Magic Marine RS 500 Worlds: Spannende Races, veel wind!

RS 500 WorldsDat de RS 500 vanaf zijn introductie als internationale ISAF Class een succes is kan wel gesteld worden na het eerste WK in Nederland. 22 boten uit verschillende landen zoals, Zweden, Duitsland, Groot Brittanie, HongKong en Nederland streden als eerste om de fel begeerde Wereldtitel. Uiteraard ging er een Brit met de titel vandoor maar de tegenstand uit Nederland en Zweden was zeker noemenswaardig. De Aziaten uit HongKong hadden wat meer moeite met de harde wind.

Het begin van de week was heftig! Met zeer veel wind tot 25 knopen was bootbeheersing het belangrijkste issue. Barend Hilterman en Max Blom (NED) waren up-wind een gedegen tegenstander voor de twee leiders Bryan Mobbs (GBR) and Tim Wilkins (GBR). Downwind waren ook de Zweden erg sterk. En zo was er voorin heel wat te verdienen en te verliezen.

Later in de week kwam er iets meer rust in het weerbeeld en kon er prachtig gevaren worden met een windje tot max. 18knts. Nu hadden de zeilers met iets minder handelingbekwaamheid kansen. De top 3 was echter zeer sterk en bekwaam om ook hier stand te houden. De top 10 wijzigde echter nog wel met een aantal plaatsen.

De laatste dag was een zeer spannende en mooie zonnige dag. 9-12knts en condities die het kronen van de eerste Wereld Kampioen waard zijn. De Britten Taylor/Mobbs en Wilkins/Martin stonden met exact het zelfde aantal punten aan de start van de laatste race. Dat deze twee aan elkaar gewaagd zijn was zeer duidelijk daar de twee boten niet meer dan halve bootlengtes van elkaar zeilde tijdens het eerste deel van de race. Echter de laatste ronde wisten de Zweden en Nederlanders dichter bij te komen waardoor Taylor/Mobbs hun tegenstanders moesten laten gaan. Tim Wilkins en Heather Martin (GBR) wonnen de Final Race!

Bij de vrouwen wonnen de Duitse dames Annika Ellerbrock & Anne Werner nipt van de Nederlandse gezusters Grootscholten (WV Braassemermeer). Er was ook een prijs voor beste jeugd. Deze ging naar Hansebas Meijer en Fedor Couvert (NED). De prijs voor beste "Close Relative" (samenwonend, getrouwd of iets wat daar op lijkt) ging naar Michiel Geerling en Hilde van Susante (WV Braassemermeer). Naast deze prijzen was er ook een "Fun"-prijsuitreiking. Prijzen voor de meeste blauwe plekken, meeste zwemuren en laatste uren aan de bar werden uitgereikt door de hilarische RS International Chairman Bill Tucker.

De RS 500 is ontworpen als goed te behappen maar zeer snelle en attractieve eenheidsklasse. RS noemt het de boot met de beste performance per euro. En dat lijkt niet onterecht! De grote gennaker en trapeze maken de boot interessant en snel om te varen en de aanvangstabiliteit zorgt voor een comfortabel gevoel. (Dit in tegenstelling tot vele andere Skiff-achtige boten). Internationaal ontpopt de RS 500 zich als ideale boot voor de jonge volwassenen. Starters en studenten blijven op zoek naar een attractieve en betaalbare boot om mee te varen en hebben deze in de RS 500 gevonden.

Dit RS 500 WK was een schoolvoorbeeld voor een gaaf event voor deze doelgroep van Young Profesionals. Fantastische races met geweldige competitie voor iedereen in de vloot, Bijzonder leuke avondprogramma's met BBQ's, mosselen, bier en wijn. En voor iedereen een hoopje nieuwe vrienden om volgend jaar weer te ontmoeten.

Volgend jaar 15-20 augustus vind het WK RS 500 plaats in Weymouth op het Olympisch water van 2012. Hier zal zowel de RS 500, als alle andere internationale RS klassen (100, 200, 300, 400, 600, 700, 800 en Vareo) hun kampioenschap hebben. Dit beloofd een groot en mooi event te worden!

Meer info over de kampioenschappen en de klasse op www.rs500.org

Foto © Nils Jannichsen

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: