Sail for Gold regatta - Nederlandse Kernploeg 5 x op medaillekoers

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der WerDag drie van de Sail for Gold regatta kende totaal andere omstandigheden dan gisteren. Zoals het er nu uit ziet zijn allrounders in het voordeel tijdens de Olympische spelen die over twee jaar op deze locatie gehouden zullen worden. Na de stormachtige condities van gisteren was het vandaag 11 augustus 2010 half bewolkt en er stond een goede wind van ongeveer 12 knopen (3-4 beaufort).

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout aan de leiding
De Nederlandse wereldkampioenen in de 470 klasse gaan aan de leiding. Dat ging niet zonder slag of stoot. In race vijf kregen de Nederlanders een zogenaamde Black Flag Disqualification (BFD) voor de te vroeg starten. Zo een zwarte vlag is een noodmiddel en wordt door het wedstrijdcomité meestal pas na drie valse starts ingezet. Westerhof en Berkhout eindigden deze bewuste race als derde maar de punten telden niet mee. In race zes revancheerden het duo zich met een klinkende overwinning in een vloot van 45 deelnemers. Omdat de deelnemers na vijf gezeilde wedstrijden hun slechtste resultaat mogen aftrekken gaan de Nederlanders aan de leiding.

Marit Bouwmeester beste in Laser radial klasse
Het duurde een hele dag voordat het Friese zeiltalent in actie mocht komen. De zeilsters werden al om 13.00 uur het water op gestuurd maar het duurde tot einde van de middag voordat het wedstrijdcomité er klaar voor was. In race vijf koos Bouwmeester voor de verkeerde kant van het kruisrak. “We kwamen er niet uit. Ik kon het niet goed voorspellen,” zei coach Mark Littlejohn na afloop. “Maar ik kwam er wel goed uit met een achtste plaats,” zei Bouwmeester direct met een grijns. “Als dat de goede kant was geweest had ik mijlen ver voor gelegen.” Race zes werd niet gezeild op 11 augustus.

Daarmee gaat Bouwmeester aan de leiding en heeft ze in het klassement nog concurrentie van twee Franse zeilsters. Dan volgt een groot gat naar nummer vier. Evi Van Acker (BEL) zeilt een tiende plek en zakt hierdoor naar een vijfde plaats in het tussenklassement. Claire Blom staat negende.

Nederlanders sterk in de Laserklasse
Marc de Haas staat nu derde in de sterk bezette Laser veld en Rutger van Schaardenburg is zesde. De Haas is bezig met een verzoek aan de jury om zijn DNC (Did Not Compete) resultaat om te buigen. De Haas werd buiten zijn schuld om aangevaren en liep daarbij schade op waardoor hij niet kon finishen. Als die zogenaamde ‘redress’ wordt toegekend kan De Haas nog verder stijgen in het klassement. Ook Rutger van Schaardenburg zit er goed bij. Na vijf wedstrijden stond hij tweede, echter de laatste race scoorde hij een 15de plaats als gevolg van een slechte start.

Kernploegcoach Jaap Zielhuis was weer een tevreden man. “Voor onze Laserkernploeg is dit heel goed. We hebben een moeizaam voorjaar gehad en na de EK de koppen bij elkaar gestoken. Analyse was; we starten niet goed genoeg en we zijn niet goed genoeg in ‘traffic’. Zeg maar als het druk is met veel boten om je heen en dat kan al snel in de Laser klasse. Daar hebben we veel op getraind. Dichter bij elkaar, langer doorvaren in lastige situaties.”

“Maar de grote test komt morgen als we in de gold fleet uitkomen met de alleen de beste zeilers,” besluit Zielhuis.

Nederland verslaat Duitsland in match racen
Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf plaatsen zich met gemak voor de gold fleet als tweede van de poule. De beste twee teams van de drie poules van acht plaatsen zich direct. Dan volgen er nog twee teams via de herkansingspoule. Het Nederlandse trio is dus al zeker van de 1/8 finales.

De Nederlanders zeilden een zinderende match tegen het team van de Duitse Hahlbrock die ze uiteindelijk wonnen. Die match begon niet goed tegen de Hahlbrock die dit jaar al de World Cup in Hyeres won. De Nederlanders kregen al snel een penalty van de jury in de startprocedure maar ze gingen wel aan de leiding. In het tweede kruisrak namen Groeneveld, Bes en Van der Werf hun penalty en vanaf dat moment waren de rollen omgekeerd. Duitsers op kop met de Nederlanders op hun hielen. Daarna volgde nog drie keer een positiewisseling en de Nederlanders wonnen deze klassieke tweestrijd.

Renee Groeneveld zei: “Dat was inderdaad een mooie pot. We zochten naar een goed moment om onze penalty te nemen. Dat lukte en vervolgens hebben we niet opgegeven. We gingen hun voorbij. Zij ons weer en wij pakten ze weer terug. Dat is toch onze ervaring. Ze rolden ons vlak voor de finish, maar we raakten niet in paniek en wisten dat wij dat ook bij hun konden doen. En dat werkte.”
Dorian van Rijselberge derde in de RS:X klasse
De Texelaar kende vandaag een goede (4de) en minder goede race (10de). Daarmee staat Nederlandse beste Windsurfer in de RS:X klasse op een derde plaats. Vorig jaar werd de Texelaar nog derde op het Wereldkampioenschap hier op dezelfde locatie in Weymouth. Vanaf morgen is de vloot van 75 surfers opgedeeld in een ‘Gold’ en ‘Silver’ groep.

Paralympisch Sonar team nog steeds aan de leiding
Udo Hessels, Marcel van der Veen en Mischa Rossen leiden de paralympische Sonar vloot van 10 deelnemers. De kersverse wereldkampioenen worden op de hielen gezeten door Engelsen, Duitsers en Israëliërs.

Schmitter en Seguin delen de leiding in de paralympische 2.4mR
Delta Lloyd Kernploeg lid Thierry Schmitter en Fransman Damien Seguin staan nog steeds op gelijke punten in de 2.4mR en willen niet voor elkaar wijken. In deze paralympische klasse gaan ze tot het bittere einde zoals het nu uitziet. Kernploeg lid Barend Kol staat derde.

www.skandiasailforgoldregatta.co.uk
Foto © Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: