CR Trophy Blankenberge door de ogen van de Belgian Sailor Chicks

CR TrophyOp onze tocht naar de overall-overwinning in de Antwerp Race, hielden we afgelopen weekend met Achiroe (First 36.7), na twee stopovers in Breskens (Breskens Sailing Weekend) en in Zeebrugge (Light Vessel), halt in Blankenberge voor de enige echte CR Trophy.

Tijdens de delivery van Zeebrugge naar Blankenberge, met meer dan drie knopen stroom tegen, was het al duidelijk dat we door het springtij nog meer dan anders rekening moesten houden met de stroming tijdens beide wedstrijddagen.

Licht ontgoocheld over het geringe aantal deelnemers in CR 1-2 (6), maar gesterkt door een stralend zonnetje en een aangename windkracht, begonnen we op zaterdag vol goede moed aan de eerste wedstrijd met onze gemengde crew.

Tijdens de eerste helft van het parcours verliep alles vlekkeloos, mooie manoeuvres, weinig laten liggen en een heel goeie tactische slag gemaakt waardoor we vooraan het peloton waren. Maar tijdens het laatste deel van de wedstrijd wilden we op datzelfde stuk (O-boei naar C-boei) krak hetzelfde doen als een uurtje voordien, maar door een windshift (die we niet gezien hadden ) en de tergende tegenstroom pakte dat volledig verkeerd uit. We zagen Andiamo (X-99) van Raymond Vercammen als een speer naar de finishlijn zeilen met voldoende voorsprong om in gecorrigeerde zeiltijd ook Tom (X-412) van Roger Thiery achter zich te laten. Proficiat aan beide X-yachts! Wij eindigden verdienstelijk op de vierde plek.

Bij CR 3-4 (6 deelnemers) verging het X-yacht Extra Fun (X-332 - Marc Herssens) iets minder aangenaam, hij moest jammer genoeg opgeven. Met ruime voorsprong, zowel op gezeilde als gecorrigeerde tijd, haalde Steve Wittevrongel de overwinning binnen met zijn Jarallella, die slechts enkele uren voordien te water gelaten werd. Altijd leuk om goed te scoren tijdens een evenement dat je zelf sponsort.

Bij CR 5-6 (11 deelnemers) behaalde High Spirit (Spirit 28 - Guy Vanden Kerckhove) zoals andere jaren, de eerste plaats.

Op zondag ging de wekker vroeg af en veel zin om op te staan was er niet gezien de nattigheid die uit de lucht viel. Bovendien stond er nul komma nul knopen wind om 8.30 uur … Maar de plicht riep en de dames (9 stuks!) van de Belgian Sailor Chicks (quote Yan) of het All Female Team van de Achiroe (quote Bert) stonden paraat voor de derde zondagswedstrijd op rij. Na het paaltje in Breskens moesten we vorige week in Zeebrugge genoegen nemen met een zevende plaats, dus waren we benieuwd hoe de Blankenbergse zee ons zou bevallen. Eerst nog even de high aspect vervangen door de grote genua. Intussen was er geen druppel regen meer te bespeuren en kwam de zeewind er stilaan door.

Na een superslechte start door gebrek aan ervaring met stroming, begonnen we aan ons doel: boot per boot inhalen en vooral ons concentreren op goeie trim- en stuurkunsten. Het rak naar de eerste boei was niet schitterend aangezien we constant in de vuile wind van Tetu (Sélection 37 - Yves Defraigne) lagen. Maar het daaropvolgende rak, met iets ruimere wind, was meer ons ding. Zonder spinnaker kwamen we steeds dichter bij Andiamo in buurt en na het rakelings kruisen van de volgende boei besloten we om toch de spinnaker te hijsen. Achiroe kreeg hierdoor een enorme boost aan snelheid en zo haalden we Saltspray (Jeanneau Sun Odyssey 50 – Jacques Hendrickx) in.

Na dit spinnakerrak volgde een aandewindse koers waarbij we eindelijk ook wat voorsprong op Andiamo kregen. Niet te vroeg victorie kraaien, we zijn nog niet halfweg. Volgende boei, opnieuw spinnaker omhoog, maar dat ging iets minder vlot dan de eerste keer. Naar het einde van dit rak botsen we op enkele beginnersfouten, zo zat de spinakerboom niet vast aan de mast waardoor de spiboom plots aan de mast naar beneden ging en probeer dat maar eens op te lossen met veel druk op het zeil… Geen probleem, dat lukte ons. Voor de haveningang moesten we de spinnaker droppen en dat was een ander paar mouwen, met vijf vrouwen aan de spinnaker sleuren om die veilig en zonder scheuren binnen te krijgen. Probleem met spival dus, jammer … zeer jammer. Andiamo haalde ons weer in en wij waren op dat moment al lang blij dat we de grote genua gehesen hadden, zo konden we de resterende twee ruime rakken toch nog met een relatief deftige snelheid uitzeilen.

Oké, we hebben dan geen topprestatie neergezet, maar we hebben wel geleerd uit onze beginnersfoutjes. Bovendien waren we apinnentrots dat geen enkele van de achtervolgende boten (met spi!) ons ingehaald hebben. We eindigden dus op een vijfde plek. Deze keer was de eerste plaats voor de andere X,Tom, weggelegd. Tetu en Andiamo eindigden respectievelijk op de tweede en de derde plek in CR 1-2.

De paaltjes bij CR 3-4 en CR 5-6 waren voor dezelfde boten als zaterdag.

De eerste prijs overall voor CR 1-2 ging naar Tom en naar Jarallella en High Spirit in respectievelijk CR 3-4 en CR 5-6.

Ter informatie: de spivalproblemen hebben we onmiddellijk in de haven opgelost waar we heel wat bekijks kregen (wat wil je: 9 jongedames aan boord, waarvan er eentje de mast in gehesen werd).

Hieronder vind je de volledige uitslag van de CR Trophy. Let ook op de benaming van de schipper “yachtman” … er staat daar ook een vrouw tussen hé!

Tekst: Els De Grootte

Volg de Belgian Sailor Chicks ook via hun Facebook pagina:
www.facebook.com/pages/Belgian-Sailor-Chicks/140270026001529

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: