ze een moeilijk begin van de wedstrijdserie die al sinds de allereerste start wordt gekenmerkt door weinig wind. Een bijzonder lastig fase in de wedstrijd was de aankomst in Pléneuf Val André waarbij zowel Mummaduck als Brunel flinke schade opliepen na het raken van een rots. Na een nacht hard doorwerken en de hulp van andere teams konden beide boten de race gelukkig vervolgen.

Mummaduck dat van de Nederlandse teams de meest veelbelovende voorbereiding kende, zeilde de eerste week met Bouwe Bekking als schipper. Hoewel aansprekende resultaten nog uitbleven, zijn de teamleden unaniem van mening dat die periode enorm leerzaam was. Nadat tourcrack Laurent Pages de plek van Bouwe overnam, begon dat inderdaad uit te betalen. Na een aantal plaatsen in de top tien, noteerde Mummaduck zaterdag zijn eerst podiumplek met een derde plaats in de kustrace rond het eiland Groix. Een prestatie die het team zondag zelfs nog overtrof door als eerste over de finish te gaan van de inshorerace van die dag. Daarmee verstevigde Mummaduck zijn derde plaats in het amateurklassement met nog volop kansen op de eindoverwinning.

Na de goede prestaties van vorig jaar en het aan de leiding gaan van het studentenklassement van het Franse Farr 30 Grand Prix Circuit, waren de verwachtingen voor Delft Challenge hooggespannen. Maar ook de studenten hadden aanvankelijk moeite om hun draai te vinden. Desondanks vindt schipper Bert Schandevyl dat de uitslagen tot dusver geen goede weerspiegeling zijn van de prestaties van zijn team. Volgens Bert lijkt het onvermijdelijk dat dingen binnenkort op hun plaats gaan vallen. In Lorient is tourveteraan Delft opgeklommen tot een stabiele middenmoter met nog steeds uitzicht op een podiumplek bij de studenten.

Brunel, dat net als Mummaduck voor de eerste keer meedoet, heeft veel tourervaring aan boord en won bovendien de proloog. De verwachtingen die daardoor werden gewekt, konden in de eerste tourhelft echter niet worden waargemaakt. Naast de aanvaring met een rots was het niet finishen in de lange offshore etappe naar Lorient een absoluut dieptepunt. Gisteren toonde het team echter zijn veerkracht en potentie door de kustrace voor Lorient op indrukwekkende wijze te winnen. Voor schipper Pieter Jan Postma is het een bevestiging dat zijn team op de goede weg is: "Zo'n resultaat is niet het gevolg van één dag maar van een heel traject dat we met zijn allen zijn aangegaan."

In de komende dagen trekt de tourvloot verder langs de Atlantische kust van Frankrijk. Aan het eind van de week gaan de boten op transport naar de Middellandse Zee waar nog een aantal wedstrijden wordt gezeild voor de Tour op 25 juli wordt afgesloten.

www.tourvoile.fr

De teams in het nieuwsbericht:
www.brunelsailing.nl
www.mummaduck.com
www.delftchallenge.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: