Lastige wedstrijddag bij zeilkampioenschappen Lelystad

zeilkampioenschappen LelystadHet was een lastige dag bij de zeilkampioenschappen in Lelystad. In de ochtend stond er een dun windje, die op de Yngling-baan nagenoeg wegviel. Daardoor werd die WK-wedstrijd afgebroken. De eerste dagrace van het EK Splash en Europacup Flash kon wel normaal doorgaan. Vervolgens wachtten de ruim 300 zeilers enkele uren op nieuwe druk, die eind van de middag aarzelend opbouwde. Uiteindelijk volbracht enkel de Flash-klasse twee races. De Yngling en Splash maar één.

Splash: Optimist-zeilers grijpen kans<
Speciaal voor het EK Splash (149 boten) in eigen land kreeg een tiental Optimist-zeilers de kans om voor de gelegenheid even over te stappen. Onder leiding van coach Sjoerd Weel en in boten van Splash Boat International bereidden de talenten zich in zes dagen voor op deze Europese titelstrijd. Tot dusver met succes. Zo wist Bart Lambriex de laatste twee races te winnen, waarmee hij het klassement aanvoert. De tweede Optimist-zeiler Benjamin Wempe staat vijfde. In december vertegenwoordigt hij Nederland bij het WK Optimist in Maleisië. Nu laat hij voorlopig zijn oudere broer achter zich.

Hoewel Gabriël Wempe al wel twee paaltjes op zijn naam heeft staan. De tweede scoorde hij in de wedstrijd van vandaag: 'Ik had een goede start en zat links aan de juiste kant. Ik kwam als eerste boven." Hij kon zijn voorsprong uitbouwen en zo een tweede eentje pakken. Gisteren noteerde Wempe een 21ste plek, waardoor hij voorlopig achtste overall staat. 'Mijn lensdopje zat er niet in, dus ik liep vol", aldus Wempe, die pas sinds februari in de Splash zeilt en bij het NK nipt tweede werd.

Flash: Igor van Zalinge neemt leiding over
In de Flash-klasse gleed Bobby Heineke vanmiddag uit met een 19de plek en kwam Igor van Zalinge sterk terug. De 34 deelnemers volbrachten twee wedstrijden. Frank Cornelissen (Breda) begon de dag goed met opnieuw een zege. openingswedstrijd van gisteren zat het hem allemaal niet mee en eindigde hij als 29ste. Cornelissen over vanmorgen: 'Ik had een goede start en zag rechts wat wind. Daar ben ik heen gegaan. Ik ging als eerste om de bovenboei, maar met de nummers twee en drie vlak achter mij. Voor de wind viel de wind weg en kwamen ze dichterbij. Gelukkig trok de bries in het volgende kruisrak weer wat aan en kon ik mijn wedstrijd aan de rechterkant opbouwen." Hij kwam met een aardige voorsprong door de finish, maar in de volgende wedstrijd moest hij een 16de plaats incasseren. Hij staat nu achtste.

Vrouwen opmars
Bobby Heineke werd 19de en zakte daarmee naar de vierde positie overall, terwijl Igor van Zalinge de leiding overnam. Heineke zag wel zijn zus Kelly Heineke winnend over de eindstreep komen. Eva Kramer en Betty Gietema zeilden eveneens sterk en klommen op naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Eva Kramer kijkt verbaasd: 'Dit is onverwachts, want ik kom net terug van een half jaar stage lopen in Zuid-Afrika. Ik heb dus lang niet gevaren. Het laatste rak in de tweede race was bagger. Er was geen druk meer, dus het was zitten en wachten totdat je er was. Ik dacht nog dat Betty mij zou inhalen. Zij zeilde wat hoger, maar ik had meer snelheid. Gelukkig bleef ik ervoor. Als het de komende dagen gaat waaien, dan gaat Betty mij voorbij. Als het zo blijft, ga ik ervoor om als eerste dame te eindigen."

Yngling: Roukema en Haven wisselen posities
Bij de 52 Ynglings uit 11 landen is de competitie groot. Na vijf races bedraagt het gat tussen de nummers één en vier vijf punten. De tweevoudig wereldkampioen Tom Otte en zijn bemanning staan eerste en de Amerikaanse wereldkampioen van 2006, John Ingalls, staat vierde. 'Ik ben niet ontevreden", reageert Otte. Wegens een blessure en zwangerschap van zijn vaste bemanning, verdedigt Otte zijn titel met vers bloed. Sander Oost en Jan Deen nemen de honours waar. Otte: 'We hebben geen voorbereiding gehad. Dat merk je natuurlijk aan de boothandeling, maar dat moet je gewoon accepteren." Dit trio eindigde vandaag als vijfde in de enige race van de dag.

Roukema, Kuiters en Tromp pakten het paaltje en klommen daarmee op naar de tweede plek overall. Roukema: 'Nadat we 3 of 4 uur hebben liggen wachten, was de wind naar het noordwesten gedraaid. Er stond een stabiele 5-8 knopen. Bij de bovenboei lagen we tweede achter Tom, die we onder spinnaker inhaalden." Daarna was het een kwestie van uitvaren.

Nederlandse top
Volgens Roukema kan er de komende dagen nog van alles gebeuren: 'Er zijn ongeveer 8 boten die kunnen winnen. Er doen goede zeilers mee, zoals Maarten Jamin uit de 16 m2 en de Sloveense wereldkampioen in de Soling. Er wordt veel gedaan aan het promoten van de Yngling." Dat is volgens Otte de reden dat de Nederlanders momenteel de dienst uitmaken in deze oud-olympische klasse. 'Er wordt hier meer gevaren en getraind. Dan word je vanzelf beter in grotere velden." Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Reinier Tromp staan voorlopig derde.

Top drie EK Splash na drie races:

1. NED, Bart Lambriex, 15 punten
2. NED, Kim Bos, 17 punten
3. NED, Tobias Tanis, 19 punten

Top drie Europacup Flash na vier races:

1. NED, Igor van Zalinge, 27 punten
2. NED, Eva Kramer, 30 punten
3. NED, Betty Gietema, 31 punten

Top drie Open WK Yngling na vijf races, inclusief een aftrek:

1. NED, Otte/Oost/Deen, 12 punten
2. NED, Roukema/Kuiters/Tromp, 14 punten
3. NED, Haven/Van Arem/Karsters, 16 punten

Voor de volledige uitslagen, zie www.championshipssailing.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: