Final edition Roleks Goese Sas Trophy

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 27/09/2010 - 09:38

Goese Sas Trophy 2010Er was 25 knopen wind voorspeld, in werkelijkheid hebben we ietsje meer gehad, 36 boten hebben de eerste dag opgegeven vanwege brokken of vanwege veiligheidsoverwegingen, geweldig feesje met BBQ op zaterdag avond, zondag een anti kater race, wie is Bert Janssen(?), steigerbar onder water en 2 nog echte kerels van voor den oorlog.

Wie is Bert Janssen?

De dag begon vroeg op zaterdag. Het comité (Jan Persoons en Stijn Meuris) waren druk in de weer om alles perfect in orde te krijgen, zoals de zeilers van een ontbijt voorzien met koffie en een koffiekoek, een goede baan in elkaar te knutselen, en laattijdige inschrijving regelen, toen er 3 verschillende mensen kwamen vragen hoe Bert Janssen er nu wel juist uitziet? En een andere of ze niet een stekker hadden voor hun waterkoker om warm water voor thee te zetten? Ja, het werk van een wedstrijdcomité kan veelzijdig zijn.

Bewogen eerste dag…

Om 11:35u werd de eerste start gegeven voor de CR Medium klasse, 10 minuten daarna ging de CR Maxi’s van start en om 11:55u de Racing klasse. Er stond een dikke 20 knopen wind, en in de verte zag het er niet echt uit dat de wind lichtjes ging afnemen noch dat het droog ging blijven. De meeste wind werd gemeten op de Antilope die in een vlaag 42,6 TWS zagen op hun windmeter. Bon, alle 3 de klassen werden zonder enige problemen richting Zeelandbrug weggeschoten, alwaar vele een nieuwe vorm van zeilen ontdekten: zijnde zijwaarts zeilen (lees: geblazen worden) met de wind mee. Maar, zij die de storm wisten te trotseren en konden uit varen, konden daarna de vruchten plukken in de uitslag.

AntilopeAntilope

De Tarake (een Hanse) van Raoul Verhulst was de strafste, hij zette op zaterdag een flitsende record tijd neer. Dit deed hij door iets meer dan een uur vóór de Allard binnen te komen. Het wedstrijdcomité is verbaasd en feliciteert de volledige crew van de Tarake met hun uitmuntende meer dan Olympische raketprestatie. De jongens van de Allard klopten één voor één met de rechter vuist op de borst en wezen hem aan met de rechter wijsvinger als bij wijze van respect. Achteraf bleek dat de Tarake zelf (en als enige) de baan lichtjes (en onbewust volgens de wedstrijdverklaring) had ingekort.

Kampioen Oosterschelde zeilen CR Medium klasse

In de Cr Medium klasse kwam Dimitri Bratkowski met zijn Baloe als eerste over de lijn. De Baloe won zaterdag niet alleen de line honours, maar ook op handicap. 2de op gecorrigeerde tijd werd de Nederlander F.J. Struijk met zijn Prins Heerlijk II voor Bruno Beckers en zijn X-Appeal.

Op zondag met een 14 knopen wind kwam de Ambiance van Peter Verdegem als eerste over de lijn. Zijn voorsprong was 2 minuten te kort om ook op handicap de winst binnen te rijven en werd 2de. De eerste plek gecorrigeerd is dan ook verdiend voor Prins Heerlijk II, die hierdoor ook met de overall overwinning gaat lopen en zich Wereldkampioen Oosterschelde Zeilen in de klasse CR Medium mag noemen. De Baloe van met het team van Bratkowski werden zondag 3de en worden overall 2de. De 3de plek overall is voor de Ambiance van Peter Verdegem.

Nog van voor den oorlog…

Nog een klein woordje voor een deftige daad in de trend van: "Amai, daar heb ik nu bewondering voor sé" is geadresseerd aan de heren Andre Haerbos en Piet Goyvaerts. Beide heren varen in een bootje van om en bij de 20ft (J22 en J24). Ok ok dit is nog niet echt uitzonderlijk speciaal, maar wat wel in die richting komt is dat ze beide double handed gevaren hebben én het feit dat de twee heren ouder zijn dan 70! Met andere woorden: “Ze zijn nog van voor den oorlog!” Knap gedaan.

Bolero

Exolist te sterk in de CR Maxi klasse?

De CR Maxi klasse werd gewoon keihard gedomineerd door de familie De Heyn. Op beide dagen wonnen ze met hun Exolist zowel op line honours als op handicap, en gaan dus in de CR Maxi klasse overall als Wereldkampioen Oosterschelde zeilen met het waterdichte Pentax foto toestel naar huis. Op de 2de plek de man waarvoor ze op zaterdag ochtend een robotfoto hadden moeten uithangen, Bert Janssen van de Prince de Petarcq. Gecorrigeerd wordt hij 2 keer 2de en gaat dus met het zilver naar huis. Voor de 3de plek was het vechten tussen de Batanga VII van Ab Kole, de Andiamo van Raymond Vercammen en de Shamrock van Wim Vandesande. Batanga VII vaarde niet op zondag en Andiamo gaf op, op zaterdag, en dus gaat de 3de plek naar Wim Vandesande en zijn team op de Shamrock die dit weekend versterking kregen van Ice.

Shamrock Shamrock

Allard gaat met winst naar huis

Op zaterdag komt het team van Rudi Floridor met de Sydney 39 Allard Natural Stone als eerste over de lijn. De Antilope van Willem Wester moet opgeven wegens materiaal pech en krijgt die dag het maximum aantal punten achter haar naam. Op zondag wordt de Allard 2de na de Antilope en Rudi Floridor wordt hiermede Wereldkampioen Oosterschelde zeilen in de Racing klasse.

De Weerga van Wessel Liezinga wordt 2de op zaterdag en 3de op zondag en eist hiermee de 2de plek op overall. Christopher Van de Haute wordt met zijn crew knap 3de op zaterdag en de jongens moeten zich tevreden stellen met een 6de plek op zondag. Maar overall pakken ze de 3de plek met hun nagelnieuwe First 35 Shark.

Allard en Weerga in duelAllard en Weerga in duel

Verzekeringen niet echt in hun nopjes…

Op de brokkenronde horen we dat zaterdag 25 september niet echt de meest favoriete dag van de verzekeringsmakelaars de geschiedenis boeken zal in gaan. Op de Gin & Tonix zien we een radar aan de mast bengelen als ze de haven binnenvaren, de Xiffe heeft een bakboord stuurboord situatie met aanvaring gehad met Dolce Vita en beide kunnen ze op zondag niet mee varen, Dolce Vita speelt met haar aanvaring ook nog eens haar spiboom kwijt, bij The Untouchables scheuren ze het achterlijk van het grootzeil, op de Antilope zijn ze alle zeillatten van het grootzeil kwijt plus een gescheurde genua.

Op de Pepper scheuren ze het achterlijk van gun grootzeil. De Stef belt de Max op van North om te vragen hoe ze dat het beste kleven om op zondag toch verder te kunnen varen en de max antwoord: Als ge over en weer naar Antwerpen komt, dan doe ik de zeilmakerij wel effe open en repareer ik dat wel effe voor u. Knappe service Maxim!

Maar ook op zondag gaat het niet zonder stukken. De Tibo verliest ter hoogte van Wemeldinge haar roer en moet Wemeldinge binnen gesleept worden. Indien u dus op de Oosterschelde een zwart carbon roer vindt, ben ik er vrij zeker van dat de heer Geert Van Camp het ten zeerste zou appreciëren dat dit (eventueel via deze site?) zou kunnen melden, zodat het stuurding terug bij de rechtmatige eigenaar kan komen.

Straffe verhalen

Op zaterdag avond na de populaire steigerbar gesponsord door Duvel-Vedette konden de zeilers hun straffe verhalen kwijt (en dat waren er wel een paar…) op het bal populair. Dit werd voorafgegaan door fijne maaltijd waarbij gezegd moet worden dat er best veel credits naar de kok van dienst gaan, die (zelf) in de gietende regen ons een fijne BBQ kon aanbieden. Na dat de spijzen verteerd waren, werd er nog tot in de late uurtjes gedanst op de skillfully gedraaide tunes van Mister DJ himself (af en toe bijgestaan door “DJ Franz”.

Hoe moet het nu verder?

We vroegen organisator Jan Persoons hoe het nu zat met de Roleks Goese Sas Trophy editie 2011? Komt er volgend jaar een “Wemeldinge Roleks Challenge” of stopt het hier en sluit je in schoonheid af? Goh…, zegt Jan ons, "Er is nog niet direct iets gepland voor volgend jaar. Wat we zeker weten is dat als er een voortzetting komt, dat die waarschijnlijk niet in Goes zal plaatsvinden. Je kunt dus inderdaad best formuleren (zegt hij lachend), dat we hier in schoonheid afsluiten. Het is mooi geweest, iedereen heeft er van genoten, en mocht er iemand interesse hebben om het Wereldkampioenschap Oosterschelde zeilen verder te zetten… Dan gaan we die zeker niet tegenhouden."

Uitslag Goese Sas Trophy 2010

Die vind je hier onder de reacties.

Bedankt Jan, Stijn en Yorick.
En Rita De Heyn voor de foto's.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: