Nederlandse zeilers morsen punten tijdens Sail For Gold Regatta 2010

Marit BouwmeesterOp dag vier van de Sail for Gold 2010 lieten de meeste Nederlandse zeilers punten liggen. De omstandigheden waren weer anders dan op dag drie. Dit keer kwam de wind uit het noordwesten, over het land. Alles is mogelijk op dit Olympische wedstrijdwater.

Westerhof en Berkhout “Leren, opslaan en meenemen”
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zeiden vanmorgen nog dat ze deze windrichting nog niet meegemaakt hebben hier in Weymouth. Ze waren nieuwsgierig. Maar ze hadden de omstandigheden niet geheel onder controle en scoorden een 20ste en een zesde plaats. De Nederlandse wereldkampioenen staan nu derde in de ranglijst op 7 punten achter de Spaanse leiders in het klassement Pacheco en Betanzos.

Berkhout zei na afloop: “We moeten onze koppositie inleveren na een moeilijke dag. Dat is balen! Deze andere windrichting vroeg om andere tactiek. Leren, opslaan en meenemen!”

Marit Bouwmeester “Het was niet mijn dagje”
Ook Marit Bouwmeester (zie foto) moest haar koppositie inleveren. In race zes, de eerste in de gold fleet, koos Bouwmeester de verkeerde kant van het kruisrak. “Ik zat echt aan de verkeerde kant, maar ik voerde onze strategie in elk geval goed en consequent uit. Maar ja, die strategie was helaas niet goed,” zei ze cynisch.

In race zeven werd de Friese zeilster achtste en daardoor moet de in Scheveningen wonende Laser zeilster haar twee Franse zeilster voor zich dulden. Maar het verschil met de leider van het klassement Sarah Steyaert (FRA) is maar drie punten.

Dorian van Rijsselberge “Het was interessant”
Dorian van Rijsselberge had er zin in maar ook voor de windsurfer was deze windrichting en kracht tamelijk onvoorspelbaar. Hij scoorde een 13de en tweede plaats in race zeven en acht. “De wind is heel wisselend in kracht en onstabiel in richting. Veel vlagen. En je ziet ze niet aankomen over het land. Best lastig.”

Van Rijsselberge staat nu derde op acht punten achter Nick Dempsey. Dempsey de Engelsman woont in Weymouth en kan uit zijn keukenraam het wedstrijdwater elke dag zien. Vorig jaar werd de Engelsman nog wereldkampioen op deze locatie. Op de tweede plaats staat Julien Bontemps. De Fransman pakte zilver op de Olympische spelen in China. Maar ook de strijd om 3, 4 en 5 is ongemeen spannend. Want de Texelaar staat slechts een punt los van zijn trainingspartner J.P. Tobin (NZL) op een vierde plaats en Joao Rodriguez (POR) op een vijfde plaats.
Match racen: Groeneveld, Bes en Van der Werf in kwartfinale op 1-1
Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf komen in de kwartfinale uit tegen het Amerikaanse team van Sally Barkow. Op papier is Barkow de mindere maar de Amerikaanse is een ervaren match racer. Ze eindigde in de Yngling klasse nog als zevende tijdens de Olympische spelen.

Barkow won de eerste match tegen de Nederlanders. Maar daarna scoorde het Oranje trio een overwinning. De stand nu 1-1. Morgenvroeg is het vervolg van deze best out of five finale. Live to volgen op www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Laatste Laser uitslagen nog niet bekend
Op het moment van publiceren is het resultaat van race acht in de Laser klasse nog niet beschikbaar. Na zeven races staat Marc de Haas 12de in het klassementen en Rutger van Schaardenburg op een 18de plaats. Beide Laser zeilers scoorden niet niet goed in race zeven, de eerste in de gold fleet.

Schmitter en Seguin delen de punten in de paralympische 2.4mR
Thierry Schmitter en Fransman Damien Seguin streden ook vandaag om de toppositie in de 2.4mR. In de eerste wedstrijd van vandaag ging Schmitter als eerste over de finishlijn, slechts enkele centimeters voor Seguin.

Eindelijk ging de Nederlander even aan de leiding, maar in de race acht liet Schmitter de kans liggen om afstand te nemen. Schmitter werd vijfde terwijl Seguin een tweede plaats scoorde.

Nederlander Barend Kol staat op een verdienstelijke derde plaats. Vandaag behaalde een zesde en zevende plaats daarmee behoudt hij zijn derde positie in het klassement.

Spanning bij de Nederlandse Sonar zeilers
Udo Hessels, Marcel van der Veen en Mischa Rossen gaan nog steeds aan de leiding in de paralympische Sonar klasse. Maar ook hier komt de concurrentie dichterbij. Het team van John Robertson (GBR) is de Nederlanders op een punt genaderd.

Foto © onEdition 2010

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: