Magic Marine RS 500 World Championship 2010

RS 500De RS 500 is eind 2009 uitgeroepen tot 'ISAF Recognised Class' tijdens de ISAF einde jaars conferentie. Dat betekent dat in 2010 het eerste Wereldkampioenschap van deze gloednieuwe klasse gevaren zal worden van 15 tot en met 20 augustus. Met de hulp van kledingmerk Magic Marine is het mogelijk geworden dit evenement naar Nederland te halen. En wel op het Grevelingenmeer bij Bruinisse. Met deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Nederland en HongKong(!) beloofd het een interessant evenement te worden.

RS staat bekend om z'n grote velden in Engeland maar doet het internationaal steeds beter. Vorig jaar vond er al een EuroCup plaats in Riva del Garda. De Britse winnaars Alex Taylor en Bryan Mobbs hadden een zware dobber aan de Italianen. De Italianen vinden Nederland echter te koud en daarom zullen deze Britse favorieten hun belangrijkste tegenstand vinden in hun landgenoten, de Nederlanders en de Zweden.

Vanuit Engeland verwachten we naast Alex Taylor ook veel van Tim Wilkins. Onder de Nederlandse deelnemers vinden we een breed scala aan zeilers. Namen als Richard Rot (Aquavitesse-Ricoh), Joris van der Ven (team 49-er) en Max Blom (bekend uit de 470) zullen er alles aan doen om te laten zien dat wij uit de lage landen zeker iets betekenen in het Skiff and Dinghy-zeilen.

De RS 500 is ontworpen als goed te behappen maar zeer snelle en attractieve eenheidsklasse. RS noemt het de boot met de beste performance per euro. En dat lijkt niet onterecht! De grote gennaker en trapeze maken de boot interessant en snel om te varen en de aanvangstabiliteit zorgt voor een comfortabel gevoel. (Dit in tegenstelling tot vele andere Skiff-achtige boten). In Nederland ontpopt de RS 500 zich als ideale boot voor de jonge volwassenen. Daar waar de 49-er te extreem bevonden wordt en de 29-er te veel een jeugdklasse is vormt de RS500 uitkomst. Starters en studenten varen dan ook graag in deze klasse.

Zondag 15 augustus starten de eerste practice races. Vanaf maandag zullen er ca. 3 wedstrijden per dag uitgeschreven worden. Als 'special' wordt er op woensdag iets speciaals georganiseerd. Wat deze verassing inhoudt is nog een geheim maar wellicht dat we 's middags onze buitenlandse gasten iets meer van Nederland gaan laten zien dan enkel de up/downwind baan.

www.rssailing.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: