Rolex Swan Cup 2010 - Silveren Swaen zeilt beste Nederlandse resultaat op dag 1

EMMA, Swan 60Door een dikke 30 knopen wind en golven van meer dan 3 meter hoog besloot de organisatie uur per uur uit te stellen tot de condities rijp waren om de 92 Nautor Swans te kunnen starten. Om 14:00u ging AP (uitstel) vlag naar omlaag. Silveren Swaen zeilde het beste Nederlandse resultaat met een 2de plek in de Grand Prix klasse.

80 voeter voor de 112 voeters

15:30u eerste warning signal voor de Maxi’s, en de 22 boten van 60 tot 112 voet werden weggeschoten voor een 25nm’s coastal. Het was de Italiaanse 80 voeter Berenice (de nieuwste Swan hier) die de vloot rond alle merktekens begeleide. Maar het was de Swan 60 Emma (zie foto) die op gecorrigeerde tijd met de eerste plek ging lopen.

De beste Nederlander in de Maxi klasse moet Tom Luycks zijn die mee voer op de Swan 112 Mistery, zij werden 5de op de eerste dag. Verder zien we Lott 66 van Jeroen van Dooren op een 12de plek staan, gevolgd door Cuordisole (Swan 601) op 18.

Spaanse winst

In de Grand Prix klasse ging het vooraan in de klasse er warm aan toe. Er werd heftig gestreden in de top 5 voor elke meter. Uiteindelijk waren het de Spanjaarden met de Swan 56 Clem (de zelfde jongens van Floresta Del Mar die vorig jaar ook de Fastnet won) die echt niet te pakken waren en met het goud op de eerste dag gingen lopen. De Nederlander Bakker wordt met zijn Silveren Swaen knap 2de. P.H.J. Bakker zeilde zijn Swan 53 speciaal over om aan deze wedstrijd te kunnen deelnemen.

Op slechts 1 minuut achter de Silveren Swaen finisht de Belg Raymond Tanghe met zijn Swan 56 Atalante II. Niet slecht gezeild zeg ik hem vragend? “Goh, de jongens aan boord hebben allemaal het beste van zichzelf gegeven. We gaan hard genoeg voor de wind en we zijn de goede kant uit gegaan upwind. Aan de wind missen we een beetje bootspeed… Komt waarschijnlijk door een paar groeven in de kiel toen we een paar dagen geleden even de bodem geraakt hebben.

Michel Huyghe met zijn Swan 46 wordt 13de en Robert Schuijt vaart een 19de plek.

In de Swan 45 klasse die met 9 boten het wereldkampioenschap zeilen (allen zijn ze al zeker van een plek in de top 10) vaart de Italiaanse Ulika een 2 en een 1 en staat hiermee bovenaan de euh wereldranglijst.

Charisma 3de op eerste dag

De Nederlanders van Charisma hadden maandag nog nodig om een reparatie uit te voeren aan hun kiel en varen op deze eerste dag een 3 en een 4 en staan momenteel 3de. Op een 4de plek zien we Duvel Samantaga staan die een 6 en een 3 varen. Peter de Ridder op Mintaka vaart een 5 en een 8ste plek en staat momenteel op een 6de plek. Maar de week is nog lang…

Cisne 4de

In de Classic klasse wordt de Nederlandse boot Cisne knap 4de , de andere Nederlandse deelname heeft een DNF waarschijnlijk door materiaal breuk.

Meteo gedoe

Voor vandaag (dinsdag) wordt er weinig wind voorspeld en het gaat heel warm worden wat met deze zware boten zeer interessant varen zal zijn en een nachtmerrie voor de tactiekers met alle winddraaingen rond die eilandjes als er al dan niet wat wind komt? We kunnen hier wel eens opkijken naar onze 2de dag uitstel…

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: