Kaagweek kent zonnige en winderige afsluiting

KaagweekDe laatste dag van de negentigste Kaagweek voeren alle klassen één wedstrijd met een behoorlijke bries en een mooi zonnetje. Toen de voorspelde buien Noord-Holland bereikten, stonden de prachtige houten boten die de Kaagvloot typeren al lang weer op de kant en hadden de jeugdzeilers hun tentjes opgeruimd. Marc Blees en zijn bemanning wonnen in de grootste klasse, die van de Regenbogen.

'De laatste race zijn we vanaf de pin stuurboord voor iedereen langs gegaan", vertelt Marc Blees, die na de 'loterijwedstrijd' van gisteren aan de leiding ging van de gold fleet. Na dit mooie begin van de laatste race gingen ze als derde om de bovenboei. Gedurende de 'puzzelbaanwedstrijd' klommen ze nog naar een tweede plaats, maar later zakten ze weer af naar nummer drie. 'In het kruisrak draaide de wind gigantisch, waardoor Manfred van Munster 35 graden hoger kon varen over dezelfde boeg en ons inhaalde." Harry Amsterdam eindigde op een tweede plaats overall, gevolgd door Rob de Kraa.

Ruim 120 jaar ervaring aan boord
Bij de 16m2 ging de dagoverwinning naar 'Cokkie en Winnie", zoals de gebroeders Hermeler elkaar noemen. 'Het waaide hard, met vlagen van windkracht 5, dus het was oppassen voor schade", zegt Cok, die in de trapeze stond. 'Vandaag was het devies: de boot recht houden. Ook hebben we sterke kruisrakken gevaren. Waarom wij dat zo goed kunnen? Ruim 120 jaar ervaring aan boord!" Dat ze plezier hebben in het evenement en in hun klasse, straalt er vanaf. Cok: 'De haarkleur in de 16m2 is overwegend grijs. Dat betekent dat je met elkaar kunt lachen." De gebroeders Hermeler werden uiteindelijk vierde overall. De overwinning ging naar Jan Willem Lanser.

Jeugd en oud hout
Nog zo'n houten klassieker op de Kaagweek is de 12-voetsjol, de klasse die in 2013 haar 100-jarige jubileum viert. Jan Bart Lucas stond vijfde, maar was vandaag wel erg vroeg terug op de kant. 'Ik ben uitgevallen vanwege mastbreuk. Het zal wel gebeurd zijn tijdens een gijp ofzo. Dit is me nog nooit overkomen." Deze watersporter én vrijwilliger in hart en nieren werd vorige week geridderd, omdat hij zich al 45 jaar inzet voor de watersport. De laatste 10 jaar als voorzitter van KWV de Kaag. Terugblikkend op de negentigste Kaagweek, zegt hij: 'We hebben allerlei berichtjes en sms'jes gehad dat het een topweek was, maar de wind heeft ons wel parten gespeeld. Door stormwaarschuwingen en windstiltes konden we twee dagen geen wedstrijden varen." Wat hem betreft mogen er nog wel wat meer kinderen naar de Kaagweek komen: 'De grap van evenementen als de Kaagweek en de Sneekweek is dat er allerlei klassen bij elkaar komen. Die kinderen kijken hun ogen uit, het is weer eens wat anders dan al dat plastic. En je kunt ook leuk meedoen als je niet voor de winst gaat."

Strijd en gezelligheid in 420
Voor 420-zeilers Maarten en Laurens Edauw draaide dit evenement dan ook vooral om gezelligheid. Laurens: 'We hebben pas nog in Kiel en Nieuwpoort gevaren en volgende maand EK. Dit is ontspanning." De jongens kamperen met hun vrienden op een veldje bij de Kaagsociëteit. 'Het is erg gezellig. Dit hebben we vorig jaar ook gedaan en we moesten natuurlijk onze titel verdedigen." Net als hun tegenstanders Pieter Goedhart en Lars Stekelenborg wisselden de stuurman en de bemanning af en toe van positie, om elkaars taken beter te leren kennen. Compleet ontspannen was de week echter niet, want tot aan de laatste dag boden de herenteams elkaar heftige competitie. Vanochtend stonden de gebroeders Edauw slechts op één punt voorsprong, maar vandaag finishten ze ruim voor hun tegenstanders.

Tekst: Jacqueline Laumans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: