EK Hobie Cat 2010: Hardzeilen met de nodige verrassingen

Opnieuw mooie zeilcondities in Travemünde (Duitsland). Met zo’n 20 knopen wind was het weer aanpoten voor de zeilers. Gerard Loos en Pieter van Ruitenburg maakten hiervan op de opvallende Saphh Hobie Tiger maximaal gebruik en gaan nu met tien punten uit zeven races aan de leiding. De Belgische Simon Rombaut en Lucas Beckers finishen met regelmaat voor of achter de Nederlanders en staan momenteel op de tweede plaats met veertien punten.

Bij de Hobie Wild Cats zijn de Italianen Vittorio Bissaro en Lamberto Cesari opnieuw heer en meester met zes punten uit zeven races. De Nederlandse Hobie 16 dames hebben vandaag de plaatsen opnieuw verdeeld. Mariëlle Zonneveld en Celine van Dooren wisten het tot de laatste race spannend te houden, maar pakten uiteindelijk met negen punten uit zes races de titel. De tweede plaats ging naar de Italianen Angioni/Gessa. Verrassend was de derde plaats van het Belgisch/Nederlandse duo Philippron/Wijnand.

Het was opnieuw een enerverende dag voor de Hobie 16 dames. Gisteren moest Zonneveld en Van Dooren de koppositie nog overlaten aan Rauwerdink/Bakker. Vandaag was het payback time en werd er op het scherpst van de snede gevaren. “Het was een vreemde start van de dag. De eerste race ging van start en we lagen op zich redelijk. Na twee ronden bleek dat er geen finishlijn aanwezig was, dus mochten we opnieuw beginnen. De officiële eerste race hebben we gelukkig goed kunnen varen met een mooie eerste plaats als resultaat. De tweede race was opnieuw verwarrend. De Duitsers Wichardt/Schütte lagen op dat moment op podiumkoers, maar vergisten zich in de finishlijn en stevenden op de finishlijn van de Tornadoklasse af. Deze kans werd aangegrepen door Philippron/Wijnand, zij werden deze race derde. De laatste race was het vooral veel doorrekenen om te bepalen hoe we het klassement zouden kunnen winnen. Zekerheidshalve zijn we bovenop de directe Italiaanse concurrentie gestart en hebben ze op de huid gezeten. Daarna konden we onze eigen race varen en zijn we tweede geworden. Philippron/Wijnand hebben die race super gezeild en de winst gepakt en een derde plaats veilig gesteld”, vertelt Zonneveld enthousiast.

Hobie Tiger en Wild Cat
Opnieuw mochten de Hobie Tigers en Wild Cats zich opmaken voor een mooie havenrace in Travemünde. Gerard Loos en Pieter van Ruitenburg wisten de aanvallen van hun directe concurrenten vaak te pareren, maar moesten soms ook hun meerdere erkennen in de veel jongere Belgische talenten Rombaut/Beckers. “Het was een super dag om te varen. Het leek een buige dag te worden maar viel uiteindelijk mee. De wind viel op dat moment volledig weg en wij hadden de boot volledig getrimd medium weer. We kregen het nog heel even benauwd van een Duitse boot die we niet eerder gezien hadden. Maar toen het weer wat lichter werd waren ze meteen gezien. Ook hadden we nog een akkevietje met het spinakerblokje, dat had een korte revisie nodig tussen de races door. Koste nog moeite werden gespaard. De boot hebben we op de kant gelegd en konden we met de waterpomptang e.a. fiksen”, vertellen Loos en Van Ruitenburg. Morgen wordt het een dag met weinig wind en zullen de Nederlanders defensief gaan varen. “Onze Belgische concurrenten zijn een stukje lichter, dus we moeten wel .”

Volledige uitslagen van de verschillende klassen worden hier gepubliceerd.

www.hobiecat.nl
http://www.travemuender-woche.net

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: