Nieuwpoortweek 2010 - schitterende en gevarieerde tweede zeildag

NieuwpoortweekDe tweede dag van de Nieuwpoortweek was beslist een zeer gevarieerde zeildag. Er werd gestart met een westelijke wind tussen 8 en 10 knopen die gedurende het verloop van de dag toenam tot zo’n twintig knopen. Voeg daarbij het spel van wind tegen stroom en de Noordzee toonde zijn lokaal woelige karakter.

Op beide banen werden voor iedere klasse drie wedstrijden gevaren. Op de oostelijke baan, onder leiding van Peter Van Den Bossche en Bob Leclercq streden de 110 optimisten in twee startgroepen. In het begin ging het er nog kalm aan toe maar in de latere start kwam er af en toe een algemene terugroep en zwarte vlag aan te pas. Vele lachende gezichten bij de jonge zeilertjes, het is soms ongelooflijk wat die kleine optimisten allemaal kunnen op een ontketende zee. Oliver Grogono (GBR) staat stevig aan de leiding maar het was vooral Benjamin Wempe (NED) die in de laatste reeks van de dag scoorde met een mega stuurboord start aan de pin end voor het hele veld en de reeks won. Robbert Lerno is voorlopig de beste Belg op de achtste plaats.

In de Cadet klasse krijgen Tom Alleman/Joke Lakiere ondanks winst in de tweede reeks concurrentie van landgenoten Toon De Muck/Eline Spitaels. De wedstrijd is lang van gespeeld want de volgende dagen zakt de wind er allicht uit en zullen er misschien andere concurrenten scoren.
Op de westelijke baan, onder leiding van Freddy Langeraert, scoorden de Fransen bijzonder goed in de 420-klasse. In de eerste reeks bekleedden ze plaatsen één tot vier maar naarmate de wind toenam waren het toch vooral de Britten die vooraan opdoken. Er waren helaas ook een paar geplooide masten te bespeuren, ook bij de betere teams. De strijd werd in iedere reeks heviger zodat het wedstrijdcomité zich genoodzaakt zag te starten met zwarte vlag. En met stroom mee is dat altijd wat gevaarlijker.Quinten Lootens/Stijn Van Hooye waren de beste Belgen op de vijftiende stek. Ze zijn nog nieuw in de klasse en dit is geen makkelijke klasse, volhouden jongens!

Het Splash veld werd gedomineerd door NienkeJorna die in de laatste winderige manche wel minder scoorde. Als meisje heb je een fysiek nadeel tegenover de jongens als het hard gaat waaien. Bij de Europe klasse hetzelfde verhaal, die boten zijn fysiek bijzonder uitputtend, ook op ruime koersen en wetende dat je dan na drie zware reeksen nog een mijltje pal voor de wind tegen de stroom in de steile golven moet varen tot de haven… Voor sommigen was het er teveel aan en de begeleiding moest hier en daar assistentie leveren. In de Laser 4.7 was Michiel Curvers nog steeds dominant met in zijn kielzog Margot Audenaert.
Voor maandag staan al weer drie manches gepland maar dan wel in andere omstandigheden, mastjes hertrimmen en kansen voor andere zeilers misschien!

Ook vandaag werden tal van mooie beelden geschoten – deze zullen ter beschikking gesteld worden via de website.

Tekst: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: