Nederlandse zeilers goed van start tijdens Sail for Gold 2010

Marit BouwmeesterDe meeste Nederlandse zeilers van de Kernploeg gingen goed van start tijdens de eerste dag van de ISAF World Cup in Weymouth, Engeland. Op het Olympische wedstrijdwater voor de Zuid Engelse kust deden vooral de Nederlandse dames van zich spreken tijdens de ‘Skandia Sail for Gold Regatta’.

Dames aan kop
Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf wonnen alle vijf ‘matches’ die ze vandaag zeilden bij het match racen in hun poule van acht. Ook Marit Bouwmeester, die in de Laser radial klasse uitkomt liet iedereen het nakijken met twee eerste plaatsen. De kersverse vicewereldkampioene gaat aan de leiding in een vloot met 46 deelnemers.

De Belgische Laser Radial zeilster Evi Van Acker zeilt een 7de en 4de plek tijdens de eerste 2 manches en staat hierdoor op 7de plek in het tussenklassement.

Mannen ook goed uit de blokken
Maar ook de kernploegmannen starten goed. In de sterk bezette Laser klasse staat Delta Lloyd kernploeglid Marc de Haas tweede. Talentploeg zeiler Eduardo van Vianen staat vierde van de maarliefst 175 deelnemers!

Windsurfer Dorian van Rijsselberge kwam goed uit de blokken. De Texelaar staat nu derde achter de huidige wereldkampioen Nick Dempsey (GBR). Aan de leiding gaat windsurfveteraan Joao Rodrigues (POR) in de RS:X klasse.

Wereldkampioenen komen sterk terug
De 470 wereldkampioenen bij de dames Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan 4de in de ranglijst na de eerste dag. Het tweetal begon met een 18de plaats, maar het gedreven duo zette dat snel weer recht met een overwinning in race twee. Berkhout zei achteraf dat het een boeiende maar uitdagende dag was met wisselende omstandigheden.

Coster geplaagd door blessure
De broers Costers gingen niet goed van start in de 470 klasse bij de mannen. De rugblessure van stuurman Sven Coster speelde op en het duo zeilde de tweede race niet. Het team moet het op deze world cup voor het eerst doen zonder coach Dick Coster.

Op het moment van publiceren is het nog niet bekend of Sven Coster morgen in staat is om aan de start te verschijnen.

Paralympische zeilers in vorm
Nog geen maand geleden wonnen Udo Hessels, Marcel van der Veen en Mischa Rossen het wereldkampioenschap IFDS (International Federation for Disabled Sailing) in de Paralympische Sonar-klasse. Nu gaan ze weer aan de leiding op het Paralympische wedstrijdwater met twee overwinningen op de eerste dag.

Thierry Schmitter in de 2.4mR staat tweede in de ranglijst, op een gelijk aantal punten als de Fransman Damien Seguin die aan de leiding gaat.

De Koning voelt zich de Koning
Opvallend was dat ook Marcelien de Koning heel goed startte. De nieuwkomer op de surfplank pakte haar eerste top tien resultaat vandaag op World cup niveau in de RS:X klasse. De Koning die geen onderdeel van de Delta Lloyd kernploeg is, was heel erg blij met haar achtste plaats.

Come back van oud gedienden
Pieter-Jan Postma en Roy Heiner zijn ook van de partij in Zuid Engeland. Beiden maakten ooit onderdeel uit van de kernploeg. Heiner won in 1996 de bronzen Olympisiche medaille in de Finn klasse en komt nu in de Star klasse uit met Gert van der Heijden en staan nu 17de na de eerste dag.

Postma die nog tweede werd in de Finn klasse tijdens de WK in 2007 staat nu zesde in de Finn klasse tijdens de Sail for Gold.

www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: