Sevenstar Round Britain and Ireland Race

Round Britain and Ireland RaceMomenteel is er een wedstrijdje rond Engeland en Ierland bezig die onder de naam “Sevenstar Round Britain and Ireland Race” door het leven gaat. Omdat er een paar Belgen en Nederlanders mee doen in de race en omdat de meteo er al vanaf de start best wel ruig uitzag vonden we het nodig u als lezer hier iets over te laten weten.

Het startschot van de “Sevenstar Round Britain and Ireland Race”klonk om 14:00u locale tijd uit de kanonnen van de Squadron. Er stond een deftig briesje wat al vanaf de start voor spektakel zorgde. ICAP Leopard en Telefónica Azul opteerden om van de ‘outer distance mark’ te starten vrij van de andere schepen.

RORC Chief Executive, Eddie Warden Owen laat weten:

“It was a magnificent start, 25 knots from the southwest with gusts of up to 30 knots coming out of the Medina River. Spanish entry Telefónica was an impressive sight, the Volvo 70 is built to race at full tilt around the world and she carried her enormous spinnaker to blast past the 100 foot Leopard at over 25 knots. It was a really impressive sight to these huge machines blasting down the Solent leaving the rest of the 27-strong fleet in their wake.”

De IMOCA 60, Artemis Ocean Racing besloot aan de eiland (Wight) kant te starten en de vele toeschouwers op een ongelofelijk schouwspel te trakteren. De grote jongens planeerden voorbij Cowes en zorgden voor deftig fotomateriaal welke we waarschijnlijk anno 2012 op onze kalenders zullen kunnen aanschouwen.

Af en toe is reven wel verstandig

Tonnerre de Breskens 3 kon met onze eigenste Bertje Schandevyl aan boord in deze offshore race niet ontbreken. Tonnerre de Breskens koos voor spi en stagzeil welke ze konden houden tot ze de eerste deftige vlaag over kregen en al broachend onderuit gingen. De spi ging omlaag en de Jib-Top er op. De Britise Keelboat Academy’s John Merricks II welke vlak voor de start nog een reef stak vaarde toen vlak achter Tonnerre de Breskens. Die reef was blijkbaar een wijze beslissing. De Britse jeugd hanteerde de TP 52 als echte pro’s en passeerden in no time Tonnerre.

70% onder spi?

De “Sevenstar Round Britain and Ireland Race” is een internationaal event met boten uit 10 verschillende landen. Iedereen die al eens een offshore wedstrijd gevaren heft weet dat elk van deze teams blij zal zijn dat ze op weg zijn en dat de adrenaline van de start achter de rug is. Sommige waren al met de planning van deze race bezig sinds 2006 toen de vorige editie plaats vond.

Het weerbericht belooft een snelle toer rond die 2 eilanden (Engeland en Ierland) met vele voordewindse stukken. Het kan zelfs wel eens zijn dat voor de snellere schepen 70% van de race ruim zal zijn.

Groupama en Tonnerre in de clinch nog voor de start

De Volvo 70, Groupama had een ietwat latere start door een …eh, samenkomen van 2 schepen! Ja, dat is het. Groupama lag aan een mooring boei en Tonnerre de Breskens lag, … niet echt aan een boei. Wie er van wie vond dat ze voorrang hadden is niet echt bekend, wel is geweten dat Groupama eerst haar romp heeft gerepareerd vooraleer ze konden starten.

Eerste mast weg na anderhalf uur varen

Gottfried Pössl’s Class 40, Celox 40 verloor haar mast kort na de start, en boat captain Andreas Hanakamp verteld:

‘We were doing 26.4 knots of boat speed when the runner gave way, everybody is okay but shattered. We have anchored the rig and marked it, so that it should not be a danger to shipping. We are very disappointed not to race, but delighted that nobody has been injured.”

ICAP Leopard geeft op

Na anderhalf uur race lagen Telefónica Azul en ICAP Leopard virtueel nek aan nek, blast reaching tegen 25 knotsen voorbij Owers light buoy. Groupama ligt niet ver achter en heft zichzelf mooi terug in de wedstrijd gewerkt.

Maar momenteel weten we dat ICAP Leopard het volgende bericht naar de RORC Racing office stuurde: "Sadly we have had to retire off Beachy Head! So heading back to Southampton, ETA tomorrow (Tuesday). Mike Slade/ICAP Leopard"

Nederlandse deelnemers zijn:

· Cornelis Mijs met zijn J109 Arethusa
· Floris Ingen Housz met zijn Baltic 45 Beluga
· Piet Vroon met zijn Ker 46 Tonnerre de Breskens
· Harry Heijst met zijn S&S 41 Winsome

De “Sevenstar Round Britain and Ireland Race” kan gevolgd worden met OCTrackers. Elke boot is voorzien van een OCTracker beacon. Dit is een zelfstandige unit welke de positive van de boot met regelmatige intervallen doorstuurd via GPS. Je kan de boten ook zelf volgen via de site: http://sevenstar.rorc.org/tracking.html

Special thanks to Olaf for the info.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: