Storm en windstilte op vierde dag Delta Lloyd WK 470 Den Haag

Op dag vier van de Delta Lloyd WK 470 Den Haag wisselden storm en windstilte elkaar af. Vanochtend trotseerden de 181 olympische zeilteams een dikke windkracht zes met hoge zeegang. Na uren van uitstel en wachten op de wal, ging de vloot aan het begin van de avond terug de Noordzee op. De wind viel echter zo snel weg, dat de mannen onverrichter zaken huiswaarts keerden. De vrouwen persten er wel een race uit. Nu heeft iedereen vijf kwalificatiewedstrijden gezeild en kan de vlootindeling in goud, zilver en brons plaatsvinden.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout gingen in de eerste groep van start. Ze kwamen als derde rond de bovenboei en vervolgens als tweede beneden. Daar gingen de nummers één en drie naar rechts en de Nederlandse vrouwen naar links. Coach Jacco Koops: 'In het tweede kruisrak lagen ze twee, maar de baan werd ingekort. Toen zagen ze tegen de zon in de bovenboei niet, die ze daardoor overzeilden. Dat is jammer, maar ze finishten uiteindelijk nog als vijfde." Het Argentijnse duo Sesto/Monsegur pakte de zege. Westerhof en Berkhout klommen naar de vierde plaats overall, gevolgd door hun ploeggenoten Margriet Fokkema en Marieke Jongens.

Bij licht weer zijn Fokkema en Jongens in hun element. Dat lieten ze vanavond andermaal zien. Koops: 'Zij zijn heel erg naar voren gevaren en ze anticipeerden goed op de shifts en de boei die werd verlegd. Ze gingen veel eerder dan de rest overstag, waardoor ze van niet zo goed naar de tweede plek schoven." De Delta Lloyd Kernploeg-zeilsters staan drie punten achter Westerhof en Berkhout. De Italiaanse Conti/Micol nemen na vandaag de leiding over, maar met het gelijke aantal punten als de Nieuw-Zeelanders Aleh/Powrie.

Pech voor de heren
Bij de mannen deed het comité vanavond twee startpogingen. De eerste groep vertrok met 12 knopen wind, die steeds verder afnam. Door opkomend tij kon de vloot moeilijk tegen de 2,8 knoop stroom opboksen. De koplopers bereikten niet binnen de tijdslimiet de bovenboei. De tweede groep was toen al aan het racen, maar had het dus nog moeilijker. Uiteindelijk woei het nog maar 4 knopen en lagen de boten stil. Wedstrijdleider Peter Anink kon niets anders dan de wedstrijd af te blazen.

Extreme condities in Scheveningen
Vanmorgen noteerde het racecomité op de mannenbaan ten zuiden van het havenhoofd nog 32 tot 40 knopen met hoge golven. De teams weerden zich kranig, maar niet iedereen kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Rond 11 uur werden de zeilers naar binnen gestuurd. Volgens Sven Coster was het nauwelijks mogelijk om aan de wind te zeilen: 'Als je de schoot aantrok, maakte de boot enorme klappen. Op dat moment lagen er 40-50 boten om. Kalle vroeg nog of we de spi zouden hijsen als het een echte wedstrijd was geweest, maar dat had niet gekund. Je kon alleen plat voor de wind zeilen of iets hoger dan halve wind." Volgens Coster waren er flink wat gescheurde spinnakers en fokken en een paar gebroken masten.

Ook Team Steven naar gold fleet
Aan de eindstand bij de mannen tot zo ver verandert niets. De Australiërs Belcher/Malcom plaatsen zich als eerste voor de finale wedstrijdserie in de gouden vloot. De broers Coster als elfde en Le Fèvre/Krol als 29ste.
Volgens de voorspellingen van MeteoConsult zal de zuidwestenwind morgenmiddag rond de 13-14 knopen sterk zijn. De eerste start is om 11.00 uur en er staan drie races op het programma.

470-vrouwen: Top 5 na 5 races, inclusief een aftrek
1. ITA, Conti/Micol, 8 punten
2. NZL, Aleh/Powrie, 8 punten
3. USA, Maxwell/Kinsolving Farrar, 11 punten
4. NED, Westerhof/Berkhout, 13 punten
5. NED, Fokkema/Jongens, 16 punten

470-mannen: Top vijf na 5 races, inclusief een aftrek
1. AUS, Belcher/Malcolm, 8 punten
2. GBR, Asher/Willis, 11 punten
3. SWE, Dahlberg/Östling, 11 punten
4. ARG, Calabrese/De la Fuente, 12 punten
5. FRA, Leboucher/Garos, 13 punten
11. NED, Coster/Coster, 22 punten
29. NED, Le Fèvre/Krol

www.470worlds2010.com
Foto: Thom Touw

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: