Nieuwpoortweek gestart onder een prachtig gesternte

NieuwpoortweekDe wateren voor Nieuwpoort zijn deze week het strijdtoneel voor meer dan 300 zeilers uit acht landen. Op het oostelijke parcours strijden 110 optimisten en 25 cadetteam om de Noordzee zo goed mogelijk te bedwingen. Wind, stroming en golven zijn de grote opponenten en in zo’n groot veld is alles mogelijk. Er is een belangrijke delegatie uit de Verenigde Staten aanwezig, maar ook de Denen en Nederlanders kunnen een belangrijke rol spelen.

Op het westelijke parcours een indrukwekkende armada 420’s, vooral uit Frankrijk en Groot-Brittanië, die hier ongetwijfeld het water willen verkennen voor het jeugd WK dat in 2011 in Nieuwpoort georganiseerd zal worden. Daarnaast ook een mooie vloot Splash, Europe en Laser 4.7
Op zaterdag was er heel wat volk voor de openingsceremonie waar voorzitter Marcel Terrasson van de Watersportkring van de Luchtmacht de week inluidde in de aanwezigheid van de burgemeester van Nieuwpoort, de heer Roland Crabbe. In zijn speech benadrukte hij het belang van de watersport voor Nieuwpoort.
Racing!

Op zaterdag werden de zes vloten nog voor een wedstrijd op zee gestuurd. Moeilijke condities voor de zeilers en het wedstrijdcomité want de wind (8-12 knopen) oscilleerde tussen 310° en 350° en de zeilers maakten kennis met de sterke stroming voor de kust. Op het parcours van de 420 zetten de Fransen onmiddellijk de toon met een overwinning. Bij de Splash startten enkele Belgen prima maar uiteindelijk was het hele podium voor Nederland. Laser zeilster Margot Audenaert schreef de eeerste reeks op haar naam en bij de Europe klasse was de eerste wedstrijd voor Bart Decoutere.

Vlaggenceremonie op het kaaiplein.
’s Avonds werden de zeilers vergast op een drink en Nieuwpoortse mosselen op het vernieuwde vlaggenplein te Nieuwpoort. Naast de vlaggen van de Europese Unie stelden ook de zeilers van verschillende landen zich voor tijdens hun eigenste vlaggenceremonie! Gevolgd door een acrobatisch spektakel en een mooi vuurwerk. Klaar voor het echte werk.

Tekst: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: