Europees Kampioenschap Flying Junior 2010

Europees Kampioenschap Flying Junior 2010Op maandag 26 juli rond half 1 ’s middags ging een groot deel van de deelnemers het water op voor een trainings-wedstrijd. Er stond windje 3-4 dat toenam naar 4-5 Beaufort. Ca. 2 mijl boven Muiden, in de buurt van Pampus, lag het startschip dat al snel serieus de startprocedure inzette. Bij de 1e bovenboei waren enkele boten al omgeslagen. Zonder verdere problemen en na één pot met drie rondjes ging het hele veld retour naar de haven.

Om half zes vond de officiële opening van het EK plaats. Wedstrijdleider Henk Sol opende het evenement. Er werden 8 vlaggen gehesen van de deelnemende landen: Slovenië, Japan, Italië, Duitsland, België, USA, Luxemburg en Nederland. Totaal 45 boten. Met een kanonschot werd de officiële opening afgesloten en het diner geopend.

In de avond was er nog een spontane verjaardagsborrel van twee Duitse deelnemers; dit zorgde voor een onverwacht gezellige afsluiting van de dag.

Dinsdag 27 juli

In de ochtend moest het veld wachten op wind, na drie kwartier stak een bries op en werd de startlijn gereed gemaakt. De boeien werden op hun plek gelegd. Dat nam ook aardig wat tijd in beslag omdat de wind enorm draaierig was.

De eerste pot werd gewonnen door de Japanners. Dit ten vreugde van de coach die de hele dag met de rescue meevoer. De Nederlanders lagen voorin het veld, met aan leiding Rolf de Jong en Esther Pothuis (NED 961) met 9 pt, gevolgd door Thorsten Willemsen en Lena Roehr (GER 407) met 16 pt en op een derde positie Theo Remmerswaal en Janne den Blaauwen (NED 1156) met 19 pt.

Woensdag 28 juli 2010

De dag begon direct al winderig en met een felle zon. Helemaal top-zeilweer. 12 tot 15 knopen wind. Dat beloofde een geweldige zeildag te worden. De spanning was te voelen onder de zeilers op de kant. Er gingen 41 boten het water op. Er zijn drie wedstrijden gevaren en met dit weer ging geregeld een boot om. Golven, wind en handling waren debet. Een boot had roer-pech en moest uit de wedstrijd. Verder geen noemenswaardige schade.

Opvallend was dat zoveel jeugd zich zo goed hield op open water. Je zult maar vier hele dagen op het water moeten zeilen, een pittige opgave. De FJ klasse floreert als nooit tevoren.

De leiders van het klassement hebben hun positie gehandhaafd; Rolf de Jong (NED 961) heeft zijn eerste positie verdedigd met een 2e, 4e en 2e plaats en Thortsen Willemsen (GER 407) behoudt zijn 2e plaats met een 5e, 2e, en 1e plaats. Verder zijn er veel wisselingen in het klassement, dit mede door de sterkere wind van vandaag. Het veld lag verder uit elkaar dan de eerste wedstrijddag.

Donderdag worden er nog 3 wedstrijden gevaren en vrijdag 2. Vanavond duelleren de landen tegen elkaar in een vriendschappelijke “beach soccer game” om de verhoudingen even te ontspannen.

Alle resultaten en foto’s zijn te zien op www.fjeuropeans2010.nl

Tekst: Elske Vermeij

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: