Nieuwpoortweek 2010 - derde dag met perfecte zeilcondities

Nieuwpoortweek 2010Na de zware zeildag van zondag konden de zeilers mandaag aan de slag bij rustiger condities. De zee was een stuk minder ruw en de ruimende westenwind woei heel wat minder hard. Zo’n 10 tot 12 knopen uit westelijke richting. Op beide banen konden drie wedstrijden gezeild worden. Al liet de ruimende wind de boeienleggers zeker geen respijt. Er werd dan ook wel wat rondgevaren met de merktekens maar alles verliep perfect.

Op de westelijke baan zien we de Franse dominantie verdwijnen en zit er een hele Engelse armada op de hielen van het Franse team Pirouelle/Sapin . Slechts één puntje voorsprong behouden ze nog. Quinten Lootens/ Stijn Van Hooye staan voorlopig 19de. Voor het team Matthieu Van Schoote/Sébastien Devos was het een baaldag wegens ziekte. Hopelijk gaat het morgen beter. Er werden vandaag geen brokken gevaren in de 420 klasse en ook dat is goed nieuws. In de top vijf is alles nog mogelijk voor winst. Hopelijk krijgen de Fransen niet te veel af te rekenen met de Engelse teamspirit. Het comité moest alweer de zwarte vlag gebruiken om de gemoederen in te tomen.

In de Europe komen de meisjes veel beter naar voor in het lichtere weer. Maité Colombie scoorde een 1,1,2 en Emma Plasschaert kwam ook stevig naar voor met een 3,2,1. Nicolas D’Hondt is nog niet klaar met de meisjes die op amper twee punten staan. In de Laser 4.7 is Michiel Curvers nog steeds leider maar Margot Audenaert en Laura Van de Loock komen stilletjes dichterbij geslopen. De Splash klasse staat nog steeds onder controle van Nienke Jorna (NED) maar Gabriël Wempe komt snel opzetten met een 1,1,2 op dag drie. Stef Audenaert (BEL) is nog steeds de beste lokale zeiler op de tiende plaats.

Op de andere baan werd de laatste dag van de kwalificaties bij de optimisten gevaren. De gold en silver fleet zijn nu ingedeeld. Oliver Grogono (GBR) is nog steeds leider maar scoorde wel een zwarte vlag in de laatste reeks. De rest van het leidende trio is ook van Britse makelij. Op de tiende plaats staat eerste Belg Kevin Bonnevie. Op elf de Deense Sophie Hauman als eerste meisje. De strijd is verre van gestreden, zeker nu alle topzeilers elkaar zullen ontmoeten aan elke start.

De Cadet klasse heeft een nieuwe leider. Twee Belgische teams steken elkaar de loef af. Toon De Muck/Eline Spitaels domineerden vandaag met een twee, één, één. Tom Alleman en Joke Lakiere scoorden 4,3,2 en moeten al vier punten toegeven op de leiders. Maar alles blijft mogelijk met nog een aantal wedstrijden voor de boeg. De Engelse teams moeten nu ook een Nederlands team, Lotte Wijnbergh en Huub Wilschut, voor zich dulden.

Ook dinsdag en woensdag dienen zich aan als prima zeildagen met een noordelijke wind 2-3 bft en steeds beter weer. Deze 21ste Nieuwpoortweek wordt vast een topeditie.

Op maandagavond was er de BBQ voor de zeilers, de medewerkers en de begeleiders. Plezier verzekerd op het mooie kaaiplein en in de vismijn te Nieuwpoort.

Tekst: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: