40ste Deltaweek van start

DeltaweekDe 40ste Deltaweek startte afgelopen vrijdag 2 juli 2010 met een feestelijk zeilweekend. Allereerst zorgden de prima windcondities ervoor dat alle races konden plaatsvinden. Ruim 200 deelnemende jachten, platbodems, open- en sportboten kwamen in actie. Daarmee was de Oosterschelde niet alleen het strijdtoneel van de langstrekkende Tour de France-wielerkaravaan. Het regattadorp in de haven van Zierikzee stond garant voor een groots feest aan de wal.

De Corona's, Jeroen van der Boom en The Clarks speelden het dak eraf. En de Zeeuwse horeca imponeerde met lokale delicatessen. Tijdens de officiële opening op zaterdagavond sprak de Commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw K.M.H. Peijs, krachtige taal: 'Zeeland heeft zoveel te bieden. Ik ken geen provincie waar je zo mooi kunt zeilen. Over veertig jaar moet het evenement er nog steeds voor zeilers zijn. Als provincie staan we daar volledig achter."

ORC/IRC 1: Rechtse shift beslist
De Aquamotions Swan 42 van Lennard van Oeveren bleef vandaag zijn grotere zus, de Checkmate Swan 45, voor. 'De voorspelling was dat de wind naar rechts zou draaien. Na de start lagen we er nog niet goed bij. De andere boten gingen naar links. Wij hadden Petronella de Jong als tacticus aan boord. Zij zag de shift aankomen, dus wij zijn naar rechts gegaan. En zo schoven we van de vierde plek naar een dikke voorsprong. Daarna moesten we knokken om de Checkmate voor te blijven." Dat lukte, maar de Eclectic Dehler 44SQ van Koen Lockefeer had de gang er eveneens behoorlijk in zitten. 'Die kwam na ons met veel wind binnen", aldus Van Oeveren. De marge bleek uiteindelijk net groot genoeg in het voordeel van de Aquamotions, die tevens overall aan de leiding gaat.

ORC 2: 'Gelijk kassa'
Vanochtend stonden de Arcona 340 van Harry Amsterdam en de New Frontier J-35 van Jan Bart op gelijke aantal punten (7) in de ORC 2 met 22 boten. Na afloop van de langeafstandsrace van vandaag lagen ze gebroederlijk naast elkaar. 'Het ging aardig", aldus Amsterdam. 'Het was een mooie zeiltocht, maar wel een beetje een kamelenrace zoals wij dat noemen." De Fries doelt op een parcours met weinig kruisrakken. 'Eigenlijk kon je niet veel fout doen, behalve Jan Bart. Die sloeg een boei over." Zijn buurman lacht: 'We hebben de baan wat interessanter gemaakt. Het gebeurde al vrij snel na de start, dus het was direct kassa. We zijn teruggevaren en daarna was het een inhaalwedstrijd voor spek en bonen." De Wemeldinges 34.7 van Rinus de Jonge ging er met de winst vandoor. In het algemeen klassement gaat Amsterdam nu aan de leiding.

ORC 3: Jaarklassement in zicht voor Beau Bateau
De blauwe Beau Bateau First 300 (zie foto) van schipper Van Zweden weet van geen ophouden. Het team won dit eerste weekend het overall klassement in de ORC 3 (13 deelnemers). Daarmee komt de eindzege in het jaarklassement erg dichtbij. Van de vijf gevaren evenementen, won Beau Bateau de laatste vier op rij. Toch kwam het ze vandaag niet aanwaaien in de aantrekkende bries: 'Het is moeilijker schakelen bij meer wind en bij deze condities hebben we een zwaardere rating. Als het bij mediumweer - tot 15 knopen - blijft, valt het mee. We denken dat het gemiddeld heavy is geweest", aldus de bemanningsleden Bas Meerman en Koen van Hoogstraten. Uiteindelijk wist de Beau Bateau ook vandaag een paaltje te varen en voeren ze het algemeen klassement aan.

ORC 4: Fotofinish
Vorig jaar besloten de dames van de Sjantilly J-24 dat het tijd werd dat de heren eens thuis bleven. Ze vormden een team en schreven zich in voor de Deltaweek. Ze kwamen, overzagen en wonnen over de twee weekends gezien. Toen stond er weinig wind, gisteren ook en dus pakten ze opnieuw een paaltje. Vandaag was andere koek met gemiddeld windkracht 4. 'De start was slecht en we hadden nog nooit samen met harde wind gezeild", aldus eigenaresse Chantal Batenburg. Maar de vrouwen revancheerden zich en hadden een 'fotofinish' met de Foolproof. 'We lagen erachter, maar surften ons ernaast. Dat vonden ze niet leuk", lacht stuurvrouw Katja Loermans. De Sjantilly werd derde, achter de Crush en de winnaar Impuls. In de overall ranking na drie races staat de Xavante X-79 van schipper Salden op de eerste plaats.

FD-klasse: Broers Van der Pol
Voor het eerst in de 40-jarige geschiedenis van de Deltaweek deden er open boten mee. Die eer kwam de oud-olympische FD-klasse toe, die met zeventien deelnemers in Zierikzee verscheen. Traditiegetrouw was het weer een spannende strijd. Pas in de slotwedstrijd viel de beslissing. Bas en Marc van der Pol streken uiteindelijk met slechts een punt voorsprong de winst op. 'We zijn bij de start hard vertrokken en hebben daarna nooit meer omgekeken", luidt de nuchtere reactie van de broers.

Melges 24: Winst voor gelegenheidsteam Vroon
Eigenlijk zou Carlo Vroon dit weekend de Cowes-Dinard-St Malo Race varen. Ware het niet dat zijn vader Piet Vroon onlangs door een TIA werd getroffen. Dat gebeurde de avond voor aanvang van de Round Ireland Race, waaraan vader en zoon met hun Tonnerre zouden meedoen. Het team ging zonder hen van start en pakte de zege. Vroon: 'Mijn vader heeft wijselijk besloten om ook de Cowes-Dinard race niet te varen. Dus nu vaar ik hier met mijn zus Laura, haar vriend Rinus en dochter Mara. Caroline is ons vijfde bemanningslid. We hadden gewoon een geweldig team." De eindoverwinning was zeker niet vanzelfsprekend volgens Vroon, die onder de naam Gelikt deelnam: 'Die had net goed naar iemand anders kunnen gaan, want iedereen heeft er een shocker tussen zitten. Ik denk dat wij net wat constanter hebben gezeild."

Overige klassen
Het MaxFun 25-veld telde elf deelnemers. De MaxSolution van Walter Geurts pakte met twee punten voorsprong de verwinning. In de Sport ORC-klasse ging die naar het J-22 team van M. Westdorp. De rond- en platbodems maakten in de voor-de-windse rakken mooie sier met hun hele zeilgarderobe in de mast. De Snoeshaen Schokker van schipper Poelman won het klassement van vijftien klassiekers. Bij de ongemeten boten staat de Stout Ufo 34 van Jan Jan van Schiltgaarde bovenaan. In de ORC 5 is dat de Furie van schipper Hoefsloot.

Zeeland Regatta
Op zaterdag vond de tweede Zeeland Regatta plaats. Gasten van hoofdsponsor Delta voeren aan boord van 30 gehuurde zeiljachten met professionele schippers een heuse wedstrijd. Afgewisseld met een lunch in de Roompot, een avontuurlijk trip met RIB's over de Noordzee ter hoogte van Neeltje Jans en tot slot een smakelijke barbecue met eindfeest in Zierikzee. Het team van Peter Driesen pakte met de Ocean Breeze de winst.

Voor de volledige uitslagen, foto's en filmpjes, surf naar www.deltaweek.nl. Morgen start voor de jachten het door-de-weekse programma van langeafstandsraces langs Zeeuwse locaties.

Over de Deltaweek

De DELTAWEEK is een verzameling van traditionele Zeeuwse en Rotterdamse zeilwedstrijden. Het eerste weekend (2 t/m 4 juli) vaart de vloot vanuit Zierikzee en het tweede weekend (10-11 juli) vanuit Colijnsplaat. In de tussenliggende week doen de zeilers iedere avond een andere haven langs de Oosterschelde aan. Sinds 2009 is het eerste weekend van de Deltaweek uitgebreid met de Deltaweek Business Race op vrijdag en de Deltaweek Zeeland Regatta op zaterdag. Deze evenementen geven vrienden- en bedrijventeams de kans om de Zeeuwse wateren op een ontspannen en gezellige manier te ontdekken.

Foto: Ronald Koelink, foto-nautiek.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: