Team Boskalis maakt zich op voor WK F18 2010

Team BoskalisTeam Boskalis maakt zich met vier catamaranduo's op voor het WK F18 2010. Dat gaat maandag 5 juli van start in het Franse Erquy aan de Atlantische kust. De Boskalis-zeilers Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West (Bloemendaal) pakten in 2009 de bronzen medaille. Twee weken geleden wonnen ze nog zilver bij het ONK Catamaranzeilen op Texel. Ook de nieuwe formatie Gunnar Larsen (Scheveningen) en oud-wereldkampioen Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) is op dreef. De mannen trokken voor de Texelse kust op overtuigende wijze de eindzege van het internationale Nacra Infusion Kampioenschap 2010 naar zich toe.

'Ons doel wordt om met drie boten in de top tien te eindigen", aldus teammanager en stuurman Gunnar Larsen. Daarbij dicht hij de grootste titelkansen toe aan Styles en Van West. Ook Andrew MacPherson (AUS, woonachtig in Amsterdam) en Olivier Witteveen (Rotterdam) moeten in staat zijn om zich bij de beste tien te zeilen. Larsen: 'Als daarnaast Christa van Helden en Wilco Stavenuiter in de eerste helft van de gold fleet eindigden, zijn wij heel tevreden. Christa stuurt sinds drie jaar weer zelf. Bij de gewone wedstrijden is het makkelijker om je vrij te varen en je eigen strategie te bepalen dan in het grote WK-veld."

Lichtweer WK
Volgens Larsen zou het wel eens een lichtweer WK kunnen worden: 'Er is voor de hele week weinig wind voorspeld, maar misschien steekt er lokaal toch een zeebries op. Gelukkig zijn we alle vier redelijk allround. Christa en Wilco waren serieus stoer in de ruige condities op Texel." Het hele gezelschap verzamelt zich deze dagen in Erquy om daar de 'puntjes op de i' te zetten: 'We zullen met elkaar nog wat snelheidstests doen en wat boeirondingen oefenen."

Over de andere, belangrijkste concurrenten zegt Larsen: 'De F18-top is enorm breed geworden. Er zitten inmiddels veel ex-olympische Tornado-zeilers in deze klasse. Kanshebbers zijn Darren Bundock (AUS), Jean-Christophe Mourniac (FRA) en titelverdedigers Coen de Koning en Thijs Visser. Op Texel zagen we dat de broers Sach bij weinig wind hard gaan. De uit Amerika overgekomen Robby Daniel is eveneens een lichtweer specialist. Verder is een aantal Franse teams erg goed. Die komen we door het jaar heen zelden tegen en ineens ben je tegen ze aan het vechten. Kortom, ik durf het van te voren niet te zeggen."

Successen op Texel
Tijdens de Zwitserleven Zeilweek 2010 liet Team Boskalis al zien in vorm te zijn. In zeer uiteenlopende weersomstandigheden wisten Gunnar Larsen en Jeroen van Leeuwen het internationale Nacra Kampioenschap in de Infusion te winnen. Na tien races hadden ze een voorsprong van negen punten op de regerende F18 wereldkampioenen De Koning/Visser. Christa van Helden (Utrecht) en Wilco Stavenuiter (Delft) werden veertiende in het veld van 41 cats. Bij het ruige ONK Catamaranzeilen 2010 voerden Styles en Van West een spannede strijd uit met Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Uiteindelijk eindigden beide teams op het gelijke aantal punten. Het Boskalis-duo scoorde echter minder zeges en werd daardoor tweede overall.

Het WK F18 begint op maandag 5 juli en duurt tot en met vrijdag 9 juli. Er zijn momenteel 191 deelnemers uit 18 landen ingeschreven.

Voor meer informatie over Team Boskalis, zie de vernieuwde website www.teamboskalis.com

Foto: Boskalis Team Van Helden/Stavenuiter in actie tijdens de Nacra Int. 2010 Kampioenschappen.
Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: