ONK zeilen dag 1 - Nederlandse kernploeg zeilers excelleren in herfstachtige condities

ONK zeilenOp de eerste dag van het gecombineerde Open Nederlandse kampioenschap kwamen alle boten in alle aanwezige acht klassen in actie. Het was een gure dag voor alle deelnemers en zo ook voor zeilers van de Nederlandse Kernploeg. Een groot deel van het jaar zeilen en trainen deze topzeilers in het buitenland in zonnige oorden maar vandaag stond een ouderwetse Nederlandse herfstdag op het programma.

Dames tegen heren
Steven LeFevre en Steven Krol gaan aan de leiding in de 470 klasse met drie overwinningen. Ze varen in een veld met mannen en vrouwen. Overigens worden wel prijzen uitgereikt voor zowel het dames als het heren kampioenschap. Aanstaande zondag 19 september is de finaledag. In de 470, Laser en Laser radial klasse zal ook een medal race gevaren worden.

Steven LeFevre stond met zijn muts ver over de oren getrokken. Hij zei: “Voor ons kan het de eerste keer zijn dat we Nederlands kampioen worden in de 470 klasse. Dus dat is best bijzonder. Tegen de dames Wereldkampioenen varen is voor ons niet zo een heel speciaal gevoel omdat we het hele jaar samen trainen. Maar wel leuk om tegen een heel erg goed team te varen in een wedstrijd . Dat haalt wel het beste in jezelf naar boven.”

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan zesde. Ze hebben twee van de drie wedstrijden meegedaan. Berkhout legt uit. “Lisa is net twee weken ziek geweest. Dus we wilden het niet forceren. We waren ook een beetje aan het cruisen. Maar we staan er nog goed als eerste dames team met een tweede en derde plaats.”

Van RIjsselberge wacht op tegenstanders
Dorian van Rijsselberge lag mijlen ver voor en won alle drie races van 17 september. Het Texelse surftalent greep een paar weken geleden naast de wereldtitel in Denemarken. Hij staat bekend als een van de aller besten van de wereld. Dat was in Medemblik goed zichtbaar. Ook RS:X talentploeg coach Matthieu Koops moest afhaken bij het geweld van Van Rijsselberge.

“Ik ben maar even gestopt bij de bovenboei. Ik wilde toch even wachten op de rest en het gezellig houden. Ik heb wel diep, diep, diep respect voor Matthieu dat hij meedoet. Dat moet je wel even opschrijven. Jammer dat zijn onderarmen het niet tot het einde volhielden,” besloot Van Rijsselberge met een grijns. Morgen krijgt Van Rijsselberge het mogelijk wat moeilijker als zijn oudere broer Adriaan meesurft.

In vakantiemodus
In de Laser radial klasse gaat Claire Blom aan de leiding. Blom is trainingspartner en huisgenoot van Marit Bouwmeester. Bouwmeester had haar eigen analyse en zie: “Het ging niet zo heel goed eigenlijk. Ik stond nog een beetje in vakantiemodus denk ik. Ik ben net terug. Ik was niet vooruit te branden, niet zo leuk eigenlijk. Morgen ga ik er weer voor.”

Postma 3x 1
Pieter-Jan Postma voert het Finn veld aan met drie eerste plaatsen. Laserkernploeg coach Jaap Zielhuis staat op een verdienstelijke 5de plaats in de ‘zware’ mannen klassen.

In de Star klasse gaan Sander Jorissen en Robie Bielas aan de leiding. En in de Laserklasse voert Roelof Bouwmeester het klassement aan na de eerste dag. Rutger van Schaardenburg zeilde maar twee wedstrijden van de drie en staat daarmee negende. De oude meester, Serge Kats, tevens gelegenheidscoach in de Laserklasse staat een plaats achter zijn pupil Van Schaardenburg. Ook Kats zeilde maar twee wedstrijden mee vandaag.

www.deltalloydonk.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: