Zeilster Marit Bouwmeester nog steeds op medaillekoers

Marit BouwmeesterIn het Schotse Largs worden de wereldkampioenschappen gezeild in de Olympische Laser radial klasse. Marit Bouwmeester (22) ligt nog steeds op medaillekoers. De zeilster uit de Nederlandse Kernploeg is de enige van de 114 deelneemsters die, na zes wedstrijden, alleen maar top tien resultaten heeft gescoord en staat daarmee tweede in het klassement. Evy Van Acker (BEL) zeilde gisteren een eerste plek in de 5de race en komt hiermede op een achtste plek in het tussenklassement. Het evenement duurt tot en met woensdag 14 juli.

Opmerkelijke opmars
Gisteren 11 juli was er te veel wind. De start werd tot 17.00 uur uitgesteld. Het in Friesland geboren zeiltalent scoorde een zesde plaats, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De nummer twee van de wereldranglijst stond op uit het graf en zeilde zich van een 45ste plaats terug naar een zesde. Bouwmeester pakte de meeste winst in de voor de windse rakken.

Weer bij eerste tien
Vandaag 12 juli duurde het ook lang voordat er gestart kon worden als gevolg van te weinig wind dit keer. In de ‘gold fleet’, de beste 50% van de ranglijst, eindigde Bouwmeester achtste. Haar grootste concurrent Sari Multala uit Finland werd vijfde.

Goede score
Bouwmeester heeft goede papieren met enkel top tien resultaten. Maar volgens het reglement van de Laser radial klasse bestaat de kans dat de zeilsters na tien gezeilde races zelfs de twee slechtste resultaten mogen afstrekken. Als het zover komt, zijn nog vele verschuivingen mogelijk in het klassement. Onder andere van Olympisch kampioene Anna Tunnecliffe (USA) nu zevende en de kersverse Europese kampioene Tina Mihelic die zesde staat.

'Low risk' strategie
De vraag aan coach Mark Littlejohn luidt dan ook: Hoe is de strategie voor de komende twee dagen?

“We blijven vast houden aan onze ‘low risk’ strategie. Met andere woorden, we willen geen risico’s lopen om persé races te winnen. Als je dat wilt moet je heel erg zeker van je zaak zijn. En niets is zeker hier met het weer aan de westkust van Schotland. Het is hier heel makkelijk om grote fouten te maken. En dat willen we voorkomen. Dus ze moet op het veld letten en niet teveel risico nemen.”

Nog twee dagen
Voorlopig wordt die strategie voor de in Scheveningen wonende zeilster beloond. Ze staat tweede en nu zeven punten achter Sari Multala (FIN) de huidige wereldkampioen. Bouwmeester werd vorig jaar nog vierde op de WK in Karatsu, Japan. Multala (32) is een oud gediende. Ze werd vijfde tijdens de Olympische spelen van 2000 in Sydney in de Europe klasse. In dezelfde boot werd ze ook vijfde tijdens de Olympische spelen van Athene.

www.laserworlds2010.co.uk
foto: archief Marit Bouwmeester, fotograaf Thom Touw

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: