Rondje Pampus – Groot deelnemersveld met spectaculaire races

Op zaterdag 11 september werd in Muiderzand de traditionele langeafstandrace ‘het rondje Pampus’ gehouden. Met een aantrekkende wind werd het laagvliegen voor de ruim 100 catamarans op het Markermeer. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij bleken de elementen het beste te beheersen en grepen dit jaar de titel op hun Hobie Wild Cat bij de grote cats. Op zondag werden er vier kortebaanwedstrijden gehouden die beide heren opnieuw op hun naam schreven. Alsof het nog niet genoeg was kon het duo ook het formule18 klassenevenment winnend op hun naam schrijven. Bij de kleine catamarans bleken Dominque van Asselt en Ingrid Bakker op hun Hobie 16 de beste papieren te hebben en sloten beide dagen eveneens winnend af.

Dankzij het grote deelnemersveld van zo’n honderd grote en en kleine catamarans was ook dit jaar het evenement opnieuw geslaagd. Met een mooie 3-4 beaufort waren de zeilers van begin tot eind in hun element. Mischa Heemskerk vertelt: “We wisten zaterdag als eerste formule 18 de gate bij het paard van Marken te passeren met Zeekant/Begemann in ons kielzog. Upwind op weg naar Edam konden we de Inter 20’s goed bijhouden en sloegen hiermee meteen een gat met de rest van de F18’s. De grootste uitdaging was het overstag gaan zodra we langzamer gingen. De grote hoeveelheden wier noodzaakte ons constant het roer omhoog te halen om het er vervolgens met m’n voet eraf te werken. Tegen het einde van de race werd het nog spannend. Met halve wind vanaf Pampus naar de finish tikten we de 23 knopen aan met een constant risico om over de kop te slaan.“

Zondag
De zondag ging verrassend van start. Een afnemende wind zorgde voor keuzes op de baan die voor sommige zeilers (minder) goed uitpakte. De organisatie hield de condities goed in de gaten en zag aan de schoorstenen bij Amsterdam al een positieve verandering en wachtte na de eerste race geduldig af. Niet lang daarna scheerden de catamarans met een bries van 3-4 beaufort langs het catamaranstrand bij Muiderzand. Op de Hobie 16 lieten Dominique van Asselt en Ingrid Bakker duidelijk van zich spreken. Als nieuw damesteam waren ze de hele zondag prominent aanwezig, ondanks dat beide dames normaliter bemannen in plaats van sturen. “De tactische samenwerking ging erg goed, we vullen elkaar goed aan! Ondanks dat we een paar keer werden afgetroefd op weg naar de finish hebben we ook hier weer veel van geleerd. Ik denk dat we als team mooie resultaten kunnen gaan boeken”, aldus een tevreden Ingrid Bakker.

Laatste krachtmetingen
In oktober staat de najaarsbokaal nog op de planning als afsluiter van het catamaranzeilseizoen. Vanaf 3 oktober tot 31 oktober kan er iedere zondag nog genoten worden van deze spectaculaire zeilklasse, zowel op Muiderzand als in Hellevoetsluis.

Volledige uitslagen zijn beschikbaar op de website van de Roerkoning: www.roerkoning.nl
www.hobiecat.nl
Foto: Jasper van Staveren/Sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: