WK 470 2010 nadert spannende ontknoping - Video

WK 470Op zaterdag 17 juli 2010 naderden de Delta Lloyd WK 470 in Den Haag een spannende ontknoping. Bij de heren namen de Britten Patience/Bithell de leiding over om vervolgens met roerschade uit te vallen. De titel is nu vergeven aan het Australische duo Belcher/Page. De broers Coster maken nog kans op zilver. In het vrouwenveld regende het zwarte vlaggen, waardoor de titelstrijd nu tussen Nieuw-Zeeland en Nederland gaat. Regerende wereldkampioenen Westerhof/Berkhout gaan morgen met een punt achterstand de Medal Race in.

De zuidwestenwind draaide gedurende de dag meer naar het westen en was ongeveer 20 knopen sterk. Dat in combinatie met flinke zeegang maakte het stoer zeilweer. Dat ligt de twee koplopers in het damesveld wel en dus werd het spannend. De Nieuw-Zeelandse zeilsters Jo Aleh en Olivia Powrie kwamen met een 2-1 sterk uit de startblokken. In de tweede race van vandaag liepen ondermeer de Italianen Conti/Micol, Françaises Petitjean/Douroux, Japanners Kondo/Tabata en de Britten Ayton/Clark tegen een zwarte vlag aan. Daarmee waren zij kansloos voor het goud, aangezien de serie maar één aftrek bevat. Dat betekent dat elk team zijn slechtste resultaat mag aftrekken en de gevlagde duo's hadden die al staan.

Gaatje gedicht
Westerhof en Berkhout stonden gisterenmiddag met een score van 5-2 op drie punten achtertand van de Kiwi's. Coach Jacco Koops: 'Ze maakten hier en daar foutjes, die ze herkenden en recht zetten. Ze wisten zich steeds weer naar voren te varen. In de laatste race klopte alles." De Delta Lloyd Kernploeg-zeilsters grepen de leiding en bouwden die verder uit. Bij de eerste bovenboei lagen Aleh/Powrie rond de 14de plek en de Nederlanders dus dik op goud. Maar de Kiwi's werkten zich gestaag richting de voorhoede. Aleh: 'We hebben de dingen simpel gehouden en in elk rak boten terug gepakt." Zo kwamen ze als derde binnen, waardoor ze de leiding in het klassement nipt behielden.

Medal Race allesbeslissend

Het rekensommetje voor het goud bij de dames is eenvoudig. Degene die vandaag in de Medal Race voor de ander eindigt, is 470 wereldkampioen 2010. Het is zilver is sowieso al binnen. Koops: 'Je wilt hier staan en dat is gelukt. Dat is knap. Pieken op het moment dat het moet, is een kunst. Je bouwt het seizoen op en dan moeten de puzzelstukjes in elkaar vallen. De complexiteit van de zeilsport is groot. Het is goed om te zien dat ze er vorig jaar stonden en nu weer."

Aleh eindigde tijdens de Olympische Spelen van 2008 nog als zevende in de Laser Radial. Nu zijn zij en Powrie bezig aan hun tweede seizoen als 470-team. Hun beste resultaat van dit jaar is een vijfde plek bij de Sofia Trophy in Palma. Bij veel wind gaan ze hard, maar aan hun lichtweer kwaliteiten moesten ze sleutelen. Dat ze hierin zijn geslaagd, laat de score van 2-2-1-4 aan het begin van dit kampioenschap zien. Op de vraag of de Medal Race een matchrace duel gaat worden, antwoordt Koops: 'Als die kans zich op de startlijn voordoet, dan zullen ze die zeker aangrijpen. Maar we moeten de strategie nog bespreken."

Team Coster klaar voor titanenstrijd
Bij de mannen stevenden de Britten Luke Patience en Stuart Bithell af op de eindzege. Met een tweede plek in de eerste race van vanochtend namen ze de leiding van het klassement over. In de daaropvolgende wedstrijd lagen ze wederom in tweede positie toen het noodlot toesloeg. Patience: 'Ik voelde al de hele wedstrijd speling, maar vlak voor de tweede bovenboei brak de onderste roerophanging af." Daarmee was het einde oefening voor de Britten. Ze keerden terug naar de haven en misten ook de derde start. De Australiërs Belcher en Page noteerden ondertussen een 1 en 2, waarmee het goud al binnen is. De strijd om zilver en brons wordt een ware 'titanenstrijd', zoals Sven Coster voorspelt. Het verschil tussen zilver en de zesde plaats bedraagt 8 punten. Sven en Kalle Coster staan vijfde.

'We gingen gewoon niet hard vandaag", blikt Sven Coster terug. 'We hebben gevochten voor wat we waard zijn. In de laatste race hadden we bij de eerste bovenboei nog vijf boten achter ons. Uiteindelijk finishten we als tiende." Vlak voor de eindstreep maakten ze een inhaalslag. 'Iedereen hield hoog aan en het stroomde hard. Wij bleven laag en konden zo vier teams terug pakken." Over de strategie voor vandaag zegt Sven Coster: 'We gaan voor winst."

Top tien dames na 11 races, inclusief een aftrek:

1. NZL, Aleh/Powrie, 23 punten
2. NED, Westerhof/Berkhout, 24 punten
3. ITA, Conti/Micol, 51 punten
4. GBR, Ayton/Clark, 67 punten
5. JPN, Kondo/Tabata, 74 punten
6. FRA, Petitjean/Douroux, 75 punten
7. GBR, Clark/Hughes, 89 punten
8. BRA, Grael/Swan, 93 punten
9. ARG, Sesto/Monsegur, 96 punten
10. ESP, Pacheco/Betanzos, 99 punten

Top tien heren na 11 races, inclusief een aftrek:

1. AUS, Belcher/Page, 40 punten
2. GRE, Mantis/Kagialis, 60 punten
3. CRO, Fantela/Marenic, 61 punten
4. FRA, Charbonnier/Meyer Dieu, 63 punten
5. NED, Coster/Coster, 67 punten
6. GBR, Asher/Willis, 68 punten
7. POR, Marinho/Nunes, 78 punten
8. GBR, Patience/Bithell, 81 punten
9. ITA, Zandona/Zucchetti, 82 punten
10. ISR, Kliger/Sela, 98 punten

Live Medal Races
De top tien van de mannen vaart vandaag als eerste de Medal Race. Het waarschuwingssignaal is om 13.55 uur. De vrouwen volgen een uur later. Deze slotwedstrijd telt twee keer en wordt live op internet uitgezonden. Daarnaast zal de competitie live bij Brunotti Beach House te volgen zijn op de grote schermen, voorzien van deskundig commentaar. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan surfclinics en is er live muziek.

De lager geklasseerde zeilers in de gouden vloot en de zilveren/bronzen vloten varen eveneens een afsluitende race.

Open Virtual 470 World Event 2010
Voor zeilliefhebbers met watervrees bestaat er nu toch een kans om 's werelds beste te worden in de 470. Niet op de Noordzee, maar op het scherm. Sail Simulator biedt de kans om op de computer de competitie met elkaar aan te gaan. Inschrijven is nu mogelijk via www.470worlds2010.com

Aanstaande woensdag 21 juli staan de twee kwalificatieraces op het programma. De top vijftien gaat door naar de finale op donderdag 22 juli.

Foto: Team Coster en Team Steven, fotograaf Thom Touw

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: