Zeilrace naar een nieuwe Nederlandse gemeente

Golden Rock RegattaAls alles loopt zoals gepland, dan krijgen de Antillen-eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba op 10 oktober 2010 een nieuwe status als bijzondere gemeenten van Nederland. De Nederlandse overheid neemt vanaf dat moment de bestuurstaken van de eilanden over. Of hierin nog wijzigingen worden aangebracht is afhankelijk van het nieuwe kabinet en de goedkeuring van het parlement. Voor St.Eustatius misschien de kans om wat meer onder de aandacht te komen van Nederlandse toeristen, waaronder zeil-liefhebbers en de deelnemers van de 6de Golden Rock Regatta die start in november vanuit St. Maarten.

Regatta van eiland naar eiland
Sinds 2005 is St. Eustatius, plaatselijk bekend als ‘The Golden Rock’ de bestemming van een zeilrace met internationale deelnemers, waaronder diverse teams uit Nederland. De ‘Golden Rock Regatta’ zoals deze race wordt genoemd, vindt plaats van 13 t/m 17 november en is destijds onder meer opgezet om dit ‘on-ontdekte’ eiland van de Nederlandse Antillen wat meer onder de aandacht te brengen.

Het concept van de Golden Rock Regatta bestaat uit 5 dagen zeilen in de meest ideale omstandigheden, van eiland naar eiland. De deelnemers bestaan uit teams van 6 tot 10 personen die vanuit St.Maarten een zeiljacht charteren en behalve van de zeilrace ook van de Caribische omstandigheden en gastvrijheid op de diverse eilanden kunnen genieten.

Zoals elk jaar doen er diverse teams uit Nederland mee, waaronder diverse ondernemers met hun relaties of vriendenclubs die het leuk vinden om deze bijzondere zeiltrip te maken. De route verschilt van jaar tot jaar, maar het bezoek aan St. Eustatius tijdens de jaarlijkse feestdag ‘Statia Day’ op 16 november, vormt elk jaar een van de hoogtepunten.
Dit jaar zijn ook de eilanden Anguilla en St.Barths als ‘stopover’ in het programma opgenomen.

Geschiedenis
St. Eustatius speelde in de Gouden Eeuw een belangrijke rol als handelspost tussen Europa en de Verenigde Staten. In het jaar 1776 werd Amerika onafhankelijk van de Engelsen en voer het Amerikaanse schip USS Andrew Doria met de nieuwe Amerikaanse vlag in top de haven van St.Eustatius binnen. Met 11 saluutschoten vanaf Fort Oranje was Nederland het eerste land ter wereld dat de VS erkende als onafhankelijke mogendheid. Iets waar de bewoners nog steeds trots op zijn en dat is jaarlijks op 16 november te merken aan de herdenkingsceremonie en de feestelijkheden.
Als op 10 oktober de bestuurstaken daadwerkelijk worden overgedragen aan Nederland, wordt er dus opnieuw geschiedenis geschreven.

Meedoen?
De inschrijvingen voor de komende editie zijn al in volle gang, maar er zijn nog mogelijkheden om deel te nemen. Om een team te kunnen vormen is uiteraard een schipper nodig, met daarnaast nog één of twee personen die de rol van ‘schippermaat’ kunnen vervullen. Voor de overige bemanningsleden (m/v) is zeilervaring niet noodzakelijk. Kijk voor meer informatie op www.goldenrockregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: