Breskens Sailing Weekend 2010 - Moana wint NK IRC 1

Baraka GP met Bouwe BekkingMoana wint het Nederlands Kampioenschap IRC 1, de wind komt het gehele weekend niet onder de 15 knopen en haalt pieken van 35 knopen met de nodige brokken tot gevolg. Het was een weekend vol met knokken op golven en hiken like hell, om het verschil te maken tussen hoog en hard of laag en traag.

Sterke top 6 in IRC

Moana vaart heel consequent rond de top 3 met een 6de plek als uitschieter en aftrek. Ik hoor eigenaar Francois Goubau in het begin van het jaar nog zeggen: We gaan niet veel zeilen dit jaar, te veel werk. Maar dat wat hij gezeild heeft, heeft hij goed gedaan. We zien een hele sterke top 4 met in die volgorde Moana op 1, Antilope op 2, Checkmate op 3 en Baraka GP met Bouwe Bekking (zie foto boven) op bezoek op een 4de plek. Deze 4 worden close op de hielen gezeten door Erik van Vuuren’s E-Mission team en de Swan 45 Hawkeye.

Het verschil tussen deze 6 en de rest van de vloot was best wel groot. Had je geen getraind team en een boot die niet op en top in orde was, dan kwam je er gewoon weg niet bij.

Een echte kamelenkoers

Vrijdag medium distance course of “den offshore” zoals we al wel eens zeggen, telde wel voor 1.5pt mee, maar stelde jammerlijk vele zeilers teleur vanwege de weinige voordewindse stukken en kruisrakken die er in staken. Een echte kamelenkoers is wat uit de mond van vele zeilers klonk.

De sterke wind maakte het voor vele bemanningenniet gemakkelijk. Omdat de eerste race op een vrijdag valt en voor verschillende eigenlijk een gewone werkdag is, waren vele teams onder bemand. Daardoor zag je toch wel wat grootzeilen gereefd. De wind nam in geen tijd toe van een 15kn naar een dikke 25kn. Op een X99 kwam zelfs de mast naar omlaag nog voor ze konden starten.

Breskens Sailing Weekend 2010Belgium Sailor Chicks varen eerste paaltje

Maar het was niet alleen in IRC dat er met het mes tussen de tanden gestreden werd. In de CR klasse ging het er ook wel best spannend aan toe. De NRJ Ball van Roland Claeys liet hier dit weekend al zien wat hij met de Antwerp Race zal willen herhalen, en vaarde een eerste plek.

Maar het dames team Belgian Sailor Chicks op de Achiroe liet zien dat ze een geducht tegenstander zullen zijn. Hun paaltje in de laatste wedstrijd was net niet genoeg om die eerste plek te delen. Franz Hawer en Bas van Rijswijck dan lieten zien dat de vele uurtjes zweten in de fitness en op de spin-fiets niet tevergeefs zijn geweest door de 3de plek op te eisen. Double handed varen in 25kn wind… fysiek niet te onderschatten.

Het goud is voor de Blauwe Knoop

In de 31.7 klasse zien we de Blauwe Knoop van Wim Hermans met 7 punten het goud binnen rijven. Zowel de Blauwe Knoop als de Javelin van Jean Marie de Wachter vaarden 2 eerste plekken, maar de Blauwe Knoop vaarde nooit buiten de top 2 en dat maakte nu net dat beetje verschil.

Los Zapateros op 1

Dat Alex Schoenmakers dit weekend top 3 zou gaan varen wist iedereen hier in Breskens (en dat heeft niets te maken met dat er maar 3 boten in hun klasse mee deden). De slechtste score van de Los Zapateros was een DNF (did not finish) en een 2de plek. De 2de plaats is dan voor Martijn Buitenhuis met zijn Cube en de 3de plek voor Cederick de Bleye met Tacktonic.

18+ wint in de MaxFun

Bij de MaxFun 25 heeft de helft hun kat gestuurd en deed dus niet mee. Van diegene die wel mee deden was Eric Wesselman de beste op zijn 18+. Hij staat echter slechts met een puntje verschil boven Marco van Driel en zijn MXTC. Jeroen van Dijck en zijn team worden 3de op Probin.

Mini Mostro il Mostro achterna?

De klasse waar niemand in gelooft, maar wij heimelijk wel is de Melges 24. De winnaar in deze klasse is overduidelijk Hendrik Hellman met zijn Mini Mostro. Zij varen 7 van de 7 wedstrijden een paaltje. Eddy Lambert (Tramontana) wordt 2de door alle wedstrijden mee te varen en te finishen. Laura Vroon wordt 3de. Op de laatste dag komt Wessel Colsen nog even de giek van hun boot tegen met 6 hechtingen als gevolg. Wessel maakt het goed by the way.

General Tapioca wint match race

In de Half ton klasse zien we jammerlijk genoeg maar 2 deelnemers. Met de General Tapioca van Philippe Pilate overduidelijk op 1 en de Wave Rider van Alain Delveaux op …, eh 2.

Naweeën via het zeilforum graag ;)
www.clubracer.be/zeilforum/threads/1188-Breskens-Sailing-Weekend-2010

Foto's © Anusjka Martens www.objectivo.nl

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: