Koningin Beatrix zal hardzeildag bezoeken tijdens de 75e Sneekweek

  • Author: Ice
    Date: ma, 26/07/2010 - 13:27

SneekweekDe 75e Sneekweek staat in het teken van het jubileum. Zo zijn er elke dag festiviteiten op het eiland zoals een zeskamp, een zeilersfeest en een heus Rad van Fortuin. Voor wat de wedstrijden betreft, varen er op Hardzeildag ook platbodems mee en zijn er die dag sprintprijzen te verdienen. Hoogtepunt die dag is natuurlijk het bezoek van Koningin Beatrix die met de Groene Draeck aan het Starteiland zal afmeren.

Net zoals vorig jaar doet ook nu SBS6 gedurende vijf dagen verslag van het evenement en zijn er op grote schermen in het centrum van Sneek beelden te zien vanaf het Sneekermeer. De 75e Sneekweek is van 7 t/m 12 augustus. Plaats van handeling is het Sneekermeer. De organisatie is in handen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

Voor wat het aantal deelnemers betreft zijn de verwachtingen hoog gespannen. Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: “Vorig jaar hadden we in de Splash en Flash concurrentie van het wereldkampioenschap en de Eurocup. Hetzelfde geldt voor de Yngling. Toen werd tijdens de Sneekweek het WK en Jeugd EK houden. Dat hebben we nu allemaal niet. Nu een dag of tien voor het evenement hebben 880 zeilers zich via internet ingeschreven. Zelf verwacht ik zeker dat we ruim 900 kunnen halen, maar binnen de vereniging zijn er optimisten die rekenen op 1.000 deelnemende boten. Dit omdat er altijd mensen zijn die op het laatste moment besluiten mee te doen. Maar natuurlijk ook omdat het de 75e Sneekweek is. Dat is toch wel erg speciaal.”

Finnjol weer van de partij
Grote klassen zijn de al eerder genoemde Splash en Flash. De Pampusklasse komt met ruim zestig boten naar de Sneekweek. Daarnaast kent de O-jol een startveld van vijftig boten, is de Randmeer met eenzelfde aantal vertegenwoordigd en doen er 60 Valken mee. Ook de Norlin 2.4 waarin zowel validen als mindervaliden zeilen, is weer van de partij. Dit jaar met een kleine twintig boten waar er vorig jaar nog twaalf aan de start verschenen. En ook de Lark doet mee. Verder hoopt de organisatie op deelname van de 420, 470, 29-er en de Open Bic. Deze klassen staan ingeschreven maar het verplichte aantal van zeven boten wordt nog in geen van de klassen gehaald. Wel komt de Finnjol met vijftien boten na jaren van afwezigheid weer aan de start. En op Hardzeildag (woensdag) rond 16.00 uur is er speciaal ter gelegenheid van het jubileum, een wedstrijd voor Friese Boeiers, Tjotters en GWS-schouwen.

Hoogtepunt op deze Hardzeildag is waarschijnlijk het bezoek van Koningin Beatrix die rond het middaguur met de Groene Draeck af zal meren aan het Starteiland. Of ook Prins Willem Alexander en Prinses Maxima met hun kinderen deel uit maken van het gezelschap is niet bekend. Overigens is de Sneekweek ontstaan uit de Hardzeildag. Deze dag werd al in 1814 voor de eerste keer gehouden. Door de jaren heen werden zowel in het weekeinde ervoor en erna wed­strijden gevaren. Het duurde echter tot 1934 voordat de Sneekweek zoals we die nu kennen voor de eerste keer werd georgani­seerd. Alleen in 1944 toen de bezetter roet in het eten gooide, was er geen Sneekweek. Trok het evenement bij zijn debuut 177 zeilers, tegen­woordig zijn dat er een kleine 1500, verdeeld over 39 starts.
Speciaal voor deze 75e Sneekweek zijn er op Hardzeildag sprintprijzen te verdienen. De boot die als eerste de bovenboei rondt, krijgt een prijs. Dit geldt voor alle klassen.

Holland-Friesland
In totaal zijn er 39 starts per dag. De eerste is die van de Laser om 10.00 uur ’s morgens en de Pampus is ’s middags om 13.50 uur als laatste aan de beurt. Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17.00 uur nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. Het Friese team bestaat uit Jilko Andringa, Bart la Grouw, Theo de Vries, Arjen Snoekc en Willem-Nico Potma.
De leden van het Hollandse team zijn Peter Bijlard, Max Blom, Michael de Kraa, Peter Peet en Manfred van Munster. De Hollanders verdedigen een 4-2 voorsprong.

Jubileum
Het jubileum wordt vooral op de kant gevierd. Zaterdag is er een zeskamp voor de jeugd rond de tien jaar gevolgd door de zondag als deze strijd wordt uitgevochten door de wat oudere jeugd van 16 tot 23 jaar. Beide dagen staan onder leiding van Zeeverkennersgroep Tibrag uit Sneek. Maandag is er van 16.00 tot 19.00 uur een zeilersfeest op het eiland, met de vooral onder studenten bekende band, ‘Hollands Verdriet’ en in de pauzes het Rad van Fortuin gepresenteerd door spreekstalmeester Folkert Poiesz. Dinsdag wordt het jubileum gevierd met oud-comitéleden, Panschippers en ex-bestuursleden, en zijn er diverse straatmuzikanten op het eiland. Donderdag is het slotfeest met de topformatie ‘Vangrail’.

Elke dag op TV
SBS6 doet verslag van de Sneekweek. Vijf keer is er meteen na van Hart van Nederland een half uur televisie over de Sneekweek. Bovendien staan er in het centrum van Sneek drie grote schermen waarop overdag beelden zijn te zien vanaf het Sneekermeer en wordt de uitzending ’s avonds live vertoond. De presentatie is in handen van Piet Paulusma.

Draadloos internet
Rondom het Starteiland en Paviljoen is er draadloos internet. Bij het wedstrijdcentrum kan een pas worden gekocht met daarop een wachtwoord en een inlogcode waardoor met de laptop of een andere pc toegang kan worden verkregen tot het internet. De KWS zet op haar eigen site de uitslagen zodra die bekend zijn en ook de mededelingen. Een dagkaart is te koop voor het gereduceerde tarief van € 7,50. Een pas voor heel de week kost slechts € 15. Voorwaarde is wel dat de pc is voorzien van WiFi.

www.sneekweek.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: