Marit Bouwmeester wint zilver tijdens WK Laser radial - Video

Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester (22) wint de zilveren medaille op de wereldkampioenschappen in de zeer competitieve Olympische Laser radial klasse. Sari Multala (32) uit Finland prolongeert haar titel en mag zich wederom de beste van de wereld noemen. De Belgische zeilster Evy van Acker strandde op een achtste plek.

Op de laatste dag van het kampioenschap kwamen de 114 zeilende dames uit 41 landen niet meer in actie vanwege de stormachtige condities aan de Schotse westkust. Het klassement bleef gehandhaafd. Derde werd de Amerikaanse Paige Railey.

Bouwmeester die in augustus 2009 werd opgenomen in de Delta Lloyd kernploeg maakt snel furore in de Laser radial klasse. Bouwmeester wordt begeleid door kernploegcoach Mark Littlejohn uit Engeland, die ook de architect is van de huidige jeugdopleiding van het Watersportverbond in de verschillende Laser klassen.

Vorig jaar werd het in Friesland geboren talent vierde op het WK 2009. Daarna won ze dit zeilseizoen al twee World Cup wedstrijden. Sail Melbourne in december 2009 en de Delta Lloyd regatta in mei 2010. De focus tijdens dit zeilseizoen was op deze wereldkampioenschappen in Schotland.

Samen met haar Engelse coach Mark Littlejohn maakt ze er geen geheimen van wat haar ultieme doel is. Bouwmeester wil het goud in London veroveren. De in Scheveningen wonende zeilster zeilde een zeer sterke serie op de Clyde voor de kust van Largs. De Nederlandse was de enige deelneemster die in alle gezeilde races in de top tien eindigde. Dat was ook de strategie van Bouwmeester en Littlejohn. Vanwege het zeer veranderlijke weer aan de Schotse westkust wilde ze geen grote risico’s nemen en tegen een slechte score aanlopen.

De uitbundige Marit Bouwmeester had dubbele gevoelens nadat de wedstrijden officieel werden afgelast. Breed glunderend zei ze: “Ik ben heel blij met de manier waarop ik deze week gevaren heb. Maar het is wel zonde, ik had heel graag nog in actie gekomen vandaag. Je wilt toch graag vechten voor je plek, hoewel ik ook nog bedreigd werd door mijn achtervolgers.”
Je bent bezig met een opmars? “Ja, Mark (Littlejohn) en ik gaan supergoed samen als team en ik denk dat we goed bezig zijn voor 2012. Dat merk ik sinds ik in de kernploeg zit en full time bezig ben, gaat het heel goed. Ik wil sowieso goud winnen in 2012. Maar ik wil niet een keertje winnen ik wil domineren, ik wil de beste zijn. De rest mag racen voor de tweede plek. Maar ik moet nog een hoop leren.”

Bouwmeester traint soms met haar concurrent Sari Multala maar ook met de Olympisch kampioene Anna Tunnecliffe (USA). Rivalen en partners? “Sari is een hele goede racer. Onwijs zoals ze over de baan gaat. Daar kan ik nog veel van leren maar uiteindelijk wil ik haar verslaan natuurlijk, haha.”

www.laserworlds2010.co.uk
Foto: Marit Bouwmeester (archief)

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: