Positiewisselingen bij zeilkampioenschappen in Lelystad

Na een volle wedstrijddag vertonen de drie podiumklassementen van de zeilkampioenschappen in Lelystad positiewisselingen. Vanochtend stond er ongeveer windkracht drie, die gedurende de middag wat afnam. Bij het WK Yngling kwam de vloot tweemaal in actie, wat tot een nieuwe koploper leidde. De deelnemers aan het EK Splash en Europacup Flash zeilden drie races. Het Splash-veld met 149 boten wordt nu door Tobias Tanis aangevoerd.

Yngling: Team Haven terug aan kop
Hoewel de Yngling-klasse eigenlijk een rustdag had, kwamen de 52 kielboten toch tweemaal in actie. De zeilcondities waren goed en er moest nog een race worden ingehaald. Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karsters hadden de vorm te pakken. Het trio scoorde twee tweetjes en voert daarmee opnieuw het klassement aan. Ook al is de voorsprong met zeven punten wat royaler, Haven neemt nog een slag om de arm: 'We moeten nog drie races. Morgen kan het zo weer andersom zijn."

Volgens de stuurman was de ochtendwedstrijd lastig: 'In het eerste kruisrak moest je echt links zitten." Dat deed de NED 124 van Sander Zwanenburg prima. Die ging aan kop bij de bovenboei, met Haven/Van Arem/Karsters in zijn kielzog. Haven: 'Voor de wind gebeurde er weinig, maar het tweede aan de windse rak moest je juist helemaal rechts zijn." Dat zaten de heren aanvankelijk niet, dus drie 'gelukszoekers' kropen ervoor. Haven: 'In het laatste spinnakerrak ging iedereen eerder gijpen, terwijl wij wat langer zijn doorgegaan. We rondden uiteindelijk als derde de onderboei." De NED 340 van Christian Roukema zat er net voor, maar koos de andere kant van het laatste kruisrak richting de finish. 'De lijn lag meer rechts van de gate, dus zo pakten we de 340 terug."

Krappe start
Bij de tweede start van vandaag waren Haven/Van Arem/Karsters scherp weg, waarmee ze op het nippertje de zwarte vlag ontliepen. 'We zijn laag gebleven en op 1 seconde voor het schot hebben we de boot omhoog geramd. Daardoor moesten we echt om de staak van de pin-end rollen. We moesten dus eerst gang maken, voordat we lekker konden varen. Dat was tricky. Iedereen gooide het gat dicht." Het windpatroon was verder vergelijkbaar met die van de ochtend en het trio kwam wederom als tweede over de eindstreep. Dit keer achter het Duitse drietal Thorsten Schutt, Bea Peters en Kai Morwinski. Deze oosterburen zijn de eerste buitenlanders die tijdens dit WK een paaltje pakken.

Flash: Van Zalinge verstevigt koppositie
De klassementleider van de Flash-klasse, Igor van Zalinge, zette vandaag zijn constante reeks resultaten voort. Met een 5-2-1 gaat hij nu stevig aan de leiding. 'Het was lastig, met name de laatste wedstrijd", blikt Van Zalinge terug. 'Toen zakte de wind er helemaal uit en zat iedereen in zijn kuipje. Er kwam op links een bui aan. Gelukkig zat ik aan de linkerkant en mijn concurrenten rechts. Zo heb ik mijn voorsprong kunnen vergroten. De andere races waren moeilijker. Ik kwam steeds niet zo heel goed boven, ongeveer rond de twaalfde plek. Ik vaar voor de wind meestal goed, waarmee ik steeds wat naar voren kon schuiven. Mijn concurrenten hebben vandaag ook wat steken laten vallen."

Van Zalinge vaart inmiddels anderhalf jaar in de Flash, nadat hij uit de Splash overstapte. Tussendoor zeilde hij twee seizoenen in de 470. Van Zalinge: 'Het klikte niet helemaal met mijn bemanning. We zaten bijna fulltime op het water en op een gegeven moment ging het niet meer. Ik ben toen teruggegaan naar mijn oude vrienden en de Flash weer opgepakt." En met succes, want in 2009 pakte Van Zalinge de Nederlandse titel in de Splash. 'Hopelijk kan ik dit evenement ook op mijn naam schrijven", besluit Van Zalinge. Dirk-Jan Korpershoek zeilde vandaag constant voorin en kon eindelijk zijn OCS aftrekken. Hij klom op naar de tweede plaats, gevolgd door Frank Cornelissen.

Splash: Intense strijd om medailles
De top vijf in het Splash-veld met 149 deelnemers zit na zes races nog altijd dicht bij elkaar. Tobias Tanis nam vandaag de leiding over, op een punt gevolgd door Bart Lambriex. Die staat weer op gelijke aantal punten met Gabriël Wempe. De Nederlands Kampioen van 2009, Wietse Pijlman, klom op naar de vierde plaats overall. Hij zette een constante serie van 8-3-1 neer Voor Pijlman, die inmiddels al de overstap naar de 420 maakte, bleef de laatste race spannend tot op de eindstreep: 'We lagen met vier boten heel dicht bij elkaar en ik ben met een halve meter voorsprong gefinisht. Dat was aardig knijpen."

Het eerste eentje ging vanochtend naar Nienke Jorna. Vorig jaar werd ze bij de Splash-dames tot wereldkampioen gekroond en begin 2010 kreeg ze in Nieuw-Zeeland het brons omgehangen. Jorna over haar eerste wedstrijd van vanochtend: 'Ik had van te voren een plan gemaakt. Ik wilde naar rechts, want daar stond meer druk. Vervolgens draaide de wind ook nog eens naar rechts en kon niemand meer voorlangs." Ze ging als eerste rond de bovenboei en wist die positie te behouden. Celine Heukensfeldt Jansen staat nu als beste meisje op de zevende plaats. Jorna neemt de elfde positie in.

Top drie EK Splash na zes races, inclusief een aftrek:
1. NED, Tobias Tanis, 19 punten
2. NED, Bart Lambriex, 20 punten
3. NED, Gabriël Wempe, 20 punten

Top drie Europacup Flash na zes races, inclusief een aftrek:
1. NED, Igor van Zalinge, 15 punten
2. NED, Dirk-Jan Korpershoek, 24 punten
3. NED, Frank Cornelissen, 35 punten

Top drie Open WK Yngling na zeven races, inclusief een aftrek:
1. NED, Haven/Van Arem/Karsters, 20 punten
2. NED, Otte/Oost/Deen, 27 punten
3. USA, Ingalls/Pellegrini/Chafee, 34 punten

Voor de volledige uitslagen, zie www.championshipssailing.org
Foto: urbanbocker.nl

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: