Vierde dag Kaagweek 2010 kent verraderlijke wind

Tijdens de vierde dag van de Kaagweek 2010 stond er een verraderlijke wind. Pas in de namiddag werd die wat stabieler en sterker. Toch kwamen alle klassen in actie en konden de laatste Holland - Friesland Teamwedstrijden ook plaatsvinden. Tot groot plezier van de toegestroomde menigte, die zag hoe Holland zich naar de overall zege knokte. De jeugdzeilers houden de spanning er aardig in, terwijl de gevestigde orde in de meeste klassen de kaarten al hebben geschud. Morgen is de laatste dag van deze 90ste editie.

'Het is de derde dag op rij dat we het moeilijk hebben", riep wedstrijdleider Rob van der Hoogen vanmorgen hopeloos vanaf het startschip. 'Er staat geen wind en wat er is, draait alle kanten op". Tijdens de Kaagweek kan het comité uit een aantal vaste banen kiezen. Het startschip aan lage wal is de basis. Daar komt de startlijn te liggen en de in-de-windse X-boei, waarna het parcours rond de Kaag begint. Een veranderlijke bries bemoeilijkt de keuze van de juiste baan.

Zussencompetitie in Optimist en Splash
In de Optimist A met elf boten nemen de zussen Birgitte (13) en Pauline (11) Hennink uit Voorschoten het tegen elkaar op. Het is hun derde Kaagweek en voor de jongste Hennink de eerste in de A-klasse. Door het jaar heen doen ze ook mee aan de Combi wedstrijden, waarin ze ervaring kunnen opdoen. De onderlinge competitie tussen de tieners is groot. Birgitte Hennink: 'Vandaag gaat het wel weer goed, maar zaterdag niet. Toen zat ik tweemaal achter mijn zusje. Nu ben ik voor haar gefinisht." Pauline staat na vier races zesde, gevolgd door haar zus met het gelijke aantal punten. Naut Kaptijn gaat aan de leiding.

Het tweetal overnacht dit jaar ook voor het eerst op de camping naar de Kaag Sociëteit. Niet alleen, maar met de zussen Anne-Sophie (16) en Marie-Louise (13) Kortman uit Leidschendam. Zij komen respectievelijk uit in de Splash A en B klassen en nemen al voor de vijfde keer deel. Voor Marie-Louise Kortman begon de dinsdagochtend moeizaam. Het is haar eerste jaar in de Splash en op zaterdag scoorde ze gelijk twee eentjes: 'Maar vanmorgen ging het mis. Later bleek dat het roer niet goed stond afgesteld. Ik kwam in het Laser 4.7 veld terecht en werd afgedekt. Zo kon iedereen van mijn vloot erbij komen." Ze kwam in vuile wind te liggen en viel terug naar de xx plek. In tranen kwam zo door de finish, waar haar ouders in de RIB lagen te wachten. 'Gelukkig had haar vader zin om de Splash naar de haven te zeilen", aldus moeder Louise Kortman.

In de Splash A voert Bob van den Hoogen het klassement aan, op de hielen gevolgd door Guus Bijlard. Beiden staan op 8 punten. Het zelfde geldt voor Laura van Veen en Vicky Mertens in de Splash B, die met ieder 10 punten respectievelijk de eerste en tweede plek bezetten.

Pampus: 'Prinses van Loosdrecht'
In de Pampus met 24 deelnemers heerst Cees van Grieken 14 punten voorsprong na vier races. 'Cees is een klasse apart. Die is op het water geboren", grappen zijn vrienden uit de vloot. Want volgens de Pampus-zeilers is het een 'vriendenklasse' en blijven protesten daarom uit. Enthousiast begint Jacques van Leeuwen over de geschiedenis van deze elegante tweemansboot te vertellen: 'De Pampus is 76 jaar geleden ontworpen door De Vries Lentsch. Het Verbond had een prijsvraag uitgeschreven voor een boot met maximaal 16 m2 zeiloppervlakte, want daarboven moest je belasting betalen. Begin jaren negentig is het nieuwe zeilplan van in totaal 20 m2 gekomen, waarmee de zeileigenschappen zijn verbeterd." Inmiddels vaart nummer 455 rond, maar werd de Pampus 1 vorig jaar Nederlands Kampioen. 'Het is een echte eenheidsklasse. De bouw ligt vast volgens een A-4tje van de heer De Vries Lentsch en daar wordt niet van afgeweken", aldus Van Leeuwen. Volgens Rolf de Ruijter de Wildt is de Regenboog de prinses van de Kaag en de Pampus de prinses van Loosdrecht.

16m2: Vader en zoon vliegen
'Ik moet zeggen dat ik in de eerste race vanochtend veel profijt had van het feit dat er 60 kg minder aan boord zat", lacht Jan-Willem Lanser. Het is schoolvakantie, dus kon zijn 8-jarige zoon Wouter vandaag mee in de 16m2 (15 deelnemers). 'Ik moet alle touwtjes daar voor doen", vertelt Wouter over zijn taak aan boord. Volgens zijn vader is hij 'rete fanatiek', dus de tweede plek van vanmiddag was eigenlijk niet goed genoeg. Toch vlogen ze op het laatste stuk onder spinnaker nog twee boten voorbij. Afgelopen weekend voer Lanser sr. met zijn broer Pieter: 'En twee jaar geleden won ik met mijn moeder de Kaagweek, dus dat moet nu met Wouter ook lukken." Voorlopig nemen ze de zesde plaats overall in. Het team van Hans Sanders voert het klassement aan.

Holland verslaat Friesland
Bij de Holland Friesland Teamwedstrijden stond het 3-1 voor de Hollanders. Toch kwamen de Friezen vandaag in het eerste potje terug tot 3-2. Spanning alom, maar de Hollanders wonnen de slotrace eigenlijk al op de startlijn. De Friezen waren te vroeg en keerden niet terug, waardoor ze gelijk 11 punten aan hun zeilbroek hadden hangen. Die achterstand valt niet meer in te halen en buiten dat zeilden de Hollanders sterk naar de zege. Zo werd het 4-2 en daarmee pakken de Hollanders de eindzege op hun thuiswater. Winnen was belangrijk, maar winnen op de Kaag was volgens Max Blom nog belangrijker. Zo ook de nabesprekingen: 'Die houden we samen met de Friezen en de jury. Daar leren we allemaal van. De walk over periode van een paar jaar terug is voorbij. De teams zijn gelikwaardiger en dat is leuk." De Friezen krijgen in begin augustus de kans om revanche te nemen tijdens de 75ste Sneekweek.

Voor de overige resultaten, ga naar www.kaagweek.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: