Lisa Westerhof / Lobke Berkhout winnen WK 470 2010 - Video

Op zondag 18 juli 2010 wonnen Lisa Westerhof (Scheveningen) en Lobke Berkhout (Zwaag) het Delta Lloyd WK 470 in Den Haag. Te midden van tientallen toeschouwer- en coachboten hielden de titelverdedigers het hoofd koel. De Oranjezeilsters bleven in de finale Medal Race hun Nieuw-Zeelandse rivalen Aleh en Powrie voor. Daarmee pakten ze hun tweede wereldtitel op rij. Bij de heren ging het goud naar Matthew Belcher en Malcolm Page (AUS). De broers Coster eindigden uiteindelijk op de zesde plek.

Met de Nederlandse vlag nog aan het wand geknoopt en de bloemen in de handen, kwamen de dames naderhand op verhaal. Berkhout: 'We hadden vooraf verschillende scenario's besproken. We gingen uit van onze eigen kracht en focusten op de wind. We hadden er onwijs veel zin en vertrouwen in. Het is super om in eigen land zo'n spannende finale te zeilen." De zon scheen, de wind was circa 10 knopen sterk en de zee was gekalmeerd. Mooie condities voor de Medal Races.

Berkhout gaat verder: 'Toen zij ons opzochten, zeiden we tegen elkaar dat we rustig moesten blijven. Bij de start konden we gelukkig gelijk wegklappen. In het eerste aan de windse rak konden we niet overstag op het moment dat we dat wilden. De Japanners lagen in de weg, dus toen kwamen we in minder druk terecht en moesten we even kijken hoe dat zou uitpakken."

Matchracen
De titelverdedigers kwamen als derde rond de bovenboei en de Nieuw-Zeelandse dames als zesde. Op dat moment was het goud voor Nederland. Westerhof en Berkhout namen de leiding over en de Kiwi's sloten als tweede aan. Zo werd het alsnog een matchrace duel in het tweede kruisrak. De plaatselijke zeeroeiers doorkruisten de twee goudhanen nog, wat voor de nodige opschudding zorgde. Jo Aleh en Olivia Powrie (NZL) ondervonden hinder, maar pakten dit naderhand zeer sportief op: 'We moesten een beetje uitwijken, maar dit hoort erbij. Hopelijk kunnen ze dit de volgende keer beter controleren, maar de Nederlanders hebben gewoon goed gezeild."

Uiteindelijk gingen de Françaises en de Italianen langs de Nederlandse 470, maar het belangrijkste was dat de Kiwi's erachter bleven. Westerhof: 'Tegen het einde van het laatste voor de windse rak zei ik tegen Lob dat ze even achterom moest kijken. Ze was zo geconcentreerd met de spi bezig. Toen begonnen we te gillen, want het was duidelijk dat we gingen winnen."

Vijfde wereldtitel voor Berkhout
Voor Berkhout is het haar vijfde wereldtitel en daarmee is ze wereldwijd de succesvolste 470-zeilster ooit. Dat is echter geen reden om te stoppen: 'Zo lang ik er plezier in blijf houden, blijf ik doorgaan. Het is een uitdagende sport. We leren nog steeds en dat houdt je eager. We willen gewoon de beste blijven." Het brons ging naar de Italianen Conti en Micol.

Coach Jacco Koops
Niet alleen de kersverse wereldkampioenen straalden, hun coach Jacco Koops ook. Hij stond aan de basis van de vijf wereldtitels die Berkhout met Marcelien de Koning en nu met Westerhof won. Koops: 'Dit is heel cool. We zijn met z'n drieën door intensieve processen gegaan. Dat was heftig, want je moest twee toppers samen laten groeien en bloeien. Dat is gelukt, dus deze titel is een speciale voor mij. Ze zijn elkaars talenten gaan gebruiken en dan pakken ze op thuiswater de titel. Met zoveel pers en publiek er omheen. Dat is gewoon knap. En Lobke paste zelfs nog een nieuwe pomptechniek toe. Heel indrukwekkend."

Belcher en Malcolm wereldkampioen bij de heren
'We hoefden vandaag alleen maar te finishen, maar het voelt geweldig om mijn eerste wereldtitel te winnen", aldus Mathew Belcher. Zijn bemanning Malcolm Page daarentegen weet wel hoe dat voelt, want voor de olympisch kampioen is het al zijn vierde wereldtitel. Het duo eindige desondanks tweede in de Medal Race. Page: 'We hadden een trage start, want we wilden niet te vroeg over de lijn zijn. We gingen achter iedereen langs, maar de afstand was klein genoeg om in het tweede kruisrak aan te vallen." Voor de Australiërs was het goud eigenlijk al binnen. Dat gold niet voor de zilveren en bronzen medailles. De Nederlandse broers Sven en Kalle Coster waren samen met vier andere teams kanshebbers voor de overige kleuren.

Strijd om zilver en brons
De Kroatische titelverdedigers Fantela en Marenic lieten er geen gras over groeien en grepen de leiding. Bij de tweede bovenboei lagen de Fransen Charbonnier en Meyer Dieu voorop, die de Medal Race op hun naam schreven. Daarmee stelden ze het zilver veiling en het brons ging naar de Kroaten. De boers Coster kwamen terug van een laatste naar een zesde plek op de finish, wat een zesde positie overall opleverde.
Kalle Coster: 'We hadden een goede start. Er ging een grote groep naar links en naar rechts. Wij gingen mee naar rechts. Halverwege het kruisrak lagen we best aardig, maar uiteindelijk kwamen we bij de bovenboei als tiende rond. Vervolgens voeren we een goed voor de winds rak. Bij de onderboei lieten de Grieken ons er niet tussen, waardoor we drie dik rondden. Dan heb je niet meer zoveel opties in het kruisrak en is het een lastige wedstrijd. In het laatste spirak zaten twee boten voor ons, die erachter hadden moeten zitten. Dan word je zesde en zesde overall. Een medaille had er met deze Medal Race niet in gezeten. We hadden het gisteren beter moeten doen. Je moet ervoor zorgen dat je op een medaille staat als je de Medal Race ingaat."

Na een matig seizoen, ziet Kalle Coster de zesde plek als een opsteker: 'Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat we het podium niet hebben gehaald, maar we doen weer mee. Dat is positief."

Podium heren:
1. AUS, Belcher/Page, 44 punten
2. FRA, Charbonnier/Meyer Dieu, 65 punten
3. CRO, Fantela/Marenic, 69 punten

Podium vrouwen:
1. NED, Westerhof/Berkhout, 30 punten
2. NZL, Aleh/Powrie, 37 punten
3. ITA, Conti/Micol, 55 punten

www.470worlds2010.com
Foto: Thom Touw

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: