Cowes Week 2010 updates

Cowes Week 2010 - ShamrockGraag uw aandacht voor enkele hoera- berichten vanuit Cowes, dat op maandag zowaar Belgisch kleurde...
Weerom trokken duizenden watersporters de Solent op (wat een voorrecht…) in de hoop hun overall-klassement, waar menig team op zaterdag en/of zondag al een kleine (of soms grote) hypotheek op gelegd hadden, te verbeteren.

Nukkige wind
Met een uitnodigende 10-knopen sterke noordenwind die door de warrige zeilers-haardossen streek, leek een vertrek uit de jachthavens van de Medina rivier en normale startprocedures de gewoonste zaak van de wereld. De verschillende wedstrijdcomités echter dachten daar duidelijk anders over, en sommigen slaagden er zelfs in om er vandaag, ondanks de wind, helemaal géén start uit te persen.

Het moet gezegd: de wind speelde danig met hun voeten: eerst timide noord, maar de lokale meteo-diensten voorspelden dat de zeebries zou doorzetten, met een ferme westelijke wind als logisch gevolg. En dus wachtten de meeste comités gewoon op de zeebries… die volgens hen niet lang oip zich zou laten wachten. Vanuit de jachthaven zagen de wachtende wedstrijdzeilers droef toe hoe menig ‘toerist’ met volle zeilen Cowes voorbij voer… Maar de uitstelvlag bleef. Urenlang.

Eindelijk zeebries
Enfin, de groepen die gisteren een comitéboot start te beurt viel hebben het geweten: eerst bijna twee uur uitstel in de jachthaven, en dan op speed-tempo tegen sterke vloedstroom (2,5 knoop) naar het startgebied in de westelijke Solent. Om daar weer minstens een uur te wachten op .. de zeebries, die uiteindelijk wel in vijf minuten tijd aantrok en in-no-time de windmeter naar de 15-20 knopen blies.

De Shamrock, de X-One Ton van Wim Vandesande, en varend in IRC 3, was één van de deelnemers in deze groep. Na een geslaagde start en twee korte slagen rondden ze het indewindse merkteken net achter de grote lokale kanonnen. De witte mega-spi en twee geslaagde gijpen stuwden de boot naar voren en uiteindelijk leverde dat crew-werk een onverhoopte 8ste plaats in hun klasse. Puik werk. De neus van de schipper krult sinds deze namiddag als nooit tevoren…

Nog beter vergaat het de Moana, die samen met de Tonnerre van Piet Vroon in IRC 1 uitkomt: na een teleurstellende 16de plek op zaterdag, gevolgd door een knappe 5de plek op zondag, breidde de Moana-crew een mooie 4de plek aan hun reeks. De Tonnerre zeilde hier in Cowes al een 11-4-5 bij elkaar.

België boven!
De grote pluim van de dag gaat ongetwijfeld naar de Allard en de Antilope: Antilope zeilt hier op indrukwekkende wijze de tegenstand op een hoopje: drie keer een eerste plaats, dat smaakt elke dag naar méér… En op Allard knalde vandaag ook de champagne na een felbevochten duel, bekroond met een knappe eerste plek. België boven vandaag in Cowes…

De Bolderik, na een 6de en een 12 plek in het weekend, kwam vandaag omwille van meteorologische omstandigheden en talmende wedstrijdcommissarissen niet aan zeilen toe, net als verschillende andere klassen.

Eén van de volgende dagen volgt wellicht nog een update. Nu moeten we eerst uitzoeken naar welke braspartij (al dan niet gesponsord door Mount Gay) we trekken. En zoals steeds geldt dan: belangrijke zaken eerst…

www.cowesweek.co.uk

Reacties: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1165-Cowes-week-2010-Benelux
Cowes Week 2010 video's: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1159-Video-s-Cowes-Week-2010

Foto: http://shamrocksailing.blogspot.com/

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: