Earlybird voor de 2de keer wereldkampioen Swan 45

EarlybirdDe eerste en enige Swan 45 race gisteren werd gewonnen door de Finse Blue Nights van Tea Ekengren-Saerén, je weet wel de boot met Jochen Shuman aan boord. 2de werd de Duitser Brandis met zijn Earlybird (op de foto) en pakt hiermee de wereldtitel, Jeroboam Ca’Nova (de 3 liter fles) werd 3de, Samantaga Duvel 4de, en Charisma kwam als 5de over de lijn.

In het eindklassement Swan 45 krijgen we dan na 8 wedstrijden:

1. Earlybird (GER) 1-2-5-5-1-4.5-(6)-2, 20.5 punten
2. Blue Nights (FIN) (8)-6-2-4-6-1-2-1, 22.50 punten
3. Samantaga Duvel (BEL) (6)-3-3-3-4-3-5-4, 25.0 punten
4. Charisma (NED) 3-4-1-1-(5)-9-3-5, 26.00 punten
5. Jeroboam Ca’Nova (ITA) (7)-7-6-2-3-6-1-3, 28.00 punten
6. Talj (ITA) 4-5-4-6-2-10.5-(9)-9, 40.5 punten
7. Ulika (ITA) 2-1-(8)-7-8-12-7-6, 43.00 punten
8. Checkmate (NED) 5-8-(9)-8-9-7.5-8-7, 52.5 punten
9. Better Than -R-six Team (USA) (9)-9-7-9-7-13.5-4-8, 57.5 punten

Vanavond is er de crew party, en vandaag zeilen we in deze Rolex Swan Cup de laatste wedstrijd voor de Maxi’s, Grand Prix klasse en de Classic’s. Tevens zal er voor deze boten geen aftrek zijn wat inhoud dat er nog wel wat kan veranderen.

Maxi’s

Op de ranglijst van de Maxi’s leidt de Swan 90 DSK Pioneer voor de Duitse Swan 60 Emma en de Swan 112 Mistery. De Nederlandse Highland Breeze staat momenteel op een 7de plek. Lott 66 (Lott 66 is een combinatie van de naam van de dochter, en de lengte van de boot). Ze staat momenteel op een 11de plek op een half puntje boven de Australische deelname Ginger (aan wie we vroegen of de naam van zijn boot iets te maken had met de bekende Belgische thee “GingerLove”? De naam van zijn boot is de ‘nickname’ van zijn vrouw die een beetje aan de rosse kant is). Cuordisole van Robertjan Zonneveld staat op een 18de plek en de Swan 651 Geronimo vinden we terug op een 20ste plek.

Grand Prix klasse

Silveren Swaen staat zeer sterk bovenaan met 4 punten, gevolgd door de Spaanse boot Clem met 8 punten. Vervolgens krijgen we de Duiste boor Crilia met 10 punten en de Belgische Atalante II met 12 punten. Niet veel verschil tussen de top 4 dus, al denk ik niet dat de Silveren Swaen voor haar eerste plek hoeft te vrezen. Op de Layday hebben de jongens alle zeilen grondig gecheckt en alle vallen vervangen om niet het zelfde folie’ke terug voor te hebben als tijdens de Long Distance Race. De snelste boot van de vloot is duidelijk Vanish II, en de boot “to watch” is volgens mij Clem.

De volgende Nederlands sprekende boot is de Twilight van Michael Huyghe op een 8ste plek. Hij staat op gelijk aantal punten met de Zweedse Swan 56 Sigrid die gevaren wordt door Magnus Olsen (schipper van Ericsson 3 tijdens de laatste Volvo Ocean Race). Verder krijgen we de Nederlander Robert Schuijt met zijn Montrachet op een 21ste plek.

Sparkman & Stephens

In de Classic klasse kan het ook nog alle kanten uit daar de eerste 2 boten gelijk aantal punten hebben en nummer 3 en 4 hebben ook gelijk aantal punten. Op nummer 4 staat de Nederlandse Cisne. De volgende Nederlandse boot is Peak van Pieter Houting op een 14de plek. Met een goed resultaat kunnen zij nog 4 plekken naar omhoog schuiven en eventueel de top 10 induiken.

Meteo voor vandaag is een constante 24-25 knopen wind komende uit het Westen. Het zal dus weeral een sportieve dag gaan worden…

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: