Rolex Swan Cup dag 3 - Samantaga Duvel maakt kans op de wereldtittel Swan 45

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 17/09/2010 - 11:02

Samantaga DuvelOp de 3de dag vaart het gehele deelnemersveld een “Long distance race”. De Maxi’s werden op een 63 zeemijl baan gestuurd, de Grand Prix, Swan 45 en Swan 42 klasse op een 47 zeemijl baan en de Classic’s op een 36 zeemijl baan. Deze wedstrijd kon niet afgetrokken worden en was dus zeer belangrijk. Samantaga Duvel (op de foto) zeilde een 2de plek en de Silveren Swaen weer een eerste plek. Dit alles bij 17 knopen wind bij de start naar 28 knopen wind in de Straat van Bonifacio tot een shift van 180° bij het ronden van Isola Mortorio, zeilcondities die gewoonweg ideaal waren.

Pieter Houting vaart een 4de plaats

Pieter Houting met zijn Swan 65 Peak zeilde een 4de plek in de Classic klasse. De eerste dag hadden ze een DNF, gisteren een 12de plaats en vandaag dus 4de. Dit brengt hen op een 14de plaats overall. Als ze blijven zeilen zoals ze vandaag doen, zit een plek vanachter in de top 10 er nog wel in denk ik. De Swan 43 Cisne van Dave Collins en Tony Thorpe met Nederlands zeilnummer deed het ook niet slecht door op een 6de plek te eindigen. Zij staan momenteel op een 4de plek overall.

3 opgaves bij de Maxi’s

In de Maxi klasse vaart de Oosterijker Jean Selen met zijn Swan 80 Astro Del Est een eerste plek. Highland Breeze, een Swan 112 met gedeelde Nederlandse bemanning wordt knap 4de. De Nederlandse Swan 66 van Jeroen van Dooren “Lott 66”, wordt 12de wat hen momenteel op een 11de plek brengt. De andere Nederlandse maxi Geronimo van World Wide Water Events wordt 15de, en brengt hen op een 19de plek. Cuordisole van Robertjan Zonneveld wordt pas 17de in deze long distance race en overall brengt hen dat op een 17de plek. 3 boten moeten opgeven wegens materiaalbreuk, de krachten met wat meer wind zijn gewoon fenomenaal op deze schepen.

Samantaga Duvel maakt kans op de wereldtittel

Ook de Swan 45’s moesten een lange baan zeilen. Handicap telt hier niet voor deze jongens, eerst is eerst en zo zou het eigenlijk moeten, maar bon. De Finse boot Blue Nights gaat met de pluimen lopen door de eerste plek weg te kapen. Samantaga Duvel wordt knap 2de wat hen op een 2de plek overall brengt in dit wereldkampioenschap.

Charisma moet zich tevreden stellen met een 6de plek en deze 6 kunnen ze niet aftrekken uit hun puntentotaal. Charisma staat nu 1 puntje achter Samantaga Duvel. Charisma met 23 punten en Duvel met 22 punten. Het Duitse Earlybird van Hendrik Brandis die eerste staat vaarde een 3de plek en heeft 18,50 punten. De Checkmate van Peter de Ridder doet het ietsje beter en eindigt vandaag op een 5de plek. Zij staan momenteel op een 8ste plek met 46,50 punten.

Silveren Swaen breekt val en wint de Long Distance Race

Hoewel het niet echt helemaal van een leien dakje ging, blijft de Silveren Swaen scoren en zeilde wederom een eerste plek! Op een gegeven moment halverwege de wedstrijd breekt de grootzeilval, en wordt voordekker Bas Meurs wordt omhoog gestuurd om de klus te klaren. Een vol uur en minstens 4 overstag manoeuvres heeft Bas daar al zeilend bovenaan de mast gehangen met 26kn wind om een spival aan het grootzeil te bevestigen.

De Swan 56 Atalante II behaalde een 3de plaats op 46 seconden van de 2de plek. Ze eindigden vlak voor Clem (Floresta Del Mar team op de oude Aqua Equinox) die bemand wordt door een hoopje talent van Alinghi en Telefonica. Je moet weten dat de zeilen van Atalante II 10j oud zijn en dat de boot van 2002 dateert. Knap trimwerk van o.a. Serge de Preker, tactisch doordachte zetten van Jan Persoons, geconcentreerd stuurwerk van eigenaar Raymond Tanghe vermenigvuldigt met een mooi stukje teamwork qua boathandeling laten tamelijk goede resultaten wegzetten in dit toch wel sterk veld.

Michael Huyghen zijn team maken een grote stap voorwaarts, en eindigen op een 6de plek. Daarmee komen ze op een 8ste plek overall te staan. De Nederlander Robert Schuijt moet opgeven en krijgt het maximum aantal punten mee achter zijn naam. Deze wedstrijd kan je niet aftrekken Robert. Momenteel staan ze op een 21ste plek.

Vrijdag Layday, maar niet voor iedereen

Op vrijdag wordt er niet gevaren door de Maxi’s, Grand Prix klasse en de Classic’s. Voor de Swan 45 en de Swan 42 is het gewoon werkendag. Deze jongens zijn halfweg hun serie en hebben nog 6 wedstrijden te gaan. Ik ben benieuwd hoe ze het er vandaag vanaf brengen terwijl wij een groentesapje (lees: Mojito) op het terras van de Yacht Club Costa Smeralda drinken…

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: