Windgebrek bepaalt einduitslag zeilkampioenschappen Lelystad

WK Yngling 2010Het windgebrek op deze zomerse vrijdag 23 juli 2010 bepaalde vandaag de einduitslag van de zeilkampioenschappen in Lelystad. De bries wilde maar niet invallen. Na een paar uur zwemmen, zonnen en bijkletsen, blies het wedstrijdcomité om 14.00 uur alle geplande races af. Dat gebeurde onder luid gejuich van de ruim drienhonderd zeilers. En daarmee bleef de einduitslag van gisteren ongewijzigd en konden de kersverse kampioenen worden gehuldigd in de Batavia Haven.

Amerikanen pakken de Yngling-wereldtitel

De Friese Yngling-veteraan Yska Minks sluit zijn 35-jarige zeilcarrière af met een zilveren medaille. Twaalf jaar geleden haalde hij brons, wat tot nu toe zijn hoogste WK-klassering was. 'Met dank aan mijn team Jaap Molenaar en Wouter Toornstra. Geweldig, dit is echt fantastisch. Het was wachten op wind, maar ik ben blij dat er niet is gezeild. Als er een beetje druk was gekomen, was het een loterij geworden. Ik denk dat dit eerlijker is. Prima zo." Minks houdt het internationale wedstrijdcircuit nu voor gezien: 'Misschien vaar ik af en toe nog eens een lokaal wat.'

Het Amerikaanse trio Ingalls/Pellegrini/Chafee had alle reden tot lachen. De heren schreven de tweede Open Yngling wereldtitel op hun naam. In 2006 wonnen ze eveneens goud en een jaar eerder brons. Stuurman John Ingalls lacht: 'Dit voelt goed. Zeker omdat we van ver moesten komen. Deze overwinning was de moeilijkste. De competitie is groot, dus het was een zwaar gevecht."

Iets verderop was de stemming bij Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karsters een stuk minder. De mannen zeilden een sterk kampioenschap en gingen gisteravond nog aan de leiding. Totdat een complexe protestsituatie voor hen uitmondde in een DNE (niet aftrekbare dsq). Donderdag vielen er zeventien zwarte vlaggen (diskwalificatie als gevolg van een te vroege start). Het team van Haven stond ten onrechte op dit lijstje, maar ging volgens de jury toch de fout in door na de algehele terugroep opnieuw mee te starten. Hierop volgde een opeenstapeling van protesten, die uiteindelijk in het nadeel van Haven/Van Arem/Karsters uitpakte. 'Dit is zuur. Het gaat om de interpretatie van de regels. Het is dubbel zo zuur, omdat we gewoon niet over de lijn lagen. Iedereen gaf dat toe. Wij hebben hier een naar gevoel bij." Het drietal won vorig jaar brons en eindigt nu op de zesde plaats.

Gabriël Wempe en Celine Heukensfeldt Jansen Europees Kampioen Splash

De strijd om de Europese titel in de Splash had heel spannend moeten eindigen. Het verschil tussen goud en zilver was slechts een punt. Tussen zilver en brons ook. Na een lange dag wachten, mocht Gabriël Wempe (Wormer) uiteindelijk de vlag in zijn mast hijsen. De tiener kon zijn geluk niet op: 'Ja dit voelt heel goed. Hier doe je het natuurlijk voor. Het was een spannende laatste dag. Eerst gingen we niet het water op, toen wel. Dan staat er heel even wind en dan zakt ie er weer uit." Wempe won gisteren een protest, waardoor hij op een punt voorsprong kwam. Daarmee pakt hij nu dus zijn eerste grote prijs in de Splash, waarin hij pas sinds februari zeilt.

Opmerkelijk is de bronzen plak van de pas elfjarige Bart Lambriex (Heemstede) uit de Optimist Kernploeg. Lambriex vertegenwoordigt Nederland tijdens het WK Optimist, dat in december in Maleisië plaatvindt. In dat team is hij al de benjamin, dus in de Splash helemaal. Aangezien zijn broer en zus deelnamen aan het EK Splash, besloot de jongste Lambriex ook mee te doen. Vervolgens stond het talent de hele week in de top. 'Het was heel moeilijk. Het stond allemaal heel dicht bij elkaar, dus ik ben hier heel blij mee." Volgens Lambriex dankt hij zijn hoge klassering aan zijn goede starts: 'Ik was eigenlijk steeds goed weg."

Celine Heukensfeldt Jansen (Naarden) eindigde als eerste meisje op de vijfde plaats overall. Toen het vanmiddag duidelijk werd dat er niet meer gevaren zou worden, vierde Heukensfeldt Jansen haar succes met een welverdiende duik: 'Ik ben even gaan zwemmen. Nu is eerst opruimen en dan feesten."

Igor van Zalinge en Betty Giekema winnen Eurocup Flash

Igor van Zalinge (Vlissingen): 'Heerlijk, geweldig, eindelijk!" 'Ja, het was zenuwslopend. Lekker dat ik niet meer in actie hoefde te komen. Je moet toch wel onder druk varen en dan ben je er meteen van af. Ik had op zich wel een marge en om 13.00 uur wist ik dat er maximaal nog een wedstrijd gevaren kon worden. Dus toen had ik genoeg punten voor de winst." Terugblikkend op de hele kampioenschap, zegt Van Zalinge: 'Het was een moeilijke week. Ik begon gelijk met een twintigste plek, dus ik had meteen al achterstand. Gelukkig liet iedereen de dagen daarna wel steken vallen. Vanaf woensdag ging het continu lekker." Op de vraag wat nu volgt, antwoordt Van Zalinge: 'Nu ga ik feesten." En met hem zijn vrouwelijke concurrent Betty Giekema. Zij pakt brons en eindigt als eerste vrouw. 'Volgende maand nog het Sneekweek bord winnen en dan is het helemaal een fantastisch seizoen", aldus de kersverse dameskampioene.

Top 3 EK Splash na7 races, inclusief een aftrek:

1. NED, Gabriël Wempe, 32 punten
2. NED, Wietse Pijlman, 33 punten
3. NED, Bart Lambriex, 34 punten

Top 3 Eurocup Flash na 9 races, inclusief een aftrek:

1. NED, Igor van Zalinge, 23 punten
2. NED, Dirk-Jan Korpershoek, 33 punten
3. NED, Betty Gietema, 47 punten

Top 3 Open WK Yngling na 9 races, inclusief een aftrek:

1. USA, Ingalls/Pellegrini/Chafee, 44 punten
2. NED, Minks/Molenaar/Toornstra, 51 punten
3. NED, Otte/Oost/Deen, 55 punten

Voor de volledige uitslagen, surf naar www.championshipssailing.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: