Open Nederlands Kampioenschap zeilen in Olympische klassen

Open Nederlands Kampioenschappen zeilenVan vrijdag 17 tot en met zondag 19 september vinden in Medemblik de jaarlijkse Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen zeilen in Olympische klassen plaats. Er zullen naar verwachting 230 boten (350 deelnemers) in acht klassen deelnemen. Topzeilen TV zal zaterdag 18 en zondag 19 een videoregistratie maken van de ONK in Medemblik.

Afmeldingen
De Delta Lloyd ONK staat vast op het programma van de Delta Lloyd Kernploeg. Door het zware World Cup seizoen is echter niet ieder team in staat om present te zijn in Medemblik. De Paralympische klassen, die normaal gesproken ook op de Delta Lloyd ONK aanwezig zijn, zullen dit jaar niet starten vanwege het naderende WK. Het Matchrace-team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf moeten de ONK aan zich voorbij laten gaan om het prestigieuze WK Matchracen in Rhode Island te varen.

470-klasse
In de 470-klasse zullen Lisa Westerhof & Lobke Berkhout en Steven Le Ferve & Steven Krol de strijd aangaan met de rest van het veld. Marieke Jongens & Margriet Fokkema en Sven & Kalle Coster moeten de ONK aan zich voorbij laten gaan vanwege blessures.

RS:X
Dorian van Rijsselberge surft mee om de Nederlandse titel in de RS:X klasse en zal o.a. de strijd aan moeten gaan met zijn eigen broer, Adriaan. Van Rijsselberge is gebrand om na zijn teleurstellende zevende plek tijdens het WK RS:X in Kerteminde, Denemarken een mooi resultaat op Nederlands water neer te zetten. In de RS:X-klasse zal ook Team Marcelien aan de start verschijnen: Marcelien de Koning en Lilian & Esther de Geus.

Laser Standard
In de Laser Standard-klasse zijn alle nationale toppers aanwezig en zal de strijd hoogstwaarschijnlijk gaan tussen Gijs Pelt, Marc de Haas, Rutger van Schaardenburg, Roelof Bouwmeester of Talentploeglid Eduard van Vianen. Bouwmeester eindigde bij het WK in Zuid-Engeland begin september als beste Nederlander (20ste plek).

Laser Radial
Ook Marit Bouwmeester komt haar kunsten vertonen in de Laser Radial-klasse. Bouwmeester pakte onlangs zilver op het WK en ze won Sail for Gold in het Engelse Weymouth. Daarmee sleepte de jonge Friesin de ISAF Sailing World Cup-titel in de Laser Radial-klasse binnen.

Nieuwkomers
Naast alle Olympische klassen zullen ook dit jaar de J22 en Dart 18-klasse hun NK tijdens dit evenement zeilen. Na een succesvolle proef in 2009, met de Formule 18, zijn ook dit jaar dus een aantal andere klassen aanwezig.

Deelnemende coaches
Een leuke toevoeging is dat dit jaar ook meerdere coaches aan de wedstrijden deel zullen nemen. Matthieu Koops (coach RS:X-dames) stapt op de surfplank, Jaap Zielhuis (coach Laser Standaard) zal proberen het Pieter Jan Postma moeilijk te maken in de Finn-klasse, en talentploegcoaches Rodie van Mackelenberg en Mikael Lundh zullen in respectievelijk de Laser Radial en Laser Standard-klasse deelnemen.

Bestuursverantwoordelijke Topsport van het Watersportverbond, Ab (Albert) Ekels komt uit in de Star-klasse.

www.deltalloydonk.org
Foto © Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: