Internationale zeilkampioenschappen Lelystad tellen 239 inschrijvingen

Internationale zeilkampioenschappenEen week voor aanvang van de internationale zeilkampioenschappen 2010 in Lelystad, staat de teller op 239 voorinschrijvingen. De Nederlanders zijn dit jaar sterk vertegenwoordigd bij het WK Yngling, EK Splash en Eurocup Flash. In 2009 kleurde het podium van de oud-olympische Ynglingklasse volledig oranje. Alle drie de teams zullen in eigen land hun eremetaal verdedigen. De Flash en Splash zeilers streden in 2009 om de wereldtitel op het Europese continent, dus vond er geen EK plaats.

Vooralsnog telt het Yngling-veld 52 boten uit 10 landen. De tweevoudige wereldkampioenen Tom Otte, Mark Haven en Sander Oost zijn de te kloppen mannen. De zilveren medaillewinnaars van toen, voegden in mei 2010 een Europese titel toe aan hun palmares. Maarten-Jamin, Jaap Smolder en Menno Berens (vervangt Jansje Hofstra) zijn dus in vorm. De twee topteams troffen elkaar overigens niet bij het EK Yngling. Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karsters pakten in 2009 WK-brons.

Oud-olympiërs en paralympiër

Uit het olympische dameszeilen doet ook een bekend gezicht mee. Marije Kampen maakte jarenlang deel uit van de kernploeg en is nu voordekker bij Egbert van Norden en stuurman Christian Roukema. Dit trio wist bij het EK in mei beslag te leggen op de zilveren medaille. Uit de voormalige talentploeg is stuurvrouw Jildau ter Horst van de partij. Zij werd in 2008 Europees Jeugdkampioen in de Yngling. Vorig seizoen maakte ze aan boord bij Renee Groeneveld een uitstap naar het matchracen. Dat resulteerde in een verrassende tweede plaats bij het EK.

Paralympisch 2.4mR-zeiler en kernploeglid Barend Kol waagt zich eveneens aan een andere uitdaging. Hij verschijnt samen met Kit Kattenberg en Baloe Bentley aan de start. Zowel bij de jeugd als bij het Open WK.

Splash en Flash

Deze oer-Hollandse jeugdklassen trekken ook grote Nederlandse velden. Er hebben zich 152 Splash-zeilers uit zes landen aangemeld en 34 Flash-deelnemers uit 4 landen. Grote favorieten voor de Europese titel 2010 in de Splash zijn Marc van Horssen bij de heren en Nienke Jorna bij de dames. Voor de Eurocup Flash gelden Bob Heineke, Frank Cornelissen en Ruud Westerbroek als de belangrijke kanshebbers. Zij wonnen bij het WK 2009 respectievelijk goud, zilver en brons.

Bijzondere samenwerking ROC Flevoland

De internationale zeilkampioenschappen in Lelystad komen in samenwerking met het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Flevoland tot stand. Het ROC is toonaangevend voor middelbare beroepsopleidingen, cursussen en educatie-trajecten op allerlei niveaus. Studenten van de diverse opleidingsrichtingen die vallen onder Horeca & Toerisme, Orde & Veiligheid, Sport & Bewegen en Kunst & Cultuur leveren een bijdrage in de organisatie van de World & European Championships Sailing 2010.

Programma

Aangezien het om een combinatie van kampioenschappen gaat, zijn er twee officiële openingsceremonies. De eerste vindt plaats op woensdagavond 14 juli om 20.00 uur, waarmee het Jeugd EK Yngling wordt geopend. De jongeren strijden van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 juli om de podiumplaatsen. Zaterdagavond volgt de opening van het Open WK Ynging, EK Splash en Eurocup Flash. Die competities barsten de volgende ochtend los en duren tot en met vrijdag 23 juli.

Voor meer informatie, surf naar www.championshipssailing.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: