WK 470 - Australiërs en Amerikanen aan de leiding

WK 470Na een lange, moeilijke zeildag voor de kust van Den Haag gaan de Australiërs Mathew Belcher en Malcolm Page onverslagen aan de leiding van het Delta Lloyd Wereldkampioenschap 470. Bij de dames staat het Amerikaanse team Maxwell/Kinsolving Farrar, eveneens met enkel zeges, bovenaan de lijst. Ook Margriet Fokkema en Marieke Jongens wisten goed om te springen met de sterke stroming en lichte wind. Zij werden derde.

'Het zijn verraderlijke condities.", zegt de Australiër Page, die vier keer eerder het WK 470 won. 'Maar soms hadden we geluk. Ook startten we behoorlijk, door goed in te schatten, slim te zeilen en de boot juist te positioneren." De Britten Nick Asher en Elliot Willis, die onlangs nog de Delta Lloyd Regatta wonnen, staan nu derde. Volgens hem lag de sleutel tot succes bij de start, waarbij je je voordeel kon halen uit de stroming. 'Ook downwind kon je veel winnen, want dan hadden we de stroming tegen. Als je dan een goede bootsnelheid hebt, ben je weg." De laatste race zakte de wind helemaal in. 'Het was een loterij. We rondden de bovenboei in de top 10, maar iedereen kwam tegelijkertijd aan." De chaos bij de laatste boei viel uit in het voordeel van de Australiërs. Page: 'Misschien hadden we derde moeten worden, maar we slaagden erin vrij te blijven en werden tweede."

Costers stabiel
Met een achtste plaats waren de Costers het beste Nederlandse mannenteam. Kalle Coster zegt: 'Het is altijd spannend, zo'n eerste dag, maar we hebben een heel stabiel resultaat neergezet bij hele lastige omstandigheden." Sven en Kalle behaalden een tiende, een tweede en een zesde plaats. De laatste race moesten ze zich vanaf een 26ste plaats terugvechten. 'Op de laatste race na, hadden we steeds een duidelijk strategisch plan en konden we dat uivoeren." Over hun doelstelling voor het evenement laten de Costers geen twijfel bestaan. Kalle zegt: 'De tweede plaats hebben we IN 2007 al gehaald en we moeten onszelf verbeteren, dus gaan we voor de winst."

Amerikanen verrast
Stralend komen de Amerikaanse Erin Maxwell en Isabelle Kinsolving Farrar van het water. 'Dit hadden we écht niet verwacht!" zegt Maxwell. 'De stroming heeft ons zeker geholpen, want waar we opgroeiden (kust van Conneticut, USA) hebben we daar ook veel mee gevaren." De vrouwen, die in 2008 wereldkampioen werden, zeilen dit evenement met een nieuwe set zeilen. 'Daar waren we best nerveus over', zegt Maxwell, 'want we hebben er nauwelijks mee kunnen trainen." Daarom hadden ze zich voorgenomen om conservatief te zeilen en niet te veel risico's te nemen. 'Dat bleek goed te werken", lacht Maxwell.

Fokkema/Jongens goed van start
Het Nederlandse team van Margriet Fokkema en Marieke Jongens presteerde boven verwachting met een derde en een tweede plaats. 'We hebben voor elke boot moeten vechten", zegt stuurvrouw Fokkema. 'Het was hard werken", beaamt Jongens. 'Je moet het net iets slimmer doen dan de ander. Vooral door het varen op stroming en shifts hebben we veel kunnen winnen. En we hadden goede starts." Hun ambitie is om de medal race te halen. Fokkema: 'Het wordt een raar evenement met wisselende omstandigheden, maar we hebben in ieder geval een goede start gehad."

Titelverdedigsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout kropen vandaag door het oog van de naald. De eerste race waren ze te vroeg over de lijn, waardoor ze terug moesten. Die achterstand konden ze niet meer inhalen, wat resulteerde in een 19de plaats. Bij de start van de derde race kregen ze wederom een OCS, maar deze keer voeren ze niet terug. Tot hun opluchting werd de laatste race vanwege afnemende wind afgeblazen. Westerhof en Berkhout staan nu twintigste overall.

Beproeving geduld
Het geduld van de zeilers werd vandaag behoorlijk op de proef gesteld. De eerste starts stonden om 11:00 uur gepland, maar de zeilers werden bij gebrek aan wind terug naar de kant gestuurd. Rond 14:00 uur gingen ze weer het water op. Vanaf 15:00 uur begonnen de wedstrijden. Op de damesbaan voltooiden beide vloten twee races, bij de heren werden zelfs drie wedstrijden afgerond. Voor morgen staan er drie races gepland.

Voorlopige top drie 470 mannen, na 3 races:

1. Belcher/Page (AUS), 3 punten
2. Charbonnier/Meyer Dieu (FRA), 7 punten
3. Asher/Willis (GBR), 13 punten

Voorlopige top drie 470 vrouwen, na 2 races:

1. Maxwell/Kinsolving Farrar (USA), 2 punten
2. Aleh/Powrie (NZL), 4 punten
3. Fokkema/Jongens (NED), 5 punten

www.470worlds2010.com

Foto: Tom Thouw

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: