WK 470 - Nieuw Zeeland aan de leiding

Jo Aleh en Olivia PowrieNa de twee races van woensdag 14 juli 2010 gaat Down Under aan de leiding tijdens het Delta Lloyd WK 470 in Den Haag. Bij de vrouwen namen de Nieuw-Zeelandse Jo Aleh en Olivia Powrie de koppositie over. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout uit de Delta Lloyd Kernploeg revancheerden zich met een eerste en tweede plek, waarmee ze nu vijfde overall staan. Bij de heren voeren de Australiërs Belcher en Page nog steeds het klassement aan.

De onstabiele zuid/zuidoostenwind maakte het de zeilers niet gemakkelijk voor de Haagse kust. Coach Dick Coster noemde de omstandigheden zelfs 'extreem moeilijk'. Hij legt uit wat er gebeurde: 'De trapeziumbaan lag dicht onder de kant. De outer loop boei bevond zich nagenoeg onder de pier. De wal had dus best veel invloed op met name de outer loop. De kant is warm en het water een stuk koeler. Daardoor wordt de wind onstabiel."

Gedurende de kwalificatiereeks wordt de mannenvloot van 119 boten dagelijks opnieuw opgedeeld in drie startgroepen. In die indeling varen ze de hele dag. Bij de vrouwen wordt het veld van 61 teams in tweeën gesplitst. Na de zes kwalificatiewedstrijden volgt de opdeling in gold, silver en bronze vloten. Dit zal morgen geschieden.

Westerhof/Berkhout knokken zich terug
De regerende wereldkampioenen Lisa Westerhof (Scheveningen) en Lobke Berkhout (Hoorn) domineerden vandaag de gele vloot. In de eerste race grepen ze overtuigend hun eerste paaltje tijdens dit kampioenschap. Berkhout: 'We hadden wat recht te zetten. We wilden nu de kans pakken, die we gisteren hebben gekregen doordat de laatste race eruit ging. We hadden toen in principe een OCS, maar die race werd afgeblazen. Dat engeltje wilden we vandaag gebruiken. Met een 1 en een 2 hebben we het prima gedaan."

In de tweede wedstrijd waren ze hard op weg naar de tweede zege, maar hun Italiaanse rivalen Conti en Micol staken daar een stokje voor. Berkhout: 'In het eerste kruisrak lag alles heel dicht bij elkaar. Bovenin de baan maakten we een mooie klap, waardoor we eerste boven kwamen. In het volgende rak beslis je net niet het goede en verlies je een plekje. Dan baal je even van dat ene puntje. Vooral dat je van de Italianen verliest, want zij worden de geduchte concurrenten. Die wil je geen punten geven." Conti over hun tactiek op dat moment: 'We gingen naar links. Lisa en Lobke klapten eerder weg, terwijl wij langer doorzetten. We kregen een lift mee en zo konden we ze inhalen." Het Italiaanse duo staat na vier races tweede overall, gevolgd door de Amerikanen Maxwell en Kinsolving Farrar.

Westerhof en Berkhout maakten een opmars naar de vijfde positie. Berkhout: ''We moeten gewoon geen risico's nemen en onze kop erbij houden. Als we dat doen, gaan we zeker mooie resultaten neerzetten. Gisteren waren we te gretig."

Fokkema/Jongens 'beperken de schade'
Na hun vliegende start van gisteren, wisten Margriet Fokkema en Marieke Jongens vandaag 'de schade te beperken', zoals ze het zelf zeiden. Al begon de dag wel heel slecht. Fokkema: 'Bij de bovenboei wilden we een hele snelle gibe set doen. Die ging zo snel dat ik achterover uit de boot ben gevallen. Marieke hing nog ergens in de draad, de boot ging om en ik moest er dus naartoe zwemmen. Toen lagen we een-na-laatse en vanaf toen hebben we alleen maar ingehaald." Het duo vocht zich terug naar de zeventiende plaats.

De tweede wedstrijd verliep zonder problemen: 'Over die race zijn we tevreden. Voor ons is het bij deze condities met vlagen tot windkracht 4 altijd lastig om in de top te varen. We zijn dan niet één van de snelste teams. Met een plek bij de eerste tien hebben we het goed gedaan." Fokkema en Jongens staan nu zevende overall.

Team Coster net buiten top tien
Op de herenbaan werden wisselvallige resultaten neergezet. Zo scoorden de leiders van het klassement Mathew Belcher en Malcolm Page (AUS) een 5 en 15. Belcher: 'In die laatste wedstrijd zaten we op de startlijn aan de verkeerde kant van de shift. Daarna was het een inhaalrace." Sven en Kalle Coster begonnen vanochtend sterk met een vierde plek, maar kwamen daarna als 17de door de finish. Coach Dick Coster legt uit: 'Ze kwamen twaalfde om de bovenboei, omdat het eerste kruisrak heel anders uitpakte dan gepland. De bries werd wat variabel. Op het voor-de-windse rak schoven ze naar de negende plaats. In het tweede kruisrak begon de wind heel erg te draaien. Ze kozen voor de linkerkant, die tot nu toe altijd goed was gebleken. Alleen nu niet, waardoor ze terugvielen naar de 22ste plek en dat hebben ze nog opgehaald. Dit is dus een aftrekwedstrijd." De broers staan elfde overall.

Volgens Coster senior is de stemming prima: 'De snelheid en spirit zijn goed. Er zijn nog een hoop races te varen; eentje in de kwalificatie en zes in de gold fleet. Het kan alle kanten op." Team Steven zeilde solide met een 11 en 3. Zij staan 29ste overall.

470-mannen: Top vijf na 5 races, inclusief een aftrek

1. AUS, Blecher/Malcolm, 8 punten
2. GBR, Asher/Willis, 11 punten
3. SWE, Dahlberg/Östling, 11 punten
4. ARG, Calabrese/De la Fuente, 12 punten
5. FRA, Leboucher/Garos, 13 punten

11. NED, Coster/Coster, 22 punten

470-vrouwen: Top 5 na 4 races

1. NZL, Aleh/Powrie, 9 punten
2. ITA, Conti/Micol, 13 punten
3. USA, Maxwell/Kinsolving Farrar, 17 punten
4. JPN, Kondo/Tabata, 22 punten
5. NED, Westerhof/Berkhout, 27 punten

7. NED, Fokkema/Jongens, 31 punten

www.470worlds2010.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: