World & European Championships Sailing 2010 kent wisselende resultaten

Start van de FlashesDe wispelturige wind op het Worlds & European Championships Sailing 2010 zorgde ervoor dat ook de beste zeilers vandaag wisselende resultaten neerzetten. Bij het Yngling WK gaan Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karsters door naar de koppositie. De Splashes volbrachten de eerste twee wedstrijden van hun Open Europees Kampioenschap, waarna Elbert Wessemius aan de leiding gaat. In de Flash presteerde Bobby Heineke het best.

'Het was heel moelijk vandaag". Met een uitspraak van die strekking begonnen de meeste zeilers hun relaas. De zwakke wind varieerde in richting, maar vooral ook in sterkte. Op sommige momenten was er zo weinig wind over, dat niet alle deelnemers er in slaagden reglementair te finishen. De Splashes en Flashes volbrachten twee in plaats van drie wedstrijden.

Yngling: pieken en dalen
'We hebben één wedstrijd gewonnen, en één heel slecht resultaat", zegt Yngling zeiler Maarten Jamin, die het WK in 2005 won. 'De tweede wedstrijd zat er rechts meer druk in het kruisrak. Wij zaten links. Het enige dat je kan doen is dan links blijven en bidden dat de wind weer omdraait", zegt de stuurman. 'Kan gebeuren", roept Hidde-Jan Haven in het voorbij gaan. Zijn team wist die race te winnen door door het midden te varen en steeds op de winddraaiingen te klappen. 'Niet teveel risico nemen en de boot laten lopen", was de kracht van zijn team vandaag. Zo stootte team Haven/Van Arem/Karsters titelverdediger Tom Otte van zijn eerste plaats overall. Roukema, Kuiters en Tromp staan derde. Over de competitie zegt Maarten Jamin: 'Er zijn zo'n tien teams kanshebber."

Splash: Gebroeders Wempe winnen openingsrace
Benjamin en Gabriel Wempe slaagden er allebei in om als eerste van hun vloot te finishen. Gabriel, de oudste van de twee, vat de race bondig samen: 'Goed starten en de goede kant opvaren. Als je eenmaal vooraan ligt, dan is het niet zo moeilijk meer." De tweede race ging minder soepel: 'Het dopje lag er uit, waardoor er water in de boot liep. Hierdoor miste ik snelheid." In de andere vloot controleerde zijn broer Benjamin de vloot tijdens de eerste race ook vanaf het begin. De wedstrijd erna miste hij echter snelheid op het tweede kruisrak. 'Ik weet niet hoe het kwam." Deze 13-jarige lichtgewicht vaart normaalgesproken in de Optimist. Hij zal Nederland zelfs op het WK verdedigen. 'Dit is voor de lol en om meer ervaring op te doen voor de tactiek." Met één paaltje red je het echter niet. Beide broers vielen na de tweede race buiten de top 10. Elbert Wessemius gaat met twee drietjes aan de leiding in de Splash.

Gezelligheid in de Flash-klasse
In de Flash liet Bobby Heineke zien dat hij ook met deze wind constant kan varen. Met een vijfde en een tweede plaats leidt hij het klassement. Tweede staat Laura van den Hondel, die zelf toch niet helemaal tevreden is: 'Normaal moet ik het met licht weer beter kunnen." Karsten Pierik is ook teleurgesteld: 'De eerste race lag ik één bij de bovenboei, maar het tweede kruisrak had ik geen snelheid, waardoor ik zesde werd. Het is jammer als je die plekken moet weggeven. Vandaag ging het niet om uithoudingsvermogen, maar om strategie en tactiek." Zowel Pierik als Van den Hondel varen ook in een ander boottype. De aanvoerster van het damesklassement: 'Ik kom hier vooral voor de gezelligheid. Het is een heel leuk evenement."

Sfeer in de Bataviahaven
De ruim opgezette Batavia haven valt in de smaak bij de deelnemers. Doordat het hier meestal lagerwal is, staat er een mooie golfslag, er is voldoende ruimte om alle boten in en uit het water te laten, en de klassieke schepen geven de haven sfeer. Om het nog gezelliger te maken, organiseren de Yngling-zeilers bijna iedere dag na het zeilen, volgens traditie, een landenfeest. Vandaag waren Australië, Oostenrijk en Zwitserland aan de beurt. Zij namen lokale drank en hapjes mee, zoals Timtam koekjes uit Australië, chocolade uit Zwitserland en Schnapps uit Oostenrijk. De organisatie houdt ook rekening met meereizende broertjes en zusjes, door er een sport- en spelmiddag voor te organiseren. Dinsdagavond kunnen de deelnemers genieten van een Champions' Dinner, een feestelijk diner aangekleed met muziek en entertainment door ROC Flevoland. De Yngling-zeilers nemen daarna een rustdag. Op vrijdag 23 juli vinden de laatste wedstrijden plaats van de Worlds & European Championships Sailing 2010.

Voorlopige top 3 Yngling World Championship:

1. Hidde-Jan Haven, Don van Arem, Miguel Karsters (17 punten)
2. Tom Otte, Sander Oost, Jan Deen (18 punten)
3. Gert Roukema, Diederik Kuiters, Reinier Tromp (28 punten)

Voorlopig top 3 Splash Open European Championship:

1. Elbert Wessemius (6 punten)
2. Kim Bos (8 punten)
3. Cedric Boerma (11 punten)

Voorlopige top 3 Eurocup Flash:

1. Bobby Heineke (8 punten)
2. Laura van den Hondel (11 punten)
3. Betty Gietema (16 punten)

www.championshipssailing.org
Tekst en foto: Jacqueline Laumans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: