EK Formule 16: Stuivertje wisselen in de top

Aan het Comomeer in Italië is het EK Formule 16 2010 in volle gang. Na drie geweldige zeildagen domineren de Vipers de top 5 van zeventien deelnemende boten. Met slechts zes punten verschil in de top 5 is de strijd hier nog lang niet beslist. Het Australische duo Waterhouse/Darmanin gaat op dit moment aan de leiding, maar verdedigen slechts een bootlengte op de Nederlanders Visser/Feenstra. Namens België volgt Brouwer/Wardley op de derde plaats. De komende twee dagen is er licht weer voorspelt en kunnen de zeilers hun lichtweer technieken bewijzen.

De dag begon met een bries van 8-9 knopen en trok uiteindelijk aan naar een mooie 12 knopen. Drie mooie races konden worden afgewerkt. Tijdens de verschillende races lieten de verschillende teams ieder hun kwaliteiten zien. Tijdens de eerste race leek het een strijd tussen Sproat/Rosanna en De Bruyne/Van Denbulcke te worden. Bij de tweede ronde upwind zagen Van Helden/Goodall hun kans schoon en pakten de leiding over. Downwind moesten zij Brouwer/Wardley bij de laatste boeironding voor laten gaan en zagen een overwinning in het water vallen.

Bij de tweede race gingen de Italiaanse zusjes Sicouri goed van start. Door de oostelijke kant van het Comomeer te kiezen waar meer druk stond, wisten ze voor de vloot langs te tacken en hun voorsprong verder uit te bouwen. De echte strijd werd om de tweede en derde plaats gevoerd. Feenstra/Bundock bleken upwind de sterkste, maar moesten downwind hun meerdere erkennen in Brouwer/Wardley die uiteindelijk tweede werden.

In de laatste race waren Waterhouse/Darmanin met een superieure start als beste weg met Visser/Feenstra in hun kielzog. Bij de tweede ronde upwind hadden veel zeilers de boei overzeild. Feenstra/Bundock wisten hier eerder verloren plaatsen goed te maken en kwamen als derde om de bovenboei. Zij maakten vervolgens veel plaatsen goed en wisten downwind, in een hevige strijd met Visser/Feenstra, de tweede plaats af te pakken. De voorsprong van Waterhouse/Darmanin bleek te groot, zij sloten deze racedag winnend af.

Tussenstand na 9 races:
1. Waterhouse/Darmanin - 17 punten
2. Visser/Feenstra - 19 punten
3. Brouwer/Wardley - 21 punten
4. Scicouri/ Scicouri - 22 punten
5. Feenstra/Bundock - 23 punten

www.formula16.net
Foto: Marco Lazzetta

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: