Denen winnen Jeugd EK Yngling

  • Author: Ice
    Date: zo, 18/07/2010 - 11:46

Jeugd EK YnglingDe Denen Lier, Møller en Floryan schreven vandaag het Jeugd EK Yngling in Lelystad op hun naam. Team Kentgens/Kentgens/Peulen is met een derde plaats het beste Nederlandse team. Na de pittige races van vandaag en gisteren zijn de jeugdzeilers in topvorm voor het WK Yngling van 18 t/m 23 juli.

'Het was zwaar met die harde wind", zegt de Deense stuurman die door vier tweetjes te halen, de eindzege bereikte. Lukas Lier: 'Eigenlijk gingen we soms best langzaam, maar door te blijven focussen, wisten we ons terug te vechten." Het water van het Markermeer vinden de Denen qua temperatuur heel aangenaam, maar aan de korte, hoge golven moesten ze behoorlijk wennen. 'In het begin liepen de Nederlanders ons echt heel snel voorbij ruimewinds, maar nu kunnen we ze bijhouden."

'Het was fantastisch", vindt Michel Peulen, die met zijn stuurvrouw Anne-Christianne Kentgens en Robert-Jan Kentgens het beste Nederlandse team vormde. Zijn lichte team is pas twee maanden bij elkaar en Peulen is aangenaam verrast dat ze bij deze sterke wind zo goed presteerden. 'We dachten echt, 'oh nee, zwaar weer', maar dat blijken we nu ook te kunnen." De Limburgers schreven de laatste twee races op hun naam. Over de slotwedstrijd zegt Peulen: 'We kwamen mooi vrij weg. Op het kruisrak wisten we een boot te pakken door goed op de winddraaiingen overstag te gaan. En voordewinds haalden we de laatste boot, de Denen in. Dan gaan we sneller omdat we lichter zijn." Het Nederlandse team gaf de koppositie niet meer uit handen.

Flinke buien
Toen de Ynglings vanochtend aan de eerste race bezig waren, kwam er zo'n fikse bui over dat de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd af te blazen. Jildau ter Horst, Europees Yngling Jeugdkampioen in 2008, baalt er van dat ze van het water moesten. 'Er stond een heerlijk windje en er waren lekkere surfgolven. We gingen als derde of vierde rondom de bovenboei." Zij en haar bemanning Liesbeth Boersma en Marjolein Hufen wisten hun Yngling lang overeind te houden, totdat ze een harde winddraaiing met een vlaag over kregen. 'Toen kregen we een gijp over en gingen we plat. Overal om ons heen gingen boten om." Alle boten gingen terug naar de haven, om rond 14:30 aan de vierde en laatste race van het evenement te beginnen.Kampioenschappen Yngling/Splash/Flash

Dit Jeugd EK vormde de aanloop naar nog veel meer zeilwedstrijden op topniveau in Lelystad. Morgen gaat het WK Yngling van start met 52 deelnemers en varen de Splash en Flash zeilers een practice race. Maandag 19 juli barst voor de 148 Splash-zeilers de strijd om de Europese titel los, voor 34 Flash-zeilers begint dan de Eurocup. Vrijdag 23 juli is de laatste wedstrijddag.

Top 3:

1. Lucas Lier, Emil Max Møller en Konrad Floryan, 8 punten
2. Torey Pellegrini, Stephen Pellegrini, Kyle Carney, 9 punten
3. Anne-Christianne Kentgens, Robert-Jan Kentgens, Michel Peulen, 10 punten

Tekst en foto: Jacqueline Laumans

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: