Goofies winterzeilwedstrijden zaterdag van start

Goofies RaceAanstaande zaterdag 2 oktober gaat het winterzeilseizoen 2010- 2011 op de Oosterschelde van start met de 26ste Goofies series. De Goofies zeilwedstrijden worden op de Oosterschelde voor Colijnsplaat gehouden op elke eerste zaterdag van de maanden oktober tot en met april. Aan de wedstrijden kunnen gemeten (ORC of IRC) of ongemeten boten deelnemen. Ten opzichte van de voorgaande jaren zijn er twee grote wijzigingen.

 • Na 25 jaar is de start procedure veranderd. Door het grote aantal deelnemers wordt er in verschillende klassen gestart. Soms wel in 4 of 5. Bij de traditionele start met de zwaailichten werd er om het kwartier gestart waardoor de totale startprocedure soms meer dan een uur in beslag nam. Dit gaf problemen met de banen voor de laatste klassen. Nu is voorzien in een start, ook met zwaailichten, om de 10 minuten.

  Concreet ziet de start er als volgt uit:

  5 minuten voor de start één zwaailicht met een geluidssein (er brand één zwaailicht)

  4 minuten voor de start 2e zwaailicht met geluidssein. (er branden twee zwaailichten)

  1 minuut voor de start 2e zwaailicht wordt gedoofd met een lang geluidssein. (er brand nog één zwaailicht)

  Start Laatste zwaailicht gaat uit met een geluidssein.

  5 minuten daarna begint de startprocedure voor de volgende klasse.

  Deze procedure en het nieuwe tijdschema sluiten ook goed aan bij de officiële startprocedures met vlaggen.

 • De 2de wijziging is dat de eerste wedstrijd van 2011 niet op 1 januari maar op 8 januari 2011 wordt gevaren. Daarmee wordt bij uitzondering afgeweken van de eerste zaterdag van de maand als vaste wedstrijddag. Eerder gebeurde dat ook al eens op de zelfde datum. De reden is dat veel zeilers 1 januari gebruiken om bekende en familie Nieuwjaar te wensen of, als ze dat 's nachts al gedaan hebben, om uit te slapen. De Goofen stellen bovendien graag iedereen in de gelegenheid om, eventueel aan boord, uitbundig oud en nieuw te vieren zonder tijdens de wedstrijd in de problemen te komen met artikel 27 van de Scheepvaartverkeerswet.

Meer info: Goofies Race

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: