Nieuwpoortweek 2010 dag 3 - lichtweer zeilers aan zet

Nieuwpoortweek 2010 dag 3De Nieuwpoortweek 2010 is divers als nooit tevoren. Hoewel tijdens de ochtendbriefing een stevige bries werd aangekondigd door de senior meteo officer bleef het vooral een dagje “windwachten” en vechten tegen de stroom. Een belangrijke factor daarbij is natuurlijk de rompsnelheid van de verschillende klassen. Zo kon er iets sneller gestart worden op de westelijke baan met de 420, Splash, Laser en Europe klasse.

Na een vlotte start met een windje van 7 knopen uit noordwestelijke richting viel de wind wat weg aan boei 1 maar de vloot maakte toch voortgang. Het wedstrijdcomité was alert maar kon de wedstrijden uiteindelijk allemaal laten finishen binnen de 90-minuten grens. Daarna was er een lange aarzeling voor de tweede manche gelanceerd werd. De zeilers werden er ongeduldig van. Tijdens de tweede reeks was de wind al wat sterker maar ook zo met de stroming. Het bleef sowieso een hele lichte dag maar het comité haalde er toch de beoogde drie wedstrijden uit.

420 klasse, nieuwe leiders.
Hoewel de Fransen de drie manches op hun naam schreven zijn het toch de Britse meisjes, Annabel Vose en Megan Brickwood, die de leiding stevig hebben overgenomen. De lichtweerdag was in ieder geval een “ladies day”. Bij de Belgen scoorden twee teams met een derde en vierde plaats maar in het algemeen klassement staan Quinten Lootens en Stijn Van Hooye nog steeds op de twintigste plaats geparkeerd. Het genezen team Matthieu van Schoote en Sébastien Devos staan op vijfentwintigste plaats, ze scoorden wel een super derde plaats.

Europe, meisjes aan de top!
Met dit lichte weer kwamen Maité Colombie (2,2,1) en Emma Plasschaert (4,1,2) keihard naar voor. Bart Decoutere blijf op de derde plaats steken. Met nog één reeks voor de boeg lijkt alles daar ook beslist.

Splash, baaldag voor Nienke Jorna.
Na drie dagen leiderschap was het geen topdag voor Nienke Jorna (NED) die in Gabriel Wempe (NED)(2,1,1) een echte lichtweer specialist ontdekte. Stef Audenaert is eerste Belg op de negende plaats. Op een ander domein was oranje ook bijzonder sterk vandaag.

Laser 4.7, onverstoorbare Michiel.
Ook als de wind het wat laat afweten lijkt Michiel Curvers onverstoorbaar verder door te stomen. Voor plaatsen twee en drie lijkt de balans door te slaan richting Laura Van de Loock die allicht al in controle modus over Margot Audenaert vaart. Lou Lou Dockx was de bijzonder verrassende winnares van de laatste reeks van de dag.

Op het oostelijke parcours van de WSKLum was het ondertussen wachten… de kleinere bootjes hebben net iets meer wind nodig om voortgang te kunnen maken. Het was dan ook bijna twee uur toen de eerste wedstrijd op gang kon worden geschoten. Uiteindelijk kon het comité toch twee wedstrijden voor de optimisten varen. Oliver Grogono (GBR), leider sinds dag één voer een slechte laatste reeks en staat nu op de tweede plaats. Landgenoot Scott Wallis is nu leider met grote voorsprong. Voor de top drie is nog alles mogelijk. Kevin Bonnevie (BEL) staat nu vijfde met een Deense en Nederlandse zeiler in het vizier. In de top 25 staan nog enkele knap geplaatste landgenoten. In de zilveren vloot zag Thomas Van den Bossche zijn comfortabele leidersplaats verloren gaan een Nederlandse zeiler en met een andere Nederlander op de hielen wordt het nog een interessante laatste wedstrijd.

In de Cadet gaat de strijd tussen beide Belgische teams verder. Na drie wedstrijden van maandag is het team van Toon De Munck en Eline Spitaels nu helemaal buiten schot. Het tweede geplaatste team van Tom Alleman en Joke Lakiere lijkt ook buiten schot van de derde geplaatste Britten.

Deze Nieuwpoortweek mag nu al een groot succes genoemd worden. Prima zeilomstandigheden, prima prestaties van het comité op de verschillende banen en ook aan wal liep alles prima. Op woensdag gaat de prijsuitreiking om 16 uur door in de Koninkijke Yacht Club van Nieuwpoort. En daarna gaat de vloot kampioenen weer zijn weg.
Binnenkort wordt ook een grote fotobank gelanceerd waar veel mooie foto’s van de zeilers te zien zullen zijn.

Tekst: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: